Nederlands | English | Deutsch | Türkçe

Project Sports

Vragen en antwoorden over voetbal en sport

Hoe kun je zien of een Shimano achterderailleur een gemiddelde of lange kooi heeft?

5 min read

Gevraagd door: William Mansoor

Hoe weet ik of ik een derailleur met korte of lange kooi heb?

Citaat uit de video: Als we naar de grote ring aan de voorkant gaan en helemaal naar het grootste tandwiel. Aan de achterkant zie je dat er veel spanning op een ketting staat. Dus die kooi heeft helemaal naar voren gemoeten.

Hoe weet ik welke maat mijn achterderailleur heeft?

Citaat uit de video: De meest simpele en eenvoudige manier om na te denken over kooilengten is als volgt. Hoe groter het bereik van de versnellingen die je hebt, hoe groter de kooi die je'nodig hebt voor degenen die niet zeker zijn over welke bereiken.

Wat is het verschil tussen een derailleur met middellange en lange kooi?

Als je tussen de capaciteitsbereiken van de twee in zit, wat vaak het geval is bij mountainbikes, let dan op het volgende: derailleurs met een lange kooi zijn geschikt voor een groter versnellingsbereik en leveren een betere kettinglijn, terwijl derailleurs met een gemiddelde kooi minder snel door stenen op het parcours worden geraakt.

Hoe identificeer ik mijn Shimano achterderailleur?

Shimano stempelt het modelnummer van de achterderailleur op de onderkant van het parallellogram.

Hoe weet ik mijn Shimano derailleur model?

Citaat uit de video: Dus ze hebben onderdeelnummers om het verschil te laten zien. Dit is een voorderailleur. Soms zijn ze moeilijk te vinden. Ik denk dat het op dit plaatje staat. Maar ik zie er geen op deze, het is een beetje ouder.

Heb ik een derailleur met korte of middellange kooi nodig?

Het is over het algemeen het beste om voor een zo kort mogelijke derailleurkooi te kiezen, zolang je maar kunt voorkomen dat de ketting aan de uiteinden van de cassette kronkelt, bijvoorbeeld door het grootste tandwiel en kettingblad te gebruiken. Kleinere kooien schakelen sneller, zijn lichter en minder gevoelig voor schade.

Kan ik de lengte van de derailleurkooi veranderen?

In het algemeen kun je een derailleur zonder problemen vervangen door een exemplaar met een langere kooi. De lengte van de kooi bepaalt de “spreiding” van de versnellingen die de aandrijving kan ondersteunen. Een korte kooi kan bijvoorbeeld een 11-28 cassette opleveren, terwijl een medium kooi tot 11-32 kan werken.

Wat betekent GS op Shimano derailleur?

medium kooi
Shimano achterderailleurs zijn verkrijgbaar in twee types, SS (korte kooi) en GS (medium kooi), afhankelijk van het model. De “kooi” verwijst hier naar de lengte van de poeliekooi (de eenheid die de twee poelies herbergt).

Wat betekent Shimano SGS?

Geplaatst op 6 januari 2010. GS is de middellange kooi en SGS is de lange kooi op de achterderailleur, als je op een hardtail rijdt (en je kruist de ketting niet) dan volstaat een GS, Een SGS is beter geschikt voor een full suss omdat de kettinggroei door de RD moet worden opgenomen.

Passen alle derailleurs op alle fietsen?

Nee, fietsderailleurs zijn niet universeel. Een derailleur die werkt met de ene fiets kan niet werken met een andere fiets op basis van factoren zoals de kooilengte. Controleer het verschil tussen de kleinste en grootste tandwielen en ook de kettingringmaat om de compatibiliteit van de derailleur te bepalen.

Wat is SS in achterderailleur?

Shimano categoriseert haar achterderailleurs in drie niveaus, afhankelijk van de kooi lengte, en deze worden aangeduid door het achtervoegsel op het modelnummer. “-SS” verwijst naar de korte kooi versies, met een maximale kettingcapaciteit van 33T of minder. Deze zijn meestal het domein van racefietsen.

Hoe kies ik een achterderailleur?

Citaat uit de video: Het beste is om een medium kooi te nemen. Bijna iedereen heeft medium medium. Werkt voor zowat alles. Medium is goed voor een wegfiets, maar ook voor een mountainbike.

Hoe weet ik welk model Shimano shifter ik heb?

De versnellingspook kan worden geïdentificeerd aan de hand van het modelnummer, dat op de plastic bok (onder de rubberen kap) is gestempeld.

Hoe lang gaat een achterderailleur mee?

Een achterderailleur van goede kwaliteit kan 3 tot 5 jaar meegaan, terwijl merkloze of kwalitatief minder goede exemplaren 2 jaar meegaan, ongeacht de duurzaamheid van de achterderailleur zal het jockeywieltje na verloop van tijd slijten en kan zeer goedkoop door nieuwe worden vervangen.

Hoe vervang je een derailleurkooi?

Heb ik een korte, middellange of lange achterderailleur nodig…

Kun je van een derailleur met korte kooi een lange kooi maken?

Ja, als de derailleurs hetzelfde model zijn, en je kunt aan alle onderdelen komen (wat meestal niet zo eenvoudig is) kun je de korte kooi ombouwen tot een lange kooi. Dat is in de veronderstelling dat de rest van de derailleur hetzelfde is, wat niet gegarandeerd is.

Wat is de maximale cassette voor een korte kooi derailleur?

Alle derailleurs hebben een maximale cassettemaat. Dit wordt vaak aangegeven als het maximum aantal tanden dat op het grootste tandwiel kan staan (in handleidingen vaak aangeduid als low sprocket max). Dus als je ziet dat een derailleur een maximale cassette heeft van 30T, dan weet je dat het grootste tandwiel op de cassette niet groter mag zijn dan 30T.

Wat is de kooi van een derailleur?

De derailleurkooi is een scharnierende schakel, met twee poelies. Als de ketting tussen verschillende grootte tandwielen beweegt (voor en achter), verandert de benodigde hoeveelheid ketting. De derailleurkooi vangt deze speling op.

Past elke derailleur op mijn fiets?

Nee, fietsderailleurs zijn niet universeel. Een derailleur die werkt met de ene fiets kan niet werken met een andere fiets op basis van factoren zoals de kooilengte. Controleer het verschil tussen de kleinste en grootste tandwielen en ook de kettingringmaat om de compatibiliteit van de derailleur te bepalen.

Hoe weet ik welk model Shimano shifter ik heb?

De versnellingspook kan worden geïdentificeerd aan de hand van het modelnummer, dat op de plastic bok (onder de rubberen kap) is gestempeld.

Kan ik een MTB-derailleur gebruiken op een racefiets?

Shimano derailleur compatibiliteit
De meeste 8- en 9-speed Shimano mountainbike- en wegsets zijn onderling compatibel omdat ze beide dezelfde kabeltrekverhouding gebruiken. Dit betekent dat je een 8- of 9-speed mountainbike derailleur kunt gebruiken met road shifters of omgekeerd.