mei 20, 2022

Project Sports

Vragen en antwoorden over voetbal en sport

Wat was het doel van de Griekse Olympische Spelen?

4 min read

De eerste officiële Spelen worden in 776 voor Christus gehouden in de stad Olympia in Griekenland. Het doel van de Spelen is het vereren van de god Zeus. Daarom worden de eerste Olympische Spelen bij de tempel van Zeus gehouden.

Waarom Olympische Spelen in Griekenland?

Korte geschiedenis van de Olympische Spelen

In die stad werden de eerste spelen gehouden. Zeus was de oppergod van de Grieken in de oudheid en ter ere van hem hielden zij om de 4 jaar Olympische Spelen en om de Griekse steden te laten ophouden met oorlog voeren.

Waarom moesten deelnemers naakt meedoen aan de spelen?

Naakt lopen was in de tijd van de Grieken veel normaler dan nu. Mensen dachten bij een naakt lijf aan goddelijkheid en schoonheid. Jonge atleten liepen als trotse pauwen in hun blootje rond in de arena.

Waar geloofden de oude Grieken in?

De Grieken geloofden dat er veel verschillende goden en andere mythische wezens bestonden, waarvan de meeste halfgoden waren. Zij waren dus polytheïstisch (poly = veel en theos = god) en vereerden een pantheon aan goden en godinnen.

Wat was de prijs die de winnende atleet bij de Olympische Spelen in de klassieke oudheid won?

Op de laatste dag kregen de atleten hun prijs, bestaande uit een tak van de heilige wilde olijfboom (de altis) die op het terrein groeide vlak bij de tempel van Zeus.

Waarom is de Olympische Spelen belangrijk?

Het doel van de Spelen is het vereren van de god Zeus. Daarom worden de eerste Olympische Spelen bij de tempel van Zeus gehouden. Vanaf de eerste Spelen in 776 tot en met 724 voor Christus staat er alleen hardlopen op het programma.

Waarom naam Olympische Spelen?

De eerste Olympische Spelen werden in 776 voor Christus gehouden in Griekenland. De naam van de Olympische Spelen komt van de heilige stad Olympia. In die stad werden de spelen gehouden. In die tijd geloofden de Grieken in allerlei goden.

Welke straf kregen vrouwen als ze als toeschouwer naar de Spelen gingen?

De enige vrouw die de spelen wel mocht bijwonen, was de priesteres van Demeter. Een wet bepaalde dat elke andere vrouwelijke toeschouwer van een hoge klif moest worden geworpen. Voor de andere spelen kenden men dergelijke wetten niet.

Waarom mag je niet naakt naar buiten?

Je mag niet in je blootje op straat, omdat bloot de openbare orde kan verstoren. Mensen kunnen het choquerend vinden. Als je bloot langs de kant van de weg loopt kan dat een ongeluk veroorzaken. Maar waar je niemand ermee lastig valt, mag het wel.

Wie was de eerste deelnemer die compleet naakt sportte?

Het is nauwelijks voor te stellen dat de atleten tijdens de Olympische Spelen hun sport naakt zouden beoefenen. Toch was dit bij de Oude Grieken heel normaal. De traditie van het naakt sporten stamt uit de stadsstaat Sparta, waar het werd gedaan om het mannelijke lichaam volledig te kunnen aanschouwen en bewonderen.

Waren de deelnemers van de Olympische Spelen vroeger amateurs of beroeps?

Vroeger mochten alleen amateurs meedoen aan de Spelen. Dat zijn sporters die geen geld verdienen met hun sport. Steeds meer mensen wilden ook topsporters zien meedoen. Vooral de sponsors.

Welke prijzen werden er uitgereikt op de Olympische Spelen?

Bij de vroegste spelen, vaak begrafenisspelen zoals die van Patroklos, ontvingen de winnaars waardevolle zaken, zoals paarden en bronzen drievoeten. In Olympia zijn heel wat bronzen drievoeten gevonden uit de periode 1000-700 v.C., maar men weet niet of dit prijzen voor atleten waren of gewoon votiefoffers.

Waren de deelnemers vroeger amateurs of beroeps bij de Olympische Spelen?

Amateurs en beroepssporters

Oorspronkelijk was het De Coubertins bedoeling dat uitsluitend niet-professionele sporters mee zouden mogen doen aan de Olympische Spelen: er was alleen plaats voor amateurs.

Hoe oud moet je zijn om deel te nemen aan de Olympische Spelen?

De minimumleeftijd voor deelname aan de spelen wordt geschat op 12 jaar. Op die leeftijd hadden sommige jongens al een jarenlange atletiekopleiding achter de rug. De jongste deelnemer aan de Olympische spelen van wie we de precieze leeftijd kennen, was Damiskos van Messene.

Hoe lang duren de Olympische Spelen 2022?

De XXIV Olympische Winterspelen werden van 4 tot en met 20 februari 2022 gehouden in het Chinese Peking.

Wat krijgen de winnaars van de Olympische Spelen?

175.000 euro voor goud, 92.000 euro voor zilver en 62.000 euro voor brons. En ook de teamsporters krijgen deze vergoeding. Na de succesvolle Zomerspelen in Tokio moest de Italiaanse sportkoepel bijna 8.000.000 euro uitkeren aan de atleten. Er zijn ook landen die helemaal geen bonus geven voor olympische medailles.

Hoeveel is de gouden medaille waard?

Naast de internationale erkenning van Nederland als topsportland, worden de individuele sporters er wel degelijk beter van als ze met een plak thuiskomen. ‘Een gouden medaille is in Nederland 30.000 euro waard‘, vervolgt Van der Knaap. ‘Een zilveren medaille 22.500 euro en een bronzen plak 15.000 euro.

Hoeveel verdien je als je olympische medaille verdient?

30.000 euro voor de eerste gouden medaille, 20.000 voor de tweede en 10.000 voor de derde. Nederlandse sporters betalen gewoon belasting over de inkomsten.

Copyright © All rights reserved. ProjectSports.nl