Nederlands | English | Deutsch

Project Sports

Vragen en antwoorden over voetbal en sport

Wat is het voordeel van een “compact crankstel” versus het verwisselen van een kettingblad?

6 min read

Gevraagd door: Amber Bivins

Compacte cranks hebben een kleinere BCD van 110mm, waardoor kleinere kettingbladen mogelijk zijn. Compacts hebben een 50slash34 versnelling, waarbij drie tanden op de grote ring en vijf tanden op de kleine ring verloren gaan in vergelijking met een standaard. Compact cranksets hebben de voorkeur voor klimwedstrijden of voor mensen die graag snel rijden maar geen wedstrijd.

Wat is het voordeel van een compact crankstel?

Compacte kettingbladen zijn enorm populair geworden omdat je daarmee steile hellingen kunt blijven beklimmen, zij het soms vrij langzaam, en veel mensen draaien liever kleinere versnellingen bij een hogere cadans (het aantal pedaalomwentelingen per minuut) omdat dat de knieën minder belast.

Wat is het verschil tussen een compact crankstel en een standaard crankstel?

Een compact crank verwijst naar een racefietscrank met relatief kleinere kettingbladen die het trappen gemakkelijker maken. Terwijl ‘standaard’ cranks worden geleverd met een 53-tands groot kettingblad en een 39-tands klein ringetje, hebben compacte cranks meestal 50- en 34-tands ringen.

Maakt een kleiner kettingblad het makkelijker om te trappen?

Als je makkelijker wilt schakelen, wissel je gewoon naar een kleiner kettingblad. Dit is goed voor rijders die moeite hebben met klimmen, regelmatig op steil terrein rijden of extra gewicht met fietstassen meedragen. Op een mountainbike geeft de kleine verandering van een 32t naar een 30t kettingblad een versnelling die 6,7% gemakkelijker is.

Is meer tanden op een crankstel beter?

Het aantal tanden op uw kettingblad(en) is een bepalende factor voor de overbrengingsverhouding van uw fiets, waarbij een groter aantal tanden een hogere (moeilijker te duwen) versnelling betekent, en minder tanden een lagere (gemakkelijker te duwen) versnelling.

Maakt een groter kettingblad je sneller?

Grotere kettingbladen en cassettetandwielen lopen efficiënter dan kleinere, maar extreme kruiskettingen kunnen die efficiëntiewinst tenietdoen.

Welke crankset gebruiken de profs?

Profs gebruiken vaak een 55×11-tands hoge versnelling voor tijdritten. Op vlakke of glooiende etappes hebben ze misschien 53/39T kettingbladen met een 11-21T cassette. In gematigde bergen schakelen ze over op een groot tandwiel van 23T of 25T. Tegenwoordig hebben ze zich aangesloten bij de big gear revolutie, net als veel recreatieve rijders.

Wanneer moet ik kettingbladen vervangen?

“Ruw/ruisend lopen is de beste manier om te zien of een kettingblad aan vervanging toe is,” zegt Chris Mckenney van SRAM. “Tenzij een kettingblad ver over zijn levensduur heen is, is het heel moeilijk om dit visueel te zien; de tanden van een kettingblad nemen tijdens het gebruik langzaam de vorm aan van een haaienvin.

Hoe lang moeten kettingbladen meegaan?

In theorie zou een schoon kettingblad/ketting/cassette die geen straatvuil ziet en voortdurend wordt gesmeerd, vrijwel onbeperkt moeten meegaan (voor de meeste doeleinden). Ook het tijdig vervangen van uw ketting bespaart u veel cassettes en kettingbladen. Houd gewoon de slijtage van de ketting in de gaten en vervang hem wanneer dat nodig is.

Hoe beïnvloedt de grootte van de kettingbladen de snelheid?

Hoe kleiner het kettingblad, hoe gemakkelijker de laagste versnelling om te klimmen; hoe groter het kettingblad, hoe sneller je kunt gaan in de hoogste versnelling. U kunt de overbrengingsverhouding berekenen door de tanden van het kettingblad te delen door de tanden van het tandwiel op de cassette.

