Nederlands | English | Deutsch | Türkçe

Project Sports

Vragen en antwoorden over voetbal en sport

Zullen licht loszittende lagers tot schade leiden?

6 min read

Gevraagd door: Tony Harden

Een beetje los zal geen schade veroorzaken, hoewel het de behandeling minder dan perfect kan maken.

Is het veilig om te rijden met een los lager?

V: Is het veilig om te rijden met een slecht wiellager? A: Nee. Het kan zelfs heel gevaarlijk zijn om te rijden als een van je lagers versleten is, vooral omdat het wiel dan tijdens het rijden kan stoppen. Bovendien zet een beschadigd wiellager veel spanning op de naaf, de CV-verbinding en de transmissie zelf.

Wat gebeurt er als een lager los zit?

Een los wiel, ook wel wielspeling genoemd, is een ander veel voorkomend symptoom van een slecht wiellager. Als het lager begint te slijten, komt het los in de wielnaaf en de as, waardoor uw auto los aanvoelt tijdens het sturen. Stuur jij, of rijdt de auto waar hij wil?

Hoe los moeten de wiellagers zitten?

De toelaatbare speling voor wiellagers van vrachtwagens is hetzelfde: 0,001 tot 0,005 inch, ook wel uitgedrukt als 1 tot 5 mil of 0,025 tot 0,127 mm. Met andere woorden, het is volkomen aanvaardbaar om de wiellagers zo af te stellen dat ze net een beetje los zitten, maar niet te los.

Hoe raken lagers beschadigd?

Vuil, zand en water zijn de meest voorkomende, maar ook chemicaliën en bijtende stoffen kunnen lagers beschadigen. Deze verontreinigingen verminderen de viscositeit, wat corrosie veroorzaakt aan de lageroppervlakken, de oliefilm verstoort en erosie veroorzaakt, waardoor talloze schurende deeltjes ontstaan.

Hoe lang kun je rijden met lawaaierige lagers?

1.000 mijl
Normaal gesproken mag u niet meer dan 1.000 mijl rijden met een slecht wiellager. Langer rijden dan 1.000 mijl kan leiden tot ernstige complicaties met uw voertuig. Het wiellager blijven belasten zal ook de naaf, het CV-gewricht en zelfs de transmissie beschadigen.

Hoe lang gaat een wiellager mee nadat het geluid begint te maken?

De gemiddelde levensduur van een wiellager is ongeveer 150.000 mijl. Als het echter geluid begint te maken, gaat het misschien maar een paar duizend kilometer mee. Als u een knarsend of brommend geluid uit uw wielen hoort komen, laat de lagers dan zo snel mogelijk controleren.

Hoeveel speling in het wiellager is te veel?

Een manier om de speling van de wiellagers te controleren is de wielen van de grond te tillen en de banden in en uit te schommelen terwijl u let op eventuele speling. In de regel zou er geen speling mogen zijn bij de meeste auto’s met vierwielaandrijving, maar bij auto’s met vierwielaandrijving en vrachtwagens met instelbare lagers kan tot 5 cm speling in de voorste lagers aanvaardbaar zijn.

Hoeveel kost het om een los lager te repareren?

Het nationale gemiddelde is ongeveer 350 dollar om de wiellagers van één wiel te repareren. Zoals u zich kunt voorstellen, kosten luxemerken echter meer. Let op: Als de wiellagers van één wiel moeten worden vervangen, hoeven de lagers van het andere wiel op dezelfde as niet per se te worden vervangen. Het is niet zoals bij een paar banden.

Hoe klinkt een los wiellager?

Een versleten wiellager kan een gierend geluid veroorzaken. Hoor je ook een rommelend geluid bij het draaien, dan is het waarschijnlijk een slecht wiellager. U kunt dit geluid ook herleiden tot een losse voorspanning van de tandwiellager. Dat is waarschijnlijk het geval als u het geluid alleen hoort bij het afremmen.

Moet een los wiellager worden vervangen?

Een ander goed teken dat je wiellager moet worden vervangen is als je voertuig los aanvoelt terwijl je ermee rijdt. Als uw auto, vrachtwagen of SUV minder goed stuurt dan normaal, kan dat het gevolg zijn van een slecht wiellager.

