Nederlands | English | Deutsch | Türkçe

Project Sports

Vragen en antwoorden over voetbal en sport

Hoe onderhoud je een spinhengel en reel?

4 min read

Hoe Vismolen smeren?

Pak je molen olie en smeer alle bewegende delen van je molen in. Zorg ervoor dat deze delen draaien terwijl je het insmeert. Op deze manier kan de olie zich goed verspreiden. Schroef je molen weer in elkaar en draai er een aantal minuten mee.

Welk vet voor Werpmolen?

Grafietpoeder of dunne teflonspray (PFTE) is prima. Iets dat smeert en droog is, of te wel droogsmering. In elk geval geen plakkerige olie of vet. Dat is mee voor lagertjes en draaipunten.

Hoe maak je een werphengel klaar?

Je begint om de lijn ter hoogte van de molenspoel achter je vinger te haken. Klap nu de beugel van de hengel omhoog zodat de lijn vrij van de spoel kan lopen. Beweeg nu de hengel naar achteren (of naar rechts) en zwaai in 1x de hengel met een soepele beweging tot recht voor je.

Hoe gebruik je een Vrijloopmolen?

Wat is een vrijloopmolen? Een vrijloopmolen heeft een dubbele slip, één op de voorkant en één op de achterkant van de molen. Het vrijloop slipsysteem gebruik je wanneer je hengels op de rodpod liggen en de normale slip voor tijdens een drill van de vis.

Welke maat molen voor Spinhengel?

Juiste molen en vislijn

Dit hangt vooral af van de lengte van de hengel. Een hengel van 2.10 meter wordt meestal voorzien van een molen in de maat 1000. Dit sluit prima aan. Een spinhengel van 2.30/2.40 meter gaat beter samen met een molen in de maten 2000 of 2500.

Welke maat molen voor roofvissen?

Wordt er alleen maar op groot water op hele grote snoek gevist met zwaar kunstaas? Dan is een molen in formaat 4000 tot 6000 de juiste keuze. Wordt er veel op kleiner water (polders en vijvers) gevist en zijn de snoeken van gemiddeld formaat, dan voldoet een molen in de maat 3000 tot 4000 maat.

Welke Spinmolen voor Snoek?

Voor het zeer lichte spinvissen zoals het ultra light vissen kun je het beste kijken naar een molen in de maat 500 of 1000. Voor het vissen op snoekbaars en baars voldoet een molen in de maat 1000, 2000 en 3000 terwijl voor snoeken je het beste een molen in de maat 3000, 4000 of 5000 kunt gebruiken.

Wat is een vrijloop molen?

Vrijloopmolens, of freeliner molens, zijn molens met een extra onderdeel. Dit onderdeel, de vrijloop schakelaar, zit achterop de molen en wordt gebruikt voor statisch vissen, vaak op Karper of Snoek(baars). Wanneer je niet met de hengel in de hand staat, maar wel een aanbeet krijgt, geeft het vrijloopsysteem lijn vrij.

Hoe werkt de molen van een werphengel?

Wanneer de vis lijn neemt, komt er een grote kracht op de hengel te staan (wanneer een sterke vis probeert weg te zwemmen) komt de slip in actie, deze geeft op het moment dat de hengel doorbuigt lijn af, wanneer er geen slip op een werpmolen zal zitten zal de lijn dus breken.

Hoe werkt een Karpermolen?

Baitrunner of gewone molen

Dit zijn molens die in een vrijloopstand gezet kunnen worden en hier direct uitschieten zodra je begint te draaien. Bij het statisch vissen op karper heb je de hengel op een rodpod liggen. Zodra de karper zichzelf haakt zal deze gaan een zogenaamde run gaan maken (wegzwemmen).

Wat voor molen moet ik voor karpervissen?

De meest gebruikte molen voor het karpervissen is de vrijloopmolen (baitrunner). Deze molen heeft een dubbele slip wat een groot voordeel is bij het statisch karpervissen. Met de slip op de achterkant van de molen stel je het vrijloopsysteem in om de weerstand te bepalen bij een run.

Wat is de beste Karpermolen?

Shimano Ultegra 14000 XTD

Al jarenlang draait dit merk mee aan de top van karpermolens maar ook in het ‘middensegment’ hebben ze een aantal strakke producten, waaronder de Ultegra XTD. Door zijn strakke lijnoplegging en de spoel die parallel met de hengel staat, is dit een waar werpkanon.

Welke maat molen voor Penvissen?

De juiste molen voor penvissen op karper is een molen van de 2000 tot 3000 serie. De spoel hoeft niet te groot te zijn, maar er moet minstens 100 meter lijn op kunnen. Het belangrijkste is dat er op de molen een goedwerkende slip moet zitten die ervoor zorgt dat de karper lijn krijgt bij het vechten.

Welke vislijn voor Penvissen?

Voor het penvissen heb je een zachte lijn nodig met een goede trekkracht. Penvissen doe je eigenlijk altijd met een nylon vislijn. Een diamter van 0.25mm is dan vaak voldoende.

Waar moet een Penhengel aan voldoen?

Voor penhengels kun je als stelregel nemen dat er per 30 cm (per ‘voet’) een oog geplaatst moet zijn, een hengel van 10 voet heeft dus tien ogen nodig om goed te functioneren. Hoe minder ogen op een hengel, hoe groter de hoek in de lijn tussen de ogen zal worden bij een maximale belasting.