Nederlands | English | Deutsch | Türkçe

Project Sports

Vragen en antwoorden over voetbal en sport

Wat zijn stokbonen?

4 min read

Stokbonen zijn de klimmende soorten die je aan bamboestokken, wilgentenen of wat dan ook maar kunt laten klimmen. Zorg ervoor dat je stellage wel goed de planten kan dragen, dat je makkelijk kunt plukken en het goed bestand is tegen de wind. Je kan per m2 ongeveer 8 tot 10 planten telen.

Wat is het verschil tussen Stokbonen en sperziebonen?

Er zijn oneindig veel soorten sperziebonen, het belangrijkste verschil is klimmende bonen (stokbonen) en niet klimmende bonen (stambonen).

Hoe zet je Stokbonen?

In zandgrond kun je iets dieper planten, in kleigrond iets minder diep. Zaai of Plant struikbonen 8 cm uit elkaar en de rijen 40 cm tussen de rijen. Voor stokbonen zet je om de 50 cm een stok die je diagonaal plaatst recht tegenover een andere stok. De stokken staan zo’n 70 cm tegenover elkaar.

Welke Stokbonen?

Klimbonen worden ook wel stokbonen genoemd. Deze bonen kun je rechtopstaand plukken. Heerlijk makkelijk dus.

Hoe hoog Stokbonen?

Stokbonen plant je aan stokken van minimaal 2,5 meter hoog. Zet ze op 50 cm afstand van elkaar. Maak op 70 cm afstand een tweede rij en verbind de stokken van beide rijen met een lange stok bovenaan aan elkaar. Per stok zaai je 4 bonen.

Hoe groot wordt een Bonenplant?

De onderlinge afstand tussen rijen met bonen: 40 cm. De bruine bonenplanten worden ongeveer 140 cm hoog.

Wat is gezonder sperziebonen of snijbonen?

Wat is gezonder sperziebonen of snijbonen? GEZOND. Net als andere bonen zijn ook snijbonen super- gezond. Ze zijn rijk aan vezels, ijzer, calcium en fosfor en bevatten veel vitamine A en C.

Hoe lang moeten bonenstaken zijn?

Prima bonenstaken zijn bamboe (tonkinstokken) uit de winkel, maar ook takken uit de natuur zijn bruikbaar. Klimmende sperziebonen en snijbonen hebben stevige bonenstaken nodig van ongeveer 3 meter lang.

Hoe bonen laten klimmen?

Voor deze plant kies je een hekwerk met gaas, want ze klimmen niet langs stokken. Bonen daarentegen klimmen wel tegen stokken aan. We onderscheiden 3 basisvormen van klimconstructies met stokken; 1 piramide, 2 portaal en 3 bonenstaak.

Hoe plant ik een boon?

Rol het stuk papier op en stop het in het potje. Leg de boon tussen het papier en het glas. Maak het papier vochtig. Zet het potjes op een warme plek.
Tussen de zaadlobben bevind zich het kiempje dat bestaat uit:

  1. worteltje.
  2. stengeltje.
  3. 2 blaadjes.

Hoe hoog worden pronkbonen?

Feitjes over de pronkboon

Nederlandse naam Pronkboon / Roomsche Boonkes
Kleur bloem Oranje-rood
Hoogte 150 tot 250 cm
Zaaiperiode Vanaf mei
Bloeiperiode Juni / juli en augustus

Hoeveel Stokbonen per m2?

De opbrengst is bij bonen dikwijls een meevaller en schommelt tussen de 12 kg (stam) en 20 kg (stok) per 10 m2.

Hoe hoog worden sugar snaps?

De oorspronkelijke sugarsnap wordt wel 2 meter hoog, maar onze soort blijft laag: zo’n 60 tot 70 cm. Het verschil met peultjes is dat de peul van de sugarsnap heel dik en vlezig is, en die van peultjes veel dunner. Die laatste eet je voordat de erwten groeien, bij sugarsnaps wacht je tot de erwten al groeien.

Kun je sugar snaps rauw eten?

Ten eerste horen sugarsnaps bij de echte mooie zomergroenten. De smaak is lekker fris, zoetig en ze hebben een aangename knapperige structuur. Ze geven kleur aan een zomerschotel. Je kunt ze koken, stomen, roerbakken, wokken of rauw aan een salade toevoegen.

Hoe maak je sugar snaps schoon?

Schoonmaken. Was de sugar snaps, snijd het topje van de peul en neem meteen de harde, vlezige draad mee die langs de naad van de peul loopt. Snijd ook het onderste puntje van de peul en neem vervolgens de draad aan de andere kant van de peul mee.

Hoe hoog wordt een Erwtenplant?

De hoogte van de verschillende rassen kan variëren van 40 centimeter tot 200 centimeter, dus het is wel heel belangrijk om dat bij je keuze voor een ras (of steunmateriaal) in gedachten te houden.

Hoe groeit een doperwt?

Doperwten staan het liefst in de zon, maar kunnen eventueel ook in halfschaduw geplant worden. Ze hebben water nodig maar net als bij de kieming houden ze niet van kletsnatte grond. Doperwten hebben ook niet heel veel voeding nodig. Je kunt doperwten in een pot telen maar ook in de vollegrond.

Hoe hoog worden peultjes?

Maar in tegenstelling tot die soorten, oogst je de peulen als die nog plat zijn, dus voordat de erwten dik worden. Dan zijn ze nog lekker knapperig en heel snel te bereiden. Veel soorten groeien tot zo’n 1 meter hoog, maar die van ons kan zelfs wel 180 cm worden en zetten we daarom bij het klimrek.