Moet er speling zitten in de wiellagers?

In de regel mag er geen merkbare speling in het wiellager zitten als u aan een wiel van 12 en 6 uur trekt en trekt, maar bij sommige oude auto’s en vrachtwagens met instelbare lagers kan maximaal . 010 inch speling in de voorste lagers aanvaardbaar zijn.

Waarom komen wiellagers los?

Rijomstandigheden – rijden door diep water of modder kan ertoe leiden dat uw wiellagers het begeven. Water, modder of andere verontreinigingen zoals stof of strooizout kunnen langs de afdichtingen binnendringen in het lager, waardoor het vet wordt vervuild en de lagers slijten.

Kan een wiellager breken tijdens het rijden?

Ultieme schade: Als u een beschadigd wiellager niet vervangt voordat het helemaal stuk gaat, zal het wiel volledig vastlopen. Als dit tijdens het rijden gebeurt, kunnen de gevolgen catastrofaal zijn. Dit is geen onderdeel om risico’s mee te nemen.

Wat zijn de tekenen dat een wiellager het begeeft?

Piepen, grommen
De typische geluiden van versleten wiellagers zijn piepen en/of grommen. Het geluid wordt sterker naarmate de snelheid van het voertuig toeneemt. Probeer de plaats van het geluid te bepalen, want dan weet u waar de versleten wiellagers zich bevinden.

Moet je beide wiellagers tegelijk vervangen?

De beslissing om beide wiellagers tegelijk te vervangen is geheel aan u. Als u alleen het defecte lager vervangt, bespaart u wat geld, terwijl het tegelijkertijd vervangen van beide lagers u mogelijk het gedoe bespaart van een spoedige terugkeer naar de reparatiewerkplaats.

Kan een wiellager breken tijdens het rijden?

Ultieme schade: Als u een beschadigd wiellager niet vervangt voordat het helemaal stuk gaat, zal het wiel volledig vastlopen. Als dit tijdens het rijden gebeurt, kunnen de gevolgen catastrofaal zijn. Dit is geen onderdeel om risico’s mee te nemen.

Hoe duur is het om een wiellager te repareren?

Het nationale gemiddelde is ongeveer 350 dollar om de wiellagers van één wiel te repareren. Zoals u zich kunt voorstellen, kosten luxemerken echter meer. Let op: Als de wiellagers van één wiel moeten worden vervangen, hoeven de lagers van het andere wiel op dezelfde as niet per se te worden vervangen.

Is een wiellager duur om te repareren?

De arbeidskosten voor het vervangen van een wiellager variëren ook en kosten over het algemeen 60 tot 300 dollar. Het duurt 1 tot 1,5 uur om het wiellager te vervangen. In totaal kost het vervangen van een wiellager ongeveer 150 tot 800 dollar.

Hoe weet ik of mijn wiellagers los zitten?

Als u ongebruikelijke geluiden hoort, helpt deze gids u te bepalen welke wielnaaf slecht is.

 1. Loose stuurwiel. Wanneer een wielnaaflager slecht wordt, kunt u een losheid voelen in het stuur. …
 2. Voertuig trekt opzij wanneer remmen worden aangebracht. …
 3. Ongelijke bandenslijtage. …
 4. Wieltrillingen en wiebelen.


 5. Hoe strak moet een lager zijn?

  strak tot 0,004 in. strak. Voor een goede passing moet de binnendiameter (ID) van de wielnaaf kleiner zijn dan de buitendiameter van de buitenste loopvlak met de in de tabellen aangegeven paswaarden. Voor de passing van de binnenste race moet de spindel OD kleiner zijn dan de binnenste raceboring binnen het bereik van de losse passing.

  Hoe klinkt een los wiellager?

  Een versleten wiellager kan een gierend geluid veroorzaken. Hoor je ook een rommelend geluid bij het draaien, dan is het waarschijnlijk een slecht wiellager. U kunt dit geluid ook herleiden tot een losse voorspanning van de tandwiellager. Dat is waarschijnlijk het geval als u het geluid alleen hoort bij het afremmen.