Nederlands | English | Deutsch | Türkçe

Project Sports

Vragen en antwoorden over voetbal en sport

Wat betekent het om helemaal rond te draaien?

5 min read


Hoe roteert de aarde?

De aarde draait rond zijn as in 23 uur 56 minuten en 4 seconden. Aangezien de evenaar 40.075 km lang is, beweegt iemand die zich op de evenaar bevindt, zich met een snelheid van 40.075/(bijna) 24 uur = 1.670 km/h. Bij ons, op de 51-ste breedtegraad, halen we nog altijd een snelheid van 1.050 km/h.

Hoe staat de aardas?

De aardas staat in een hoek van 66°33′ op het baanvlak van de aarde rond de zon, de ecliptica; hierdoor varieert in de loop van het jaar de hoek waaronder de zonnestralen het aardoppervlak raken en ook de lengte van de dag ten opzichte van de nacht.

Wat gebeurt er als de aarde plotseling stopt met draaien?

Helaas, bijna alles wat leeft, gaat dood. Bij de evenaar draait het oppervlak van de aarde met een snelheid van 1700 kilometer per uur om haar as. Als de aarde stopt met draaien, en de lucht niet, steekt er plotseling een wind op van 1700 kilometer per uur. Een superstorm vernietigt alles op het oppervlak van de aarde.

Hoe lang duurt het om rond de zon te gaan?

Terwijl de aarde haar rondje draait wijst ze steeds met een andere kant naar de maan, en hiermee trekt de maan het water steeds een andere kant op. Dit geeft aanleiding tot de getijden, met een cyclus van 12 uur. De aarde draait om de zon in zo’n 365.25 dagen.

Hoe kan de aarde om de zon draaien?

De Aarde draait in een licht excentrische baan rond de Zon. Eén rondgang (een siderisch jaar) duurt ongeveer 365,25636 dagen. Daardoor lijkt de Zon vanaf de Aarde gezien ten opzichte van de sterren met ongeveer 1° per dag naar het oosten te bewegen.

Waar is de poolcirkel?

De poolcirkel ligt op 63 graden en 33 minuten Noorder Breedte en loopt door Noorwegen, Zweden, Finland, Rusland, de Verenigde Staten, Canada en Groenland. Als je naar het noorden van Scandinavië reist passeer je de (noord) poolcirkel.

Welke richting draait de zon?

De zon gaat onder in het westen. Dat wil dus zeggen dat de zon ten zuiden van de evenaar beweegt van rechts naar links. Bij ons in het noordelijk halfrond is die beweging van links naar rechts.

Wat is de nulmeridiaan?

(ook: Greenwich-meridiaan of meridiaan van Greenwich) meridiaan die loopt over de plaats Greenwich bij Londen. Het is echter niet deze meridiaan die de aarde verdeelt in een oostelijk en een westelijk halfrond. De grens tussen deze halfronden ligt op 20° WL (en dus ook op 160° OL).

Hoe lang duurt de dag?

Een dag bestaat uit 24 uur. Deze 24 uur zijn verdeeld in 4 dagdelen; nacht, ochtend, middag, avond. Ieder dagdeel duurt 6 uur. Je ziet in de bovenstaande afbeelding de dagindeling, de dagdelen en de bijbehorende uren (in digitale tijd, vanaf de middag met de analoge tijd erachter).

Hoe snel gaat de aarde door de ruimte?

Maar omdat alles beweegt, is snelheid relatief. De aarde draait met 107 duizend kilometer per uur om de zon en de zon met 828 duizend kilometer per uur om het centrum van de Melkweg. Als je nog verder uitzoomt blijkt dat ons hele sterrenstelsel zich met zo’n 2,16 miljoen kilometer per uur door het heelal voortraast.

Wat zit er rond de aarde?

Om de aarde heen zit een dikke luchtlaag. Deze luchtlaag noemen we de dampkring of atmosfeer. De dampkring bestaat voornamelijk uit stikstof en zuurstof. De zuurstof hebben we nodig om te leven.

Welke aardlagen zijn er?

In dit model zijn de aardlagen onderverdeeld in: Lithosfeer, asthenosfeer, mesosfeer en endosfeer.

Welke planeet staat het dichtst bij de aarde?

Mercurius staat niet alleen het dichtst bij de aarde. De berekeningen laten namelijk zien dat Mercurius het dichtst bij elke planeet in ons zonnestelsel in de buurt staat. “Mercurius is dus zelfs de dichtstbijzijnde planeet van Neptunus,” besluiten de onderzoekers.

Wat is er in het middelpunt van de wereld?

De binnenkern van de aarde is een massieve bal van ijzer en nikkel. De druk in die kern is zó groot dat ‘ie – ondanks de enorme hitte – niet smelt. In de buitenkern is de druk minder groot, daar is de massa wél gesmolten. Om de aardkern heen zit een dikke laag gesteente die ook heel heet is.

Welke delen van de aarde horen bij de binnenkern?

Wetenschappers hebben ontdekt dat de binnenkern van de aarde bestaat uit twee delen. In de buitenste laag van de binnenkern liggen de ijzerkristallen in de noord-zuid richting, in de binnenste laag liggen ze georiënteerd langs de oost-west-as.

Wat is de diameter van de aarde?

De diameter van de aardbol is zo’n 12.750 kilometer. De diepste boring ooit, in Rusland, reikt tot ruim 12 kilometer diepte. Dat is minder dan een promille van de afmeting van de aarde.

Hoe dik is de binnenkern?

Op een diepte van ongeveer 2900 km is er een abrupte overgang tussen de aardmantel en de aardkern. Het begrip ‘aardkern’ zou je kunnen laten denken dat de kern één geheel is. Dat is echter niet het geval. De aardkern bestaat uit twee delen: de buitenkern (2000 kilometer dik) en de binnenkern (1300 kilometer dik).

Wat is een Convectiestroom?

stroming in gas of vloeistof ten gevolge van temperatuurverschil; 2. elektrische stroom, bestaande uit de beweging van elektrisch geladen lichamen, resp. elektrisch geladen deeltjes.

Wat is de volgorde van de planeten?

De planeten

Want dit zijn de acht planeten van dicht bij tot ver van de zon: Mercurius, Venus, Aarde, Mars, Jupiter, Saturnus, Uranus, Neptunus en (dwergplaneet) Pluto.

Wat is de bijnaam van Mars?

Mars wordt vaak de ‘Rode Planeet’ genoemd, omdat hij aan de hemel staat als een oranje-rode ster. Vanwege de kleur noemden de oude Grieken en Romeinen de ster naar hun oorlogsgod.

Wat is de veldsterkte van Mars?

Gegevens van de planeten

Planeet M vesc
Venus 0.8149 10.4
Aarde 1.0000 11.2
Maan 0.0123 2.4
Mars 0.1074 5.0

Waar bestaat de planeet Mars uit?

De mantel van Mars bestaat vooral uit silicium, zuurstof, magnesium, aluminium, calcium en kalium. Het oxideren van ijzerhoudend stof geeft de planeet z’n rode oppervlak. Hier houdt het op met de overeenkomsten met onze planeet. De aarde heeft namelijk een vloeibare kern die constant in beweging is.

Wat is het klimaat op Mars?

De gemiddelde oppervlaktetemperatuur bedraagt er een frisse -63°C en de planeet heeft een ijle ongastvrije atmosfeer die vooral uit koolstofdioxide bestaat.