Nederlands | English | Deutsch | Türkçe

Project Sports

Vragen en antwoorden over voetbal en sport

Wat is een leuning op een trap?

2 min read

trapleuning. De trapleuning is een hulpstuk bij een trap waar de hand op rust om gemakkelijk de trap te belopen. De leuning wordt bevestigd aan de zijde van de looplijn (klimlijn).

Hoe hoog leuning boven trap?

Hoogte trapleuning

De ideale hoogte van een trapleuning t.o.v. de trap is circa 90 cm. Zo bevindt de trapleuning zich op heuphoogte. Zijn de regelmatige gebruikers van de leuning erg klein of juist erg groot, pas de trapleuning hoogte daar dan op aan.

Wat is de Klimlijn van een trap?

Klimlijn en loopgebied

De denkbeeldige lijn die de voorkanten van de treden met elkaar verbindt noemen we de klimlijn. Er kunnen meerdere klimlijnen per trap aanwezig zijn. Volgens de NEN-norm is een vereiste dat elk van de klimlijnen minimaal 30 cm uit de aangrenzende muur of afscheiding van de trap liggen.

Hoeveel ruimte tussen leuning en muur?

Afstand leuning tot muur

Om je hand makkelijk rond de leuning te krijgen moet je rekenen op een vrije ruimte van 5 centimeter. Dit mag oplopen tot 10 centimeter. Ga zeker niet te ver zodat je geen ruimte verliest.

Is een trapleuning verplicht?

Een trapleuning is volgens het Bouwbesluit alleen verplicht bij trappen die meer dan 1 meter overbruggen. Dat geldt ook voor trappen met een hellingshoek van meer dan 2:3. Maar ook bij kleinere trappen is een trapleuning natuurlijk een aanrader. Mét trapleuning wordt elke trap namelijk een stuk veiliger voor iedereen.

Wat is de Klimlijn?

De klimlijn is de denkbeeldige route die personen over de trap volgen. Zie verder bij looplijn (een iets duidelijker term dan klimlijn hoewel het Bouwbesluit de term klimlijn blijft hanteren). 2. Onder de klimlijn wordt soms verstaan: de stijgingshoek van een trap (zie ook de afbeelding bij aantrede of bij trap).

Wat is de hoek van een trap?

De verhouding tussen op- en aantrede bepaalt de helling van de trap. Een hellingsgraad van 42 graden is courant voor woningen, in openbare gebouwen is 33 graden voorkomend. De hoogte van de leuning bevindt zich meestal tussen de 90 en 100 centimeter.

Waarom een Weltrede?

Ook, soms: weltrede. Het welstuk is de bovenste traptrede die aansluit op de verdiepingvloer, vaak minder diep dan de andere treden. In een gedeelte van de deze trede kan een inkeping worden voorzien zodat de verdiepingvloer daarin kan rusten.

Hoe lang is een gemiddelde trap?

Een goed beloopbare trap voldoet aan de formule: (2 * optrede) + (1 * aantrede) = 590 mm. Hierbij is de 590 de zogenoemde stapmodulus: de lengte van een “stap” op de trap, dus ongeveer 60 cm. Bij een kleine optrede hoort een grote aantrede.