Nederlands | English | Deutsch | Türkçe

Project Sports

Vragen en antwoorden over voetbal en sport

Wat betekent geschoeid zijn?

5 min read

soortgelijk zijn, op dezelfde wijze ingericht zijn, van hetzelfde model zijn, overeenkomen (in aard en karakter); een uitdr. ontleend aan het bedrijf van de schoenmaker, die voor een paar schoenen van gelijke grootte en vorm dezelfde leest, d.i. vorm, gebruikt.

Wat is geschoeid?

geschoeid (1 van schoenen voorzien, niet alg.; 2 met een beschermende laag, inz. met planken bekleden; 3 [een roeiriem] in een schoen vastzetten); 1. een kundig schoenmaker had haar geschoeid; ook: van handschoenen voorzien: haar geschoeide vingers; bij uitbr.

Wat is een leest?

leest – zelfstandig naamwoord 1. smalste deel van je romp ♢ zij heeft een slanke leest 2. houten of metalen vorm waar schoenen op gemaakt worden ♢ hij zette de schoen eerst op een leest

Wat is schroeien?

(schroeide, heeft en is geschroeid), 1. aan de oppervlakte verbranden, delen van de oppervlakte van iets wegbranden, afbranden, zengen: een geplukt hoen schroeien; een geslacht varken schroeien zijn goed schroeien; — (onoverg.)

Wat is de leest van een schoen?

Wat is een leest? De vorm van een schoen wordt bepaald door de leest waarop de schoen is gemaakt. Een leest is eigenlijk een kunstvoet van bijvoorbeeld hout waarover de schoen geschoeid wordt.

Wat betekent schoenmaker houd je bij je leest?

Heb je weinig verstand van een bepaald onderwerp, maar belet dat je niet om commentaar te leveren? Dan loop je kans dat iemand het volgende tegen je zegt: “Schoenmaker, hou je bij je leest!”. Deze zegswijze wordt gebruikt om aan te geven dat iemand zich beter bij zijn eigen vakgebied kan houden.

Wat is een F leest?

Met de wijdte wordt aangegeven hoe smal of breed een schoen is, en hoeveel ruimte hij uw voet biedt. De schoenwijdte wordt met letters in alfabetische volgorde aangegeven. De wijdteaanduiding begint bij Wijdte F (dit is het smalste model) en eindigt bij wijdte M (het breedste model).

Wat is Leestbreedte?

De voetwijdte wordt gemeten met meetlint om het breedste gedeelte van de bal van je voet, zonder dat daar spanning op gezet wordt. F½ en G zijn een normale leest; H en H½ zijn een brede leest; J en K zijn een extra brede leest.

Wat betekent Voetwijdte?

De wijdtemaat geeft de extra ruimte aan, welke bij de voorvoet van de schoen aanwezig is . Deze ruimte is de wijdtemaat van de schoen en wordt aangeduid met een letter. Hoe hoger de letter in het alfabet hoe breder de schoen.

Wat is Voetwijdte G?

Wijdtemaat G is een gemiddelde schoenwijdte. Schoenenmerken die geen wijdtematen hanteren, maken hun schoenen vaak in een G leest. Staat er dus geen breedtemaat vermeld bij de schoen, dan heeft de schoen een wijdtemaat G.

Hoe bepaal je de Schoenwijdte?

Leg het meetlint op het breedste punt van uw voetbal helemaal om uw voet. Houdt het meetlint daarbij losjes vast. De bal van uw voet is het punt waar het eerst wrijvingen of pijnlijke drukplekken ontstaan (de bal van de voet bevindt zich onder de voorvoet).

Hoe breed is Wijdte K?

Keuze van de juiste wijdtemaat

Wijdtemaat volwassenen Uitleg Wijdtemaat kinderen
Wijdte H breed 5
Wijdte I (veelal alleen bij heren) breed 5.5
Wijdte J (veelal alleen bij dames) extra breed 6
Wijdte K extra breed 6.5

Welke breedtemaat schoen heb ik?

Gebruik voor het meten van de breedte van de voet een niet rekbaar meetlint en ga vervolgens op de voeten staan. Zet de voeten naast elkaar. Dan ga je de bal van de voet opmeten hier tel je 1cm bij op Schrijf je uitkomst even op een papiertje dan kun je in de volgende tabel kijken welke breedtemaat jouw voet heeft.

Hoe breed is Schoenwijdte H?

Wijdte E is voor de smalle voet, wijdte G voor een gemiddelde voet, wijdte H voor een brede voet, wijdte K en M voor een extra brede voet.

Welk merk sneaker valt breed?

Zo zijn er merken die bijvoorbeeld brede sneakers aanbieden voor dames, enkellaarsjes en laarzen voor brede voeten en zelfs extra brede pumps!

 • Peter Kaiser. …
 • Hassia. …
 • Piedi Nudi. …
 • Gabor. …
 • Floris van Bommel. …
 • Waldläufer. …
 • Mephisto. …
 • Magnanni.

Hoe breed moeten schoenen zijn?

Je schoen moet goed passen in de breedte. In de breedte mogen de tenen en de bal van de voet niet buiten de binnenzool vallen. Ook mogen de tenen de bovenkant van de schoen niet raken. Het kan zijn dat je schoenen moet aanschaffen in een bepaalde wijdtemaat.

Hoeveel ruimte heb je nodig in je schoen?

Een goede, comfortabele schoen is altijd iets groter dan je voet. Je tenen hebben namelijk de ruimte nodig om een beetje te bewegen. Ook de bal van je voet moet voldoende vrije ruimte hebben, zowel in de lengte als in de breedte. 1 cm extra ruimte geeft je voeten voldoende speling tijdens het lopen.

Hoe weet je of een schoen te klein is?

Als je staat schuift je voet iets naar voren, wat je dus niet voelt als je zit. De voorkant van de schoen hoor je met tenen niet te voelen. Check dus met je duim of je nog wat ruimte over hebt. Houd hier ongeveer 1 centimeter voor aan.

Wat te doen als mijn schoenen knellen?

Trek een paar dikke sokken aan in je nieuwe schoenen en föhn vervolgens je schoenen op de plekken waar ze knellen. Door de warmte zet de schoen een beetje uit, précies op de plekken waar het zeer doet. Zorg ervoor dat je na het föhnen de schoenen nog een tijdje aanhoudt totdat het leer of de stof is afgekoeld.

Hoe maak je strakke schoenen wijder?

Er bestaan gelukkig heel wat trucjes om je schoeisel wat uit te rekken:

 1. Gebruik een schoenstretcher, je kunt zelf instellen hoeveel breder je ze wilt.
 2. Vul twee diepvrieszakjes met water en steek ze in je schoenen. …
 3. Hitte kan ook helpen: blaas met een haardroger 30 seconden op plekken waar de schoenen knellen.

Hoe krijg ik mijn schoenen snel droog?

Een van de gemakkelijkste hulpmiddelen om je schoenen te drogen zijn kranten. Stop een aantal proppen krantenpapier in je doorweekte schoenen. De kranten nemen het vocht op en zorgen dat je schoenen dezelfde vorm houden. Voor je het weet kun je ze weer droog aan.