Nederlands | English | Deutsch | Türkçe

Project Sports

Vragen en antwoorden over voetbal en sport

Compatibiliteit voor een nieuwe cassette en ketting

5 min read

Gevraagd door: Lisa Johnson

Hoe weet je of een cassette compatibel is?

Een goede manier om de compatibiliteit te controleren is te kijken hoeveel tanden je Sram cassette heeft. Als het kleinste tandwiel 10T is, zou het een XD-stijl freehub moeten gebruiken, maar als het 11T is, gebruikt het waarschijnlijk een Shimano HG freehub. Campagnolo freehubs zijn alleen compatibel met Campagnolo cassettes.

Kan ik een nieuwe ketting op een oude cassette leggen?

Je moet je ketting op hetzelfde moment vervangen als de cassette en/of kettingset. “Een versleten ketting op een nieuwe cassette of kettingbladen zal de slijtage alleen maar versnellen,” zegt Chris McKenney.

Moet ik de ketting vervangen als ik van cassette wissel?

Het is ook een goed idee om je ketting te vervangen als je je cassette vervangt. (Kettingen slijten sneller dan je cassette, dus het is waarschijnlijk dat je een paar kettingen gebruikt voordat je je cassette moet vervangen). Cassettes en kettingen moeten compatibel zijn met elkaar.

Hoe weet ik welke cassette op mijn fiets past?

De grootte van een cassette wordt meestal uitgedrukt door de kleinste en grootste tandwielen op te geven. Een typische moderne racefietscassette is bijvoorbeeld een 11-32t cassette. Voor een mountainbike cassette is dat bijvoorbeeld 10-52t.

Passen alle cassettes op alle naven?

De meeste cassette naven zijn compatibel met Shimano cassette tandwielen. SRAM cassettes en de meeste Miche, IRD en SunRace cassettes gebruiken dezelfde tandwielafstand als Shimano, maar tenminste sommige SRAM 10-speed cassettes passen niet in aluminium Dura-Ace naven.

Kan ik een 8-speed ketting gebruiken op een 7-speed cassette?

Vijf-, 6-, 7- en 8-versnellingskettingen
Een 7,1 mm brede ketting met 8 versnellingen* past op alle andere systemen (5, 6 en 7 versnellingen). Shimano, SRAM en Campagnolo gebruiken allemaal dezelfde ketting met 8 versnellingen.

Hoeveel kilometer moet een fietscassette meegaan?

Grofweg: fietscassettes kunnen 4000 tot 6000 mijl meegaan, en sommige tot 10.000 mijl, een equivalent van 3 tot 4 kettingen, het hangt af van de kwaliteit van de cassette zelf, het onderhoud en de rijomstandigheden.

Hoe vaak moet een fietsketting worden vervangen?

ongeveer elke 2.000 tot 3.000 mijl
De meeste monteurs zijn het erover eens dat u uw ketting ongeveer om de 2.000 tot 3.000 mijl moet vervangen, afhankelijk van uw rijstijl. Veel Tour De France rijders verslijten twee of zelfs drie kettingen op hun primaire fiets in de loop van de drie weken durende race.

Moet ik de ketting vervangen als ik van kettingbladmaat verander?

Nee. Het verkleinen van het kettingblad met twee tanden betekent dat de ketting één tand korter moet worden, dus een halve schakel. Je kunt een ketting alleen inkorten met een hele schakel, wat neerkomt op twee tanden, dus als de ketting voorheen optimaal was, kun je hem te kort maken.

Is een 11 34 cassette goed voor klimmen?

Als alle andere dingen gelijk blijven, zal het 34T tandwiel op de 11-34T cassette je de gemakkelijkste versnelling geven. Als je fiets momenteel is uitgerust met een 11-28T cassette, zal overschakelen naar een 11-34T cassette het klimmen minder moeilijk maken.

Kan ik een andere cassette op mijn fiets zetten?

Ja, dat kan. Als een kleinere cassette meer bij je behoeften en terrein past, is er geen reden waarom je die niet op je fiets kunt zetten. Het heeft geen enkele invloed op de werking van je fiets of aandrijving en het schakelen zal niet anders zijn.

Hoe vaak moet u uw fietsketting en cassette vervangen?

Mijn vuistregel is om ze te vervangen bij 75% slijtage (gemeten met een kettingslijtage-indicator). Als u zich aan deze richtlijn houdt, gaan uw cassette en kettingbladen veel langer mee. Een cassette gaat in de meeste gevallen ongeveer twee tot drie keer mee als de ketting op het juiste moment wordt vervangen.

Kan ik een 11-speed cassette op een 8-speed naaf monteren?

Een 11-speed wegcassette kan niet worden gemonteerd op een 8-speed naaf. De naaf is te smal en veroorzaakt wrijving tussen de ketting en de spaken bij het rijden in de kleinste versnelling. 3. 11-speed MTB cassettes kunnen worden gemonteerd op een 11-speed road naaf met een 1,85mm spacer.

Kan ik een 12-speed cassette op een 11-speed naaf monteren?

Ja. Shimano heeft er goed aan gedaan om achterwaartse compatibiliteit te garanderen. Laten we de nieuwe cassette en freehub nader bekijken en zien hoe dit mogelijk is.

Kan ik een 11-speed cassette op een 9-speed naaf monteren?


Citaat uit de video:

Zijn alle Shimano cassettes compatibel?

SRAM en Shimano cassettes, zowel voor racefietsen als mountainbikes, zijn onderling uitwisselbaar omdat de afstand tussen de tandwielen hetzelfde is. Campagnolo wegcassettes werken echter alleen met Campagnolo aandrijvingen.

Hoe weet ik wat voor soort cassette ik heb?

Citaat uit de video: Hoe weet je welke maat cassette je hebt je telt de tanden. In de grootste en de kleinste ring. Dus één twee drie vier 27 28 dus dit is een 28.

Hoe weet ik of mijn cassette type of schroefdraad is?

Zoek het gereedschap op de tandwielset. Draai de tandwielen achteruit. Als de hulpstukken met de tandwielen meedraaien, is het een cassettesysteem met een vrijloop. Als de hulpstukken niet met de tandwielen meedraaien, is het een freewheel systeem met schroefdraad.

Zijn 6 en 7 speed cassettes uitwisselbaar?

6 en 7 versnellingen hebben verschillende spacing, 8 is ook iets anders dan 7. Als de fiets van na 1989 of zo is, heeft hij een blok en geen cassette, en een cassette past niet op de naaf. Als het een 6-speed cassette is, kan het een tandwiel met schroefdraad hebben, wat betekent dat een moderne 7-speed cassette ook niet past.

Werkt een 9 speed ketting op een 7 speed cassette?

Een ketting die één maat smaller is dan standaard levert zelden problemen op. Zo kun je een “9-speed” ketting gebruiken met een 7-speed of 8-speed systeem, of een “10-speed” ketting met een 9-speed systeem.

Kan ik een wiel met 7 versnellingen op een fiets met 6 versnellingen zetten?

6 versnellingen naar 7 versnellingen
Als je fiets momenteel een 6-speed freewheel met normale tussenruimte heeft, kun je meestal zonder veel moeite upgraden naar 7-speed. Aangezien de tandwielen bij een 7-speed freewheel dichter bij elkaar staan, is de totale breedte slechts iets breder dan bij een gewone 6-speed.