Nederlands | English | Deutsch | Türkçe

Project Sports

Vragen en antwoorden over voetbal en sport

Wat is het zachtste bit dat je kunt gebruiken op een paard?

3 min read

Een ongebroken Happy Mouth Watertrens schijnt een zachte inwerking te hebben. Verder heeft ieder paard een andere mond en heeft een bit bij ieder paard (en ruiter!) een andere inwerking.

Wat is het vriendelijkste bit?

De Bustrens is een vriendelijk bit voor de paardenmond en is heel eenvoudig. Dit bit knijpt niet in de hoeken van de paardenmond tijdens gebruik. De D-trens is vergelijkbaar met de Bustrens.

Welk bit voor onrustige aanleuning?

Paarden die vaak onrustig zijn in de aanleuning kunnen baat hebben bij het gebruik van een ongebroken trens. Met het mondstuk van de ongebroken trens kan de ruiter wel sterker inwerken met de hand, waar wel rekening mee gehouden moet worden.

Wat is een zacht bit voor een paard?

Een kunststof bit wordt in het algemeen gebruikt voor paarden met een zachte en soms gevoelige mond die moeite kunnen hebben met het volgen van de hand. Kunststof staat erom bekend dat het makkelijker wordt aangenomen door de meeste paarden.

Welke Bitmaat paard?

Bitmaten

Bitmaten
Grote C, D en E pony’s 11.5 cm
Grote E pony’s en kleine tot middelgrote paarden 12.5 cm
Middelgrote en grote paarden 13.5 cm
grote paarden 14.5 cm

Wat voor bit voor mijn Shetlander?

Het gemiddelde mini paard zal een bit maat nodig hebben van 9 cm en een shetlander van 10 cm.

Welk bit voor kapotte mondhoeken?

Daarbij past het dubbelgebroken bit zich beter aan de vorm van de paardenmond. Kies je voor een dubbelgebroken bit, neem er dan een met een klein, rond tussenstukje dat beter in het midden van de mond van je paard blijft liggen. Er komen ook steeds meer (kunststof) ongebroken bitten op de markt.

Wat voor soorten bitten zijn er?

 • Enkelgebroken.
 • Dubbelgebroken.
 • Locked.
 • Stang.
 • Dressuurstang.
 • Onderlegtrens.
 • Hackamore.
 • Kneveltrens.
 • Hoe strak moet het bit zitten?

  Aan de zijkant van de mond moet het bit aan beide kanten ongeveer een halve centimeter uitsteken (niet meer). Als het bit helemaal (strak) tegen de mond van je paard zit kunnen er wondje en schuurplekjes in de mondhoeken ontstaan.

  Wat voor bit voor paard met dikke tong?

  Het Myler bit Level 3 heeft een grote en brede tongpoort en is daardoor niet geschikt voor elk type paard. Het werkt meer in op de mondhoeken en lagen van het paard en gebruikt weinig druk op de tong.

  Waarom Tongboog bit?

  De tongboog zorgt voor meer tongvrijheid waardoor er geen druk op de tong komt maar verdeeld wordt over de lagen. Dit maakt het bit ideaal voor paarden met een gevoelige tong of paarden die de tong uitsteken. Dit bit is niet geschikt voor een onervaren ruiter.

  Welk bit voor paard met harde mond?

  Het gebruik van een bit voor een harde mond is alleen geschikt voor zeer ervaren ruiters. Een echte bestseller is de Busse stang, dit bit heeft 2 delen welke onafhankelijk van elkaar bewegen en een roterend middenstuk. Dit bit heeft een directe inwerking zonder dat het scherp is.

  Welk bit Arabier?

  Arabieren en volbloeden hebben vaak een zeer kleine mond. Kleine ponyrassen en cobs hebben vaak een dikke tong waardoor een dik bit niet past. In deze situaties zal een dunner bit beter worden geaccepteerd. Een ongebroken bit ligt goed als hij tegen de mondhoeken aankomt, maar hij mag er geen rimpels veroorzaken.

  Welk bit kan een paard niet vastpakken?

  een bit met rolletjes (enkel gebroken) of dubbel gebroken met robart systeem (draaiend middenstuk) kan helpen tegen het werkelijk vastnemen van het bit tussen de tanden. maar als je geen krassen op je bit ziet van het effectief tussen de tanden klemmen van het bit, dan zal je het rijtechnisch moeten oplossen.