Nederlands | English | Deutsch

Project Sports

Vragen en antwoorden over voetbal en sport

De juiste zadelpen kiezen

5 min read

Gevraagd door: Gerald Craft

Hoe weet ik welke maat zadelpen ik moet nemen?

Om de diameter van je zadelpen te weten te komen, moet je de zadelpen uit het fietsframe halen en op zoek gaan naar de maat, die net onder de regel “Minimum Insert” aan de onderkant is ingeslagen. Het nummer zal bestaan uit drie cijfers (zoals 26,8 of 27,2 of 31,6).

Hoe kies ik een zadelpen?

De afmetingen van de zitbuis kunnen per fiets verschillen, dus bij het kiezen van een zadelpen is het belangrijk de juiste diameter te kiezen. De meest voorkomende diameter is waarschijnlijk 27,2 mm, maar andere maten tussen 21,15 en 35 mm komen ook vaak voor. Zadelpennen variëren ook in lengte.

Hoe weet ik welke druppelpaal ik moet nemen?

Om de juiste droppost te kiezen, meet je op je huidige fiets de afstand tussen de kraag van de zadelpen en de zadelpen (in de hoogste stand). Trek van deze meting 50 mm af en het resulterende getal is de maximale veerweg van de valpen die je comfortabel kunt gebruiken.

Zijn alle zadelpennen even groot?

Zadelpen diameters variëren over het algemeen van 22 mm tot 35 mm in stappen van 0,2 mm. De meest gebruikelijke maat is 27,2 mm (1,07 in) voor de meeste fietsen, vooral voor de duurdere modellen.

Kan ik een langere zadelpen op mijn fiets krijgen?

Vrijwel het enige wat je kunt doen is een langere stuurpen plaatsen, eventueel verhogen en verlagen, een breder stuur gebruiken en de zadelhoek+positie wat verder naar achteren aanpassen (wat misschien gemakkelijker is met een andere zadelpen). Het belangrijkste wat je moet doen is de effectieve bovenbuis goed krijgen.

Hoe kies ik een zadelklem?

Rechte en teruggezette zadelpennen
De mate van setback of offset wordt het best bepaald door een basispassing bij een deelnemende fietsenwinkel. Zij kijken naar de verhouding tussen uw knie en de pedaalas, en naar uw heuphoek/mobiliteit, en bepalen hoe ver u achter uw crankstel moet zitten.

Is de offset van de zadelpen van belang?

De zero offset helpt om die mensen gemakkelijker over het pedaal te krijgen. Zero offset palen werken ook goed als de bovenbuis (echt of virtueel) langer is dan ideaal. Als je het zadel naar voren zet, verklein je de afstand tussen de stuurpen en het zadel.

Hoe meet je thuis de breedte van het zitbeen?


Citaat uit de video: En het lijkt erop dat hij 100 millimeter hoog is. Dus dat's wordt de afstand. Tussen Daniel's zitbeenderen dus je hebt de afstand tussen je zitbeenderen gevonden.

Waar moeten de zitbotjes zitten op het zadel?

De optimale breedte van het zadel garandeert dat de zitbeenderen volledig plat op het zadel liggen. Alleen zo wordt de druk op de gevoelige plek bij mannen en op de schaamboog bij vrouwen verlicht en is er meer efficiëntie.

Kan ik een dropper post op elke fiets monteren?

Een valpen kan een geweldige upgrade zijn voor elke mountainbike, maar het is belangrijk dat je er een vindt die compatibel is met je fiets. Hier zijn een paar dingen waar je rekening mee moet houden: Zadelpenbreedte – je moet de breedte van je bestaande zadelpen bepalen, omdat dit de maat is die je nodig hebt bij het kiezen van een dropper.

Hoe weet ik of mijn fiets klaar is voor de dropper post?

Om deze meting te vinden:

 1. Stel uw stoelhoogte in op de hoogste, comfortabele trapspositie.
 2. Grijp een meetlint.
 3. Meet vanaf de bovenkant van uw zitbuis met de zadelrails.
 4. Vergelijk dit met de groottekaart voor de post die u overweegt om de beschikbaarheid te bevestigen.


 5. Kun je de zadelhoogte aanpassen met een zadelpen?

  Citaat uit de video: Je kunt de hoogte aanpassen.

  Past een 31,6 zadelpen op een 30,9 frame?

  Je kunt een smallere stuurpen in een breder frame monteren met behulp van een shim (een dun hulsje van aluminium of kunststof), bijvoorbeeld een 30,9 mm valpen in een 31,6 mm frame. Er is echter geen manier om een bredere valpen in een smaller frame te plaatsen, bijvoorbeeld een 31,6 mm valpen in een 30,9 mm frame.

  Welke zadelpen heeft de meeste terugslag?

  Deze zadelpennen met twee bouten hebben een royale terugslag van 30 mm, een van de langste ooit. Dit is heel belangrijk voor wie op leren zadels rijdt die vaak weinig voor- en achterverstelling hebben door de korte rails.

  Wat is de standaard fietszadelpenmaat?

  27,2mm
  Hoewel er allerlei verschillende paaldiameters bestaan, accepteren de meeste moderne frames voor racefietsen en MTB-fietsen een zadelpen met een diameter van 27,2 mm (‘standaard’), 30,9 of 31,6 mm (‘oversize’).

  Hoe meet je de hoogte van het fietszadel?

  De zadelhoogte wordt altijd gemeten met de crankarm gericht en in lijn met de zitbuis. De afstand van het midden van de pedaalas tot de bovenkant van je zadel is je stoelhoogte.

  hielmethode

  1. Om mee te beginnen, hef je zadel ruw op naar je heup. …
  2. Ga op het zadel zitten en raak het pedaal aan met je hiel.
  3. Hoe wordt de lengte van de zitbuis gemeten?

   De lengte van de zitbuis is de afstand in rechte lijn tussen het midden van de trapas en de bovenkant van de zitbuis.

   Welke maat zadelklem heb ik nodig voor een 34,9 zadelpen?

   Klem diameter: 34.9mm. Pasvorm zadelpen: 31,6mm. Gewicht: 25g.

   Welke maat zadelklem heb ik nodig voor een 25,4 zadelpen?

   28,6mm
   28,6mm zadelpenklem geldt voor 25,4mm zadelpen.

   Hoe werkt een fietszadelklem?

   De zadelpenklem gaat rond de bovenkant van de buis. Wanneer de klembout wordt aangedraaid, buigt het framemateriaal lichtjes (de gleuf laat deze buiging toe) en zet het zich vast tegen de zadelpen. Dit is natuurlijk wat je zadelpen op zijn plaats houdt.