mei 17, 2022

Project Sports

Vragen en antwoorden over voetbal en sport

Wat zijn burs in de tandheelkunde?

4 min read

Wat is een diamantboor tandarts?

Precieze diamantslijplichamen en hardmetalen frezen. Roterende instrumenten zijn in de tandheelkundige praktijk nodig bij conserverende behandelingen, chirurgische ingrepen of het inslijpen van vulmateriaal. In deze categorie bieden wij u een brede selectie fijne en grove diamantboren en hardmetalen frezen.

Wat is een tandarts specialist?

Binnen de mondzorg werken er assistenten, mondhygiënisten, tandtechniekers, tandprothetici en uiteraard tandartsen. Tandartsen kunnen zich differentiëren en specialiseren. Zo zijn er de specialisten (bijvoorbeeld de kaakchirurg) maar daarnaast kennen we ook nog differentiaties.

Hoe snel draait een tandartsboor?

Moderne tandartsboren kunnen draaien met een snelheid tot wel 400.000 toeren per minuut en gebruiken over het algemeen harde metalen boren die bekendstaan als burrs. Tandartsburrs zijn er in veel verschillende vormen ontworpen voor specifieke doeleinden.

Hoe wordt een gaatje gevuld?

Met een klein vultuutje (een heel klein spuitzakje) zorgt de tandarts ervoor dat het gaatje in je kies met deze pasta wordt gevuld. Als de pasta in je kies zit kneedt de tandarts je kies in de goede vorm zodat het niet gek voelt met kauwen. Als laatste moet de tandarts ervoor zorgen dat de vulling hard wordt.

Welke gespecialiseerde tandartsen zijn er?

In de mondzorg komen de volgende differentiaties van het beroep tandarts voor:

  • Tandarts angstbegeleiding.
  • Tandarts gehandicaptenzorg.
  • Endodontoloog.
  • Gnatholoog.
  • Implantoloog.
  • Parodontoloog.
  • Pedodontoloog / Kindertandarts.

Is tandarts ook dokter?

Een tandarts is gespecialiseerd in mondgezondheid. Tandartsen hebben om hun beroep te mogen uitoefenen een academische achtergrond op het gebied van de tandheelkunde. In Nederland is de titel tandarts beschermd en om deze te mogen voeren moet men in het BIG-register zijn geregistreerd.

Hoe heet een gespecialiseerde tandarts?

Gedifferentieerde tandarts

Angsttandarts; helpt mensen met extreme angst voor de tandarts. Endodontoloog; voert moeilijke wortelkanaalbehandelingen uit. Gnatholoog; behandelt pijn en problemen met kauwen en kaakklachten. Implantoloog; heeft zich gespecialiseerd in het plaatsen van implantaten.

Is een gaatje vullen pijnlijk?

Of het vullen van een gaatje pijn kan doen, is afhankelijk van de diepte van het gat dat gevuld moet worden. Daarnaast is de pijngrens per persoon verschillend. Wilt u er zeker van zijn dat u geen pijn heeft bij het vullen van een gaatje, vraag dan om een verdoving.

Hoe snel moet een gaatje gevuld worden?

Goed om te weten: om een gaatje te vullen, wordt er een afspraak ingepland van ongeveer 25 minuten. Heeft u meerdere gaatjes, dan komt hier extra tijd bij.

Doet een gaatje vullen zonder verdoving pijn?

Doet een vulling krijgen pijn? Als je kiest voor een verdoving voel je niets voor de behandeling. Echter, bij een klein gaatje of als je niet bang bent voor de tandarts, kan je de behandeling ook zonder verdoving ondergaan. Het boren kan even gevoelig zijn, maar je zit na de behandeling niet met een verdoofde mond.

Hoelang pijn na gaatje vullen?

Pijn na het vullen van een kies

De pijn valt te beschrijven als scherp, dof of zeurend. U kunt daarbij duidelijk de pijnlijke kies aanwijzen. Soms kan deze pijn wel vier tot zes weken aanhouden. Toch gaat het meestal om milde pijn waarbij geen pijnstillers nodig zijn.

Kan je zelf een gaatje vullen?

Doe-het-niet-zelf!

Toch raadt hij het absoluut af om zelf thuis aan de slag te gaan, meldt de Volkskrant. Als een kies aan het rotten is, moet je die uitboren en de bacteriën eruit halen, anders blijft dit proces doorgaan. Vergelijk het met rottend hout waar je een verflaagje overheen smeert.

Is een verdoving bij de tandarts pijnlijk?

Doet een tandartsverdoving pijn? Het toedienen van de verdoving kan wat pijnlijk zijn, wees daarop voorbereid. Met name de prik in het gehemelte is soms erg gevoelig. Soms kan de tandarts ook zonder verdoving boren, zeker als het om een heel klein gaatje gaat.

Wat te doen tegen pijn verdoving?

Wanneer de plaatselijke verdoving is uitgewerkt (na twee tot drie uur), kunt u te maken krijgen met pijn. Gelukkig is deze pijn goed te bestrijden met de pijnstillers die de tandarts u heeft voorgeschreven. Let wel op dat u de bijsluiter goed doorneemt en de voorgeschreven dosering niet overschrijdt.

Hoelang duurt de verdoving van de tandarts?

Het kan tot ongeveer 2 tot 3 uur duren voordat de verdoving is uitgewerkt, afhankelijk van jouw behandeling. Het is belangrijk om na de behandeling er op te letten dat er niet op de lip, wang of tong wordt gebeten, om zo bijtwondjes te voorkomen. Tevens moet er uitgekeken worden met hete dranken.

Copyright © All rights reserved. ProjectSports.nl