Is het moeilijker te trappen met een groter kettingblad?

Wanneer het grotere radiusgedeelte van het kettingblad aanslaat, wordt het trappen moeilijker. Bijvoorbeeld, een ovaal kettingblad met 32 tanden wisselt effectief tussen een 30-tands en 34-tands kettingblad als je trapt.

Hoeveel verschil maken 2 tanden op het kettingblad?

In deze maat is twee tanden vooraan ongeveer hetzelfde als één tand achteraan. Het is een heel klein verschil, maar soms is het net dat kleine verschil dat de weegschaal in je voordeel doet doorslaan.

Moet ik een groter kettingblad nemen?

U zult beter af zijn met een kleiner kettingblad. Maar als u op de weg fietst en voornamelijk in vlakke gebieden rijdt met korte en steile klimmetjes, is het aan te bevelen dat een groter kettingblad het beste is.

Welke versnelling is het snelst op een fiets?

Hoge versnelling = hard = goed om af te dalen: De “hoogste” versnelling op je fiets is het grootste kettingblad vooraan en het kleinste tandwiel op je cassette (achterste versnelling). In deze stand is het trappen het zwaarst en kun je versnellen terwijl je afdaalt.

Moet ik de ketting vervangen als ik van kettingblad wissel?

Citaat uit de video: Waar je nu op moet letten is wanneer de tanden van de ring. vast komen te zitten. Zoals kleine haaientanden. En dat is een zeker teken dat je de kettingringen moet vervangen.

Hoe weet ik welke maat kettingblad ik moet nemen?

Compacte V. Standaard Cranksets: Wat is echt het beste?

Wat is een compacte versnellingsbak?

Een compact kettingblad houdt het midden tussen de meer race-georiënteerde standaard dubbele en semi-compacte kettingbladen met twee grotere kettingbladen (doorgaans met 53/39 of 52/36 tanden) en zwaardere drievoudige kettingbladen met drie kettingbladen die een breder bereik aan tandwielen bieden (doorgaans 50/39/30 tanden).

Wat is het verschil tussen 11 28 en 11 30 cassette?

Het verschil is vrij eenvoudig wiskundig te berekenen. Van een 28 naar een 30T tandwiel geeft een 2/28e reductie in tandwieloverbrenging – dus ongeveer 7%. Dat betekent dat als je met je huidige 28T met 100RPM een heuvel opgaat, je 107RPM moet trappen voor dezelfde snelheid.

Wat is het kleinste kettingblad voor 110 BCD?

33 tands kettingblad
Wat is het kleinste kettingblad dat je op een 110 BCD crankstel kunt zetten? Het kleinste kettingblad dat je kunt gebruiken of kunt vinden is een 33 tands kettingblad.

Hoe kies ik de maat van het kettingblad?

Voor MTB- en gravelmotoren is het belangrijk te bepalen wat voor soort paden je wilt rijden. Hetzelfde geldt als je lange beklimmingen gaat rijden. Je bent dan beter af met een kleiner kettingblad. Maar als u op de weg fietst en voornamelijk in vlakke gebieden rijdt met korte en steile beklimmingen, is het aan te bevelen dat een groter kettingblad het beste is.

Moet ik de ketting vervangen als ik van kettingbladmaat verander?

Nee. Het verkleinen van het kettingblad met twee tanden betekent dat de ketting één tand korter moet worden, dus een halve schakel. Je kunt een ketting alleen inkorten met een hele schakel, wat neerkomt op twee tanden, dus als de ketting voorheen optimaal was, kun je hem te kort maken.

Past elk kettingblad op elke crank?

U kunt de kettingbladen van uw crankstel vervangen, maar niet alle kettingbladen passen op alle cranks. Ten eerste kunnen verschillende crankstellen een verschillend aantal armen of directe montage-interfaces (die de cranks met de kettingbladen verbinden) hebben, en ze kunnen anders gepositioneerd zijn.