Nederlands | English | Deutsch | Türkçe

Project Sports

Vragen en antwoorden over voetbal en sport

Welk soort krukas heb ik nodig

4 min read

Gevraagd door: Wendy Detrick

Hoe weet ik welke krukastrekker ik nodig heb?

De makkelijkste manier om dat te zien is door de bout te verwijderen. Als het losdraaien enige weerstand oplevert en de crankarm mee loskomt, wat denk je dan? Zo niet, en de bout komt los terwijl de crankarm nog stevig vastzit, dan heb je een Park CCP-4 of soortgelijke splined crank remover nodig.

Zijn alle krukastrekkers hetzelfde?

Er is geen onderscheid tussen krukentrekkers voor de weg en die voor de bergen. Op de meeste cranks wordt al heel lang één maat schroefdraad gebruikt, M22x1. Er zijn verschillende oudere maten op cranks van T/A, Stronglight en mogelijk nog wat obscuurdere, die allemaal hun eigen schroefdraadtrekkers nodig hebben.

Welk gereedschap heb ik nodig om de krukarm te verwijderen?

Cranktrekkers worden gebruikt voor het verwijderen van driedelige basistypes krukassen: vierkante assen en splines. Vierkante tapse assen zijn gemaakt met een lichte helling of conus.

Hoe weet ik welke trapas ik nodig heb?

Om de maat van de benodigde trapas te weten te komen, meet je de binnenkant van het trapashuis in je frame, dat zal 73mm, 70mm of 68mm zijn. Sommige oudere frames kunnen Italiaanse trapassen met schroefdraad hebben, in plaats van de modernere Engelse.

Zijn crankstellen universeel?

Crankset compatibiliteit. U kunt de kettingbladen van uw crankstel vervangen, maar niet alle kettingbladen passen op alle cranks. Ten eerste kunnen verschillende crankstellen een verschillend aantal armen of direct-mount interfaces (die de cranks met de kettingbladen verbinden) hebben, en ze kunnen anders gepositioneerd zijn.

Hoe verwijder je een krukas zonder krukentrekker?

Citaat uit de video: Je gebruikt een 8 millimeter inbussleutel beide maten kunnen verschillen afhankelijk van je setup. Om door die stofkap heen te gaan niet draaien maar de binnenste dieet de binnenste inbusbout draaien.

Welke maat heeft een krukastrekker?

Crankpallen zijn er in specifieke lengtes. 170mm, 172,5mm, en 175mm zijn de meest voorkomende.

Wat is een krukastrekker?

De overgrote meerderheid van de cranks heeft een schroefdraadmaat van 22×1.

Moet ik de krukas invetten?

Met of zonder smeermiddel zullen cranks bij gebruik metaal-op-metaal contact maken met de spindel, waardoor de stalen spindel bij iedereen, behalve bij de lichtste rijders, erodeert. Het smeren van de as voor de montage zorgt voor een voorspelbare perspassing bij een bepaald koppel.

Hoe gebruik je een slingeraar?

Citaat uit de video: De crankverwijderaar heeft een koppeling met schroefdraad die in de schroefdraad van de arm gaat. Het zit volledig vast.

Hoe verwijder je een 3-delige krukas?

Citaat uit de video: Je begint het met de klok mee te draaien. En het gaat eerst heel gemakkelijk omdat het nergens tegenaan stoot en dan ineens stopt het.

Hoe verwijder je een krukasmoer?

Citaat uit de video: Zoals die eerst de doppen van de pedlow verwijderen. En ook de crankstellen die ze hebben wat deze zullen of losschroeven of eraf prikken in dit geval passen er een kleine inbussleutel op.

Passen alle cranks op alle trapassen?

In het algemeen kunnen de meeste crankstellen op verschillende trapassen worden gemonteerd, hoewel deze compatibiliteit grotendeels afhangt van de beschikbaarheid van geschikte hardware (zie volgende hoofdstuk). Eventuele incompatibiliteiten hebben vaak te maken met de lengte en/of diameter van de trapas.

Kan ik een groter crankstel op mijn fiets zetten?

Ja, dat kan. Dat maakt hem geschikt voor verschillende terreinen en maakt het trappen gemakkelijker. Een kleiner kettingblad op je racefiets zetten is geen probleem, maar misschien moet je je crankstel veranderen.

Kun je crankarmen mengen?

in het algemeen, ja. In de begindagen van Stages mengden mensen verschillende crankarmen met elkaar, verschillende kleuren soms, verschillende Q-factoren ook. Dit ligt misschien voor de hand, maar om het hier te zeggen – de crankarmen moeten bij elkaar passen, je kunt niet zomaar twee verschillende bij elkaar zetten.

Welke maat heeft een krukastrekker?

Crankpallen zijn er in specifieke lengtes. 170mm, 172,5mm, en 175mm zijn de meest voorkomende.

Welke maat krukentrekker heb ik nodig voor het peloton?

Je hebt een 8mm inbussleutel en een crankarmtrekker nodig. Het proces is hetzelfde als bij vrijwel elke andere fiets, dus als je die al eens hebt gedaan, moet dit vertrouwd zijn.

Hoe verwijder je een Shimano crank zonder gereedschap?

Citaat uit de video: We hebben je vinger nodig. Stop het daar in Oh Jim gewoon ronddraaien als je je ding zo buigt dat ik meer tractie krijg.

Wat is een Cotterless crank?

De term cotterloze cranks verwijst naar alle crankmodellen die niet via een spie aan de trapasasas zijn bevestigd. Het bevestigingsmechanisme van cotterloze cranks hangt af van de trapas. Zo worden vierkant conische trapassen met de cranks verbonden via een set bouten die in de trapas worden geschroefd.

Wat is hollowtech crank?

De HOLLOWTECH-technologie is een ultralichte holle crankarm die door SHIMANO is gemaakt met de eigen smeedtechnologie van het bedrijf die ook de stijfheid behoudt.

Hoe verwijder ik een Cotterless crank?

Citaat uit de video: Plaats de verstelbare sleutel op het externe vlak. En draai de interne driver met de klok mee tot hij stopt. Draai de driver met de klok mee. Met behulp van een 16 millimeter sleutel. Tot de crankarm trekt.