Nederlands | English | Deutsch | Türkçe

Project Sports

Vragen en antwoorden over voetbal en sport

Laten uien bloemen groeien?

5 min read

Als een ui niet geoogst wordt, maar door mag groeien, wordt het een plantje. Het plantje krijgt allemaal bloemen en daarin kan een bevruchting plaatsvinden om zaadjes te krijgen. Het zaadje groeit daarna weer uit tot een ui.Jun 23, 2003

Wat te doen als uien gaan bloeien?

Haal direct het bloempje in de knop eruit; je kunt de ui dan gewoon laten staan en laten groeien, als de plant haar energie niet meer kan stoppen in de bloei en vorming van zaden zal ze die weer gebruiken voor de groei van de bol. Overigens kun je ook die uien die beginnen door te schieten ook gewoon oogsten.

Wat moet je doen met een doorgeschoten ui?

Een doorgeschoten ui is duidelijk te herkennen aan de bloem(en) in zijn loof en dient binnen twee weken geoogst te worden omdat ze anders volledig verdort. Pluk de bloem uit het loof en oogst de ui meteen of markeer de grond met een bordje als je de ui later wilt oogsten.

Wat zijn de beste groeiomstandigheden voor uien?

Uien groeien graag op een open plaats met veel licht. Wind zorgt ervoor dat het gewas goed opdroogt en er niet snel schimmelziektes ontstaan. Omwille van de aantrekkingskracht op de wortelvlieg wordt het gebruik van stalmest, compost en samengestelde organische meststof afgeraden.

Welke maand uien oogsten?

Oogst de uien van zodra het loof bruin wordt, dat gebeurt tussen mei en juli afhankelijk van het weer en het moment van aanplant. Krijgen de uien voordat het loof bruin wordt een zaadzakje op het loof, dan gaat er iets fout in je teelt.

Kan een ui bloeien?

De ui is een tweejarig gewas. In het eerste jaar ontstaat uit een minuscuul uienzaadje een eetbare bol. Als je deze bol niet zou oogsten maar in de grond zou laten zitten, ontstaat in het tweede jaar een bloemstengel in de plant. Kortom, de ui gaat bloeien en zaadjes maken.

Wat is een Pootui?

Wie uien wil kweken, maar niet zoveel geduld heeft om een half jaar te wachten tussen het uitzaaien en oogsten kan goed gebruik maken van pootuien, die de wachttijd aanzienlijk reduceren. Pootuien hebben een zonnig plekje in de tuin nodig.

Kun je een uitgeschoten ui planten?

Kun je een uitgeschoten ui planten? Als een ui uitgelopen is dan kan je deze laten uitgroeien tot een nieuwe ui. Als de wortels een halve centimeter tot een centimeter lang zijn dan kan je de uien planten in de aarde. Plant de uien zo dat de bol net onder de aarde bedekt is.

Wat te doen met uitgelopen uien?

Het goede nieuws is: ja, je hoeft uien met uitlopers niet direct weg te gooien. Echter hebben de uitlopers een bittere smaak, vooral wanneer je ze rauw verwerkt in een gerecht. Om dit te voorkomen kun je de uitlopers gemakkelijk verwijderen door de ui doormidden te snijden en de uitloper los te halen met je vingers.

Kan je een ui met uitlopers nog eten?

Uien en knoflook met groene uitlopers zijn nog prima eetbaar. Het enige nadeel is dat de uitlopers vrij bitter van smaak zijn. Dit is dus niet in elk gerecht wenselijk en vooral bij een rauwe bereiding kan de bittere smaak overheersend zijn.

Hoe lang moet je uien drogen?

Als je uien zover gegroeid zijn dat ze wat los boven de grond komen te zitten, kun je ze helemaal los halen en boven op de grond laten drogen. Na een poosje (ongeveer een week) zijn ze genoeg gedroogd. Natuurlijk kun je ze dan opeten, maar je eet ze vast niet allemaal tegelijk op.

Hoe krijg je uienzaad?

Knip de bloemschermen en een stuk van de stengel af en steek ze in een geweven zak. Laat ze drogen op een warme, goed verluchte plek. In koude en vochtige streken kan je de zaaddragers in hun geheel oogsten vóór al het zaad rijp is en op een droge plek laten narijpen.

Hoe oogst je uien?

Het oogsten van de uien is een kwestie van de bollen uit de grond trekken zodat de worteltjes loskomen van de bodem. De uien inclusief het loof kunnen vervolgens op de grond blijven liggen totdat het loof helemaal is uitgedroogd. Uitgedroogd loof zorgt ervoor dat de uien beter houdbaar zijn.

Hoe uien vermeerderen?

Zelf uien zaaien

Uien groeien onder de grond, het zijn tweejarige planten. Je zaait ze in het ene jaar, hier groeien kleine uitjes uit, pootuien of plantuien genoemd. Deze pootuien bewaar je droog en koel en plant je na de winter in het volgende voorjaar uit. Ze groeien in één zomer uit tot een stevige, smakelijke bol.

Hoe kun je verse uien bewaren?

De ‘gewone’, ongepelde ui en sjalotten kun je bijvoorbeeld het beste bewaren in een koele, donkere en goed geventileerde ruimte. Het is daarom verstandig om ze niet in een plastic of een stoffen zak te doen, maar in een papieren zak met gaten of een doos met gaten.

Hoe bewaar je verse uien?

Bewaar uien buiten de koelkast op een donkere, droge plek. Bewaar uien niet direct naast aardappelen, want uien nemen snel vocht op uit de aardappelen waardoor beide eerder gaan rotten. Bewaar een restje ui verpakt in huishoudfolie of in een bewaarbakje in de koelkast.

Kun je rauwe ui invriezen?

Dek het snijvlak dan af met huishoudfolie of doe het in een bewaarbakje met deksel in de koelkast. Je kunt uien ook invriezen. Wel even blancheren (kort verhitten) vlak voor invriezen. In een goed gesloten plastic zakje of bakje kun je stukjes ui tot 12 maanden in de diepvries bewaren, bij minimaal -18°C.

Kun je rauwe peen en uien invriezen?

De beste manier om groenten in te vriezen, is om ze eerst te blancheren. Dan houden ze hun vitaminen en hun kleur. Schil de wortels, snijd ze in rondjes of balkjes en blancheer ze 4 minuten. Koel ze zo snel mogelijk af (spoel ze met koud water of ijswater) en vries ze dan in kleine porties in.