Nederlands | English | Deutsch

Project Sports

Vragen en antwoorden over voetbal en sport

Hoe installeer je een naaf met cartridge lagers?

5 min read

Gevraagd door: Chris Barnett

Er zijn twee hoofdtypen trapassen, een met een schaal met schroefdraad waarin de lagers worden geschroefd, of een press-fit ontwerp waarbij de lagers in de schaal worden gedrukt.

Hoe vervang ik de lagers van mijn freehub?


Citaat uit de video: Oppervlak van de freehub. Monteer de cassette weer op een goed ingevette naaf en draai de borgring vast tot 40 newton meter.

Hoe verwijder je verzegelde cartridges uit naaflagers?

Citaat uit de video: Doe ook niet te gek en sla alles op één. Opzij wil je tikken tot het lager net begint te bewegen. En dan de huls draaien. En sla het lager van de andere kant.

Heeft een freehub lagers?

Vrije naaf lagers
De meeste freehubs gebruiken vervangbare cartridge-lagers, maar sommige, zoals Shimano en Campagnolo, gebruiken losse kogellagers die in de behuizing van de freehub zitten.

Hoe verwijder je een afgedicht wiellager?

Citaat uit de video: Zoals bijna elk lager is het een interference fit of press fit of hoe je het ook wilt noemen. Dus verwarm de naaf, trek het lager eruit, draai het om en doe hetzelfde aan de andere kant.

Hoe vervang ik de lagers van mijn fietsnaaf?

Citaat uit de video: We krijgen de assen eruit door ze voorzichtig door de naaf te tikken. Soms komt er een lager uit als je de as eruit rijdt, maar niet altijd. Het is geen probleem, de meeste naven zijn unidirectioneel.

Wat is een cartridge lager?

In de fietsindustrie verwijzen cartridge-lagers naar een lagersamenstel dat volledig kan worden verwijderd en vervangen in een onderdeel zoals een naaf of trapas. Traditioneel bestond elk lager in een naaf uit vier afzonderlijke onderdelen: een kop, een kegel, een houder en kogels.

Wat is een afgedicht lager?

Een afgedicht lager bestaat uit een buitenste loopring (de zichtbare buitenste schil van de SCB) en een binnenste loopring die tussen kogellagers schuiven, die, afhankelijk van het SCB-type, los of in kooihouders kunnen worden vastgehouden.

Hoe open je een verzegeld lager?

Citaat uit de video: En verwijderbare metalen schilden vastgehouden door een zee ring het verwijderen van rubberen afdichtingen is echt makkelijk je hoeft alleen maar een paperclip te gebruiken. En prik het een beetje aan de binnenkant van de binnenste ring en wrik het eruit.

Wat is beter kogellager of afgedicht lager?

Ongedichte kogellagers moeten regelmatig gesmeerd worden. Als er niet regelmatig gesmeerd wordt, is er sprake van uitval. Afgedichte lagers hoeven echter niet gesmeerd te worden. Dit elimineert op zijn beurt het smeerproces, waardoor u tijd bespaart op arbeid.

Hoeveel lagers heeft een freewheel?

Meestal heb je 10 lagers per kant voor en 9 lagers per kant achter. Dat zijn *gewone* maten en tellingen, maar je weet het pas zeker als je de naaf gaat slopen.

Hoe weet ik welk model mijn naaf is?

Citaat uit de video: De makkelijkste manier om het te zien is door het aantal tanden op je kleinste tandwiel te tellen. Het zal 11 of 12 voet zijn als je een HG driver hebt. De minder voorkomende van de twee is de keramische ski driver. Het.

Moet ik de naaf invetten?

Dus een beetje vet op een stalen freehub kan zeker geen kwaad als het gaat om bescherming tegen corrosie. Kortom, geen groot probleem. Als je regelmatig onderhoud pleegt en daarbij af en toe de cassette lostrekt, kan het geen kwaad om de naaf droog te laten.

Hoeveel lagers heeft een fietsnaaf?

De meeste hebben 4 lagers – twee voor de naaf en twee voor de cassette. Als een naaf niet met hoge tolerantie wordt bewerkt, zullen de boringen van de lagerbeker niet goed uitgelijnd zijn. Omdat de grotere diameter van de cassettelagers in de naaf en de cassettebody worden geperst, kunnen de binnenste, in de cassette geplaatste ringen vrij glijden.

Wat is een cartridge trapas?

Cartridge-stijl (geïntegreerde assen)
Cartridge-stijl trapas. Sommige trapassen hebben een in de lagers geïntegreerde spindel als zelfstandige eenheid. Deze worden gewoonlijk cartridge-style bottom brackets genoemd. Uiteinden met schroefdraad of cups houden de eenheid veilig in het frame.

Hoe onderhoud je een cartridge wiellager?

Citaat uit de video: Voor wat het precies is moet je dat lager verwijderen. Of dat onderdeel van je motor. Dus lagers schoonmaken is eigenlijk wat je gaat doen als ze een beetje ruw een beetje korrelig aanvoelen.

Hoe weet ik of mijn fietslagers slecht zijn?

Versleten of droge lagers voelen ruw, metaalachtig en droog aan. Soms zijn ze zo droog dat als je je vinger snel over de as haalt, de as blijft draaien omdat er geen vet in de lagers zit om hem af te remmen.

Wat is een afgedicht lager?

Een afgedicht lager bestaat uit een buitenste loopring (de zichtbare buitenste schil van de SCB) en een binnenste loopring die tussen kogellagers schuiven, die, afhankelijk van het SCB-type, los of in kooihouders kunnen worden vastgehouden.

Hoe repareer ik mijn gratis naaf?

Citaat uit de video: Maar als je het wiel eruit haalt kun je de naaf verwijderen. Heel snel en zoals je zult zien zitten de polen op de freehub body en de eigenlijke spline bits in de naaf.

Wat is het verschil tussen kogellagers en rollagers?

Een rollager is een cilindrische eenheid die wordt gebruikt om een bus of lagerblok een wrijvingsarme beweging te geven. Een kogellager is een bolvormige eenheid die hetzelfde doel bereikt als een rollager. Het echte verschil heeft te maken met het contactoppervlak tussen het lager en de rail.

Wat zijn de 2 soorten lagers?

Rollagers kunnen worden onderverdeeld in twee hoofdtypen: kogellagers en rollagers.

Hoeveel druk kan een kogellager verdragen?

De diepe groefkogellagers kunnen een duwlading tot 10% van de lagers nominale lading dragen. De enige kogellagers van het rij hoekige contact kunnen radiale evenals duwladingen (duwlading in slechts één richting) dragen.