Nederlands | English | Deutsch | Türkçe

Project Sports

Vragen en antwoorden over voetbal en sport

Wat is creatinefosfaat in termen van een supplement?

4 min read

Wat is de functie van Creatinefosfaat?

In het lichaam wordt creatine omgezet in een molecuul genaamd creatinefosfaat (CP) wat dient als een opslag reservoir voor het regenereren van ATP. ATP is de chemische energiebron van spiercontractie en snelle energie. Creatinefosfaat is een belangrijke bron van ATP-energie in spierweefsel.

Hoeveel creatine capsules per dag?

Voor de snelle methode neem je in een periode van 5 dagen 20 tot 25 gram creatine per dag. Met de langzame methode neem je over een periode van 28 dagen 3 gram per dag in. Om de hogere hoeveelheid creatinefosfaat in de spieren te behouden, is vervolgens 2 tot 3 gram per dag nodig als ‘onderhoud’.

Welke supplementen heb je echt nodig?

De volgorde gaat van meest belangrijke supplement naar minder belangrijk supplement.

  1. Creatine. Creatine is het meest onderzochte en bewezen fitness supplement. …
  2. Omega 3 (visolie) Eet jij standaard iedere week vette vis zoals zalm, makreel of haring? …
  3. Multivitamine. …
  4. Eiwitshake & eiwitrepen. …
  5. pre-workout. …
  6. BCAA’s.

Jul 30, 2020

Wat is het beste moment om creatine in te nemen?

Het beste effect bereik je door creatine op de lange termijn tot je te nemen en vooral na je workout te gebruiken. Dit is wanneer de creatinelevels in je bloed en spieren aangevuld moeten worden. Pre-workout is het effect minder sterk (4).

Hoe ontstaat Creatinefosfaat?

Creatine wordt omgezet in creatinefosfaat door creatinekinase. Creatinefosfaat kan op zijn beurt een fosfaatgroep afstaan aan ADP, dat dan wordt omgezet in ATP.

Wat wordt bedoeld met supercompensatie?

Supercompensatie is binnen de trainingsleer een term voor het fenomeen dat het lichaam na een trainingsimpuls, altijd de neiging heeft om zich te herstellen boven het oorspronkelijk uitgangsniveau (baseline). De trainingsprikkel zal boven een bepaald niveau moeten liggen om het gewenste effect te krijgen.

Hoeveel gram is 1 scoop creatine?

Body & Fit scoop (maatschep) 8,5 cc is makkelijk in gebruik en hierdoor verspil je geen poeders meer! 8,5 cc is goed voor circa 5 gram poeder of 8,5 cc vloeistof.

Hoe lang achter elkaar creatine gebruiken?

Hoe lang mag ik creatine gebruiken? Hoewel er anno 2015 nog geen aantoonbare bewijzen zijn voor gevolgen bij lange termijn gebruik, wordt door fysiologen aangeraden om na 6 weken een pauze in te lassen van enkele weken.

Hoeveel kilo kom je aan met creatine?

Creatine en gewichtstoename

Een gewichtstoename van 5 kilo of meer is mogelijk. Uit onderzoek is gebleken, dat je de eerste week tot iets meer dan 2 kilo kunt aankomen door inname van creatine Daarna zakt het tempo.

Waarom creatine op rustdagen?

Creatine kan ook op rustdagen worden ingenomen, wat de opslag en het spierherstel zal helpen maximaliseren, vooral tijdens een laadfase.

Hoe werkt creatine het beste?

Creatine voorziet je spieren van energie. Wanneer de hoeveelheid energie in je spieren toeneemt, raak je minder snel vermoeid en kan je langer trainen. Tijdens krachttraining kan je dan meer herhalingen doen, met zwaardere gewichten trainen en zo sneller spiermassa opbouwen.

Is creatine slecht voor het slapen?

Neem aan dat de opname voor het slapen gaan minder is dan direct na de training maar aangezien cafeine en creatine niet hand in hand gaan hoor ik graag jullie advies en argumentering. Hoi Quin, Je kunt creatine misschien beter niet voor het slapen gebruiken. Creatine kan wat extra vocht onttrekken aan je lichaam.

Waarom is creatine slecht?

Creatine leidt waarschijnlijk tot een iets hogere vetvrije massa waardoor je gewicht wat toeneemt. Dit kan beperkend zijn voor duursporters. Verder kan een hoge inname (10-20 gram of meer) leiden tot maag- en darmklachten zoals diarree, winderigheid of krampen [3].

Kan je met creatine afvallen?

Door de prestatie verbeterende eigenschappen van creatine kweek je sneller spiermassa, en hoe meer spiermassa, hoe meer calorieën je lichaam verbrandt. Indirect kan creatine dus wel degelijk helpen bij het afvallen doordat het de groei van spiermassa bevordert en zo helpt om vet te verbanden.

Wat doet creatine met je hart?

Volgens bewegingswetenschappers van Florida State University lopen tijdens krachttrainingen de bloeddruk en de hartslag minder hoog op bij sporters die creatine gebruiken. Bovendien zorgt creatine ervoor dat de bloedvaten tijdens je workout soepel blijven. Het supplement voorkomt de vaatverstijving.

Is creatine slecht voor lever?

Verschillende onderzoeken hebben aangetoond dat creatine niet slecht voor je lever is. Zo is in dit onderzoek[5] het effect van creatine op lever en nieren onderzocht. De onderzoekers concludeerden dat langdurig creatine gebruik geen effect had op lever– en nierfunctie.

Kan iedereen creatine gebruiken?

Creatine werkt niet voor iedereen

Feit. De belangrijkste factor hierbij is dat sommigen van nature al veel spieren hebben. Vlees- en viseters merken daarnaast minder snel resultaat dan vegetariërs, omdat de laatste groep weinig creatine binnenkrijgt via voedsel – voornamelijk vlees.