Nederlands | English | Deutsch | Türkçe

Project Sports

Vragen en antwoorden over voetbal en sport

Wat is het verschil tussen decompressie en tractie?

4 min read

Kan een hernia genezen zonder operatie?

Behandeling van een hernia

Bij de meeste mensen hersteld een hernia binnen 12 weken, zonder operatie. Om te herstellen van een hernia raden wij aan om contact op te nemen met een gespecialiseerd fysiotherapeut. De fysiotherapie behandelingen zullen beginnen met het vaststellen of het daadwerkelijk om een hernia gaat.

Welke behandeling voor rugklachten?

Vaak is de aanpak van rugklachten gericht op het bestrijden van de symptomen. De artsen schrijven pijnstillers, ontstekingsremmers of spierontspanners voor (zoals Diclofenac). Ook therapeuten proberen dezelfde symptomen te bestrijden d.m.v. massage, stroomprikkels, tens of ‘dry needling’.

Kan een chiropractor een hernia genezen?

Hernia’s zijn meestal goed te behandelen door de chiropractor, zonder dat een operatie nodig is. De chiropractor heeft verschillende behandeltechnieken, gebaseerd op je klachten, om de ruimte van de tussenwervelschijven te vergroten en daardoor de druk te verminderen en de wervelkolom beweeglijk te maken en houden.

Wat zijn de oorzaken van een hernia?

De meeste hernia’s zijn het gevolg van een aangeboren zwakte van de tussenwervelschijf. In sommige families komt een hernia dan ook meer voor dan in andere families. Soms ontstaat een hernia door een zware of langdurige belasting van de rug in een verkeerde houding, bijvoorbeeld door te lang verkeerd zitten.

Wat mag je niet doen als je een hernia hebt?

Wel is het verstandig om dit gedoseerd en gecontroleerd te doen: geen zware dingen tillen, geen plotselinge bewegingen maken en niet te lang in dezelfde houding blijven staan of zitten. In veel gevallen zal de huisarts daarnaast ook pijnstillers voorschrijven.

Hoe ruimt je lichaam een hernia op?

Als er een hernia is vastgesteld is een operatie altijd noodzakelijk. Een hernia gaat in ongeveer 80% van de gevallen vanzelf ‘over’. De uitstulping van de tussenwervelschijf wordt door het lichaam opgeruimd. Dit slinken van de uitpuiling geeft vaak binnen 8-12 weken al vermindering van de pijn.

Wat doet een fysiotherapeut bij rugklachten?

Behandeling tegen rugpijn

Tijdens de intake onderzoekt de fysiotherapeut of manueel therapeut jouw rugklachten. Hij kijkt onder andere naar de intensiteit van de klachten, de beperkingen die jij bij de dagelijkse activiteiten ervaart, hoelang jij al rugpijn hebt, de spierconditie in jouw rug en jouw beweegpatroon.

Welke oefeningen zijn goed voor lage rugpijn?

Ga met gestrekte benen op je rug op de grond liggen. Trek in een rustige beweging zo ver mogelijk één knie op richting je borst en houd dit een paar tellen vast. Strek de knie in een rustige beweging weer en doe hetzelfde met het andere been. Herhaal dit vervolgens tien keer.

Wat kun je doen tegen hoge rugpijn?

Als de hoge rugpijn veroorzaakt is door een verkeerde beweging of een andere plotselinge overbelasting, gaan de klachten vaak vanzelf weer over. Pijnstillers kunnen tijdelijk verlichting bieden. Verder is het belangrijk om rustig aan te doen, geen onverwachte bewegingen te maken en niet zwaar te tillen.

Kun je opeens een hernia krijgen?

Hernia’s kunnen geleidelijk of plotseling ontstaan. Meestal wordt een hernia veroorzaakt door het langdurig verkeerd functioneren van de wervelkolom. Wanneer tijdig wordt ingegrepen zijn deze klachten te voorkomen.

Wat voel je als je een hernia hebt?

In de meeste gevallen heeft u bij een hernia pijn in de (onder)rug. U heeft last van een uitstralende pijn in een of beide benen, de rug en/of de bil. De pijn strekt zich soms uit tot onder de knie en soms tot in de voet. De pijn wordt erger bij persen, hoesten of niezen.

Hoe gevaarlijk is een hernia?

De zenuw blijft geïrriteerd terwijl de hernia weg is. Dit is zo bij ongeveer 2 van de 100 mensen die geopereerd worden aan een hernia. Heel ernstige gevolgen, zoals verlamming of pijn in het been die niet meer overgaat. 1 van de 1000 mensen die geopereerd worden aan een hernia krijgt zulke ernstige problemen.

Wat is een zware hernia?

Hernia is een aandoening van de rug waarbij de tussenwervelschijf uitstulpt. Hierbij kunnen zenuwen bekneld raken, waarbij ernstige pijn kan ontstaan, of zelfs uitval van de zenuw, resulterend in spierfunctieverlies. Bijvoorbeeld het onvermogen de voet naar de scheen toe te trekken of een ‘doof’ gevoel.

Hoelang mag je niet werken met een hernia?

De eerste 6 weken ligt de nadruk op het herstel van uw wond en het weer oppakken van dagelijkse activiteiten. Vanaf de 6e week na de operatie is uw rug voldoende hersteld om ook zwaardere activiteiten aan te kunnen. U mag dan rustig beginnen met werken, sporten, en krachttraining.

Hoe lang niet werken met hernia?

Tegen de pijn kunt u pijnstillers nemen. Blijf zoveel mogelijk bewegen. Bij 3 van de 4 mensen gaan hernia-klachten vanzelf weer over binnen 12 weken.

Kun je werken met een hernia?

Bij een hernia is het van belang dat je niet gaat stilzitten, maar in beweging komt. Zorg allereerst ervoor dat je je achtereenvolgende zittijd sterk beperkt. Als je moet werken, kun je beter staand werken. Daarnaast is het voor het herstel van de hernia goed om te gaan wandelen.

Is fietsen goed als je een hernia hebt?

Fietsen is een uitstekende manier van bewegen met een hernia. Dit komt omdat je op de fiets je rug niet teveel belast. Door met een hernia te gaan fietsen train je namelijk de omliggende spieren. Deze maak je hierdoor sterker, wat betekent dat je minder last zal hebben.