Nederlands | English | Deutsch | Türkçe

Project Sports

Vragen en antwoorden over voetbal en sport

Wat zijn de verschillende soorten trapassen?

5 min read

Gevraagd door: Chris Barnett

Er zijn twee hoofdtypen trapassen, een met een schaal met schroefdraad waarin de lagers worden geschroefd, of een press-fit ontwerp waarbij de lagers in de schaal worden gedrukt.

Hoe weet ik welke trapas ik nodig heb?

Om de maat van de benodigde trapas te weten te komen, meet je de binnenkant van het trapashuis in je frame, dat zal 73mm, 70mm of 68mm zijn. Sommige oudere frames kunnen Italiaanse trapassen met schroefdraad hebben, in plaats van de modernere Engelse.

Hoe weet ik of mijn trapas Italiaans of Engels is?

Het belangrijkste verschil is de manier waarop de twee in het trapashuis worden geschroefd. Net als bij pedalen is één kant van een BSA standaard trapashuis voorzien van omgekeerde (linker) schroefdraad, terwijl beide kanten van een Italiaans standaard trapashuis regelmatig (rechter) schroefdraad hebben.

Zijn alle trapasdraden hetzelfde?

Schalen van trapassen met schroefdraad zijn in de loop der tijd gemaakt in verschillende draadnormen die niet uitwisselbaar zijn. De gebruikelijke trapas met schroefdraad gebruikt cups of adapters met een schroefdraad van 1,37″ x 24 draden per inch (ongeveer 34,8 mm diameter).

Kan ik elke trapas op mijn fiets zetten?

Welke trapas je uiteindelijk koopt, hangt tot op zekere hoogte af van het soort frame dat je hebt. Bepaalde framematerialen en aandrijvingen ondersteunen slechts één type trapas. Er zijn tegenwoordig twee hoofdtypen trapassen op de markt, namelijk trapassen met schroefdraad en trapassen met perspassing.

Is BB92 hetzelfde als PF92?

De binnendiameter van het trapashuis van het frame is 37mm. Een lager met een OD van 37mm wordt direct in het frame geperst. Trek stapt over van het BB90/95 systeem naar wat zij PF92 noemen, wat hetzelfde is als een BB92 (41mm ID shell en 92mm breedte).

Waarom kraakt de trapas?

Meestal is de echte oorzaak een loszittende kettingbladbout – draai die vast en de meeste kraken zullen verdwijnen. Nadat je de kettingringbouten hebt gecontroleerd en als je het geluid nog steeds hoort, kijk dan naar je pedalen, crankbouten, zadelpen en zadel. Door deze eerst te controleren, bespaar je een uur graven in je trapas.

Wat betekent BSA voor trapas?

De term BSA staat voor Birmingham Small Arms, een Brits bedrijf dat fietsen, auto’s en andere duurzame goederen produceerde. De term BSC staat voor British Standard Cycle, dat dezelfde standaard hanteerde. BSC wordt soms afgekort tot BC.

Hoe lang gaan bottom brackets mee?

Wat betreft een trapas, aan de lage kant, misschien 5000 mijl. De basis Shimano die de meeste mensen gebruiken (UN51/55/gelijkwaardig) kan redelijkerwijs 10k+ mijl verwachten. Maar soms heb je pech en krijg je een trapas die misschien 500 mijl meegaat.

Past een 68mm trapas op een 70mm schelp?

Nee. Er zijn twee verschillende tapers, verschillende schroefdraden en verschillende lengtes. Verschillende trapassen.

Wat is de meest voorkomende trapas?

BSA, of Engelse trapas met schroefdraad, is de meest gebruikte standaard met schroefdraad. Voor racefietsen wordt een 68 mm brede schaal gebruikt, voor mountainbikes 73 mm, met een 34,8 mm diameter. Enkele fietsmerken gebruiken een Italiaanse trapas met schroefdraad, maar die zijn zeldzaam.

Maakt het veranderen van trapas een verschil?

(Klik hier om BikeRadar’s complete gids over trapassen te lezen.) Volgens het laatste rapport van Friction Facts: “Er bestaat geen statistisch significant verschil waaruit een algemeen voordeel of nadeel blijkt van een standaardtype onder vergelijkbare belastingsomstandigheden.

Wat is het verschil tussen BB30 en BSA?

BSA is Engels standaard en heeft schroefdraad in het gat, meestal gebruikt in shimano, terwijl BB30 Italiaanse standaard is en geen schroefdraad heeft, meestal gebruikt in CP.

Wat is een hollowtech trapas?

De HOLLOWTECH-technologie is een ultralichte holle crankarm die door SHIMANO is gemaakt met de eigen smeedtechnologie van het bedrijf die ook de stijfheid behoudt.

Wat is het verschil tussen BB92 en BB86?

BB86 vs BB92? Geen verschil. Ze zijn één en dezelfde trapas. Nou, BB86 verwijst naar racefietsen met hun 68mm BB shell; BB92 verwijst naar mountainbikes met hun 73mm BB shells.

Wat is het verschil tussen BB386 en BB386 Evo?

Welk type trapas heb ik?

Hoe weet je of een crank op mijn fiets past?

Cranklengte wordt gemeten van het midden van de trapas tot het midden van de pedaalas. Als u niet zeker weet welke lengte de cranks op uw fiets hebben, is de snelste manier om daar achter te komen meestal door gewoon naar de achterkant van uw cranks te kijken, net onder de pedaalas.

Hoe weet ik welke crankset ik heb?

Afdrukken. Shimano cranks worden allemaal geïdentificeerd met modelinformatie boven of rondom het gebied aan de achterkant van de pedaaldraad. Bijvoorbeeld; FC-6700/6750 = Shimano Ultegra. De cranklengte bevindt zich vaak in hetzelfde gebied, wat handig is om te weten voordat u een bestelling plaatst.

Wat is het verschil tussen BB30 en BSA?

BSA is Engels standaard en heeft schroefdraad in het gat, meestal gebruikt in shimano, terwijl BB30 Italiaanse standaard is en geen schroefdraad heeft, meestal gebruikt in CP.

Wat is een 68 73 bottom bracket?

De afmetingen 68mm en 73mm meten de breedte van de trapas op het frame van de fiets zonder BB geïnstalleerd, gewoon de breedte van de schaal. De meeste racefietsen die een trapas met schroefdraad gebruiken zijn 68 mm breed en de meeste cross country/trail mountainbikes 73 mm.

Welke aslengte heb ik nodig?

De beste manier om uit te vinden welke aslengte je nodig hebt is door de specificaties op te zoeken. (Het alternatief is vallen en opstaan…) De aslengte en de daaruit voortvloeiende kettinglijn hebben enige speling. Als je binnen 2-3 mm van de “juiste” 43,5 mm of 45 mm zit, zit je goed.

Wat is het verschil tussen bb386 en bb386 Evo?

Een standaard 68mm BB shell breedte staat een onderbuis of zitbuis diameter van maximaal ongeveer 63mm toe. Het BB386EVO systeem laat een veel grotere ruimte toe, tot ongeveer 83 mm.