Nederlands | English | Deutsch | Türkçe

Project Sports

Vragen en antwoorden over voetbal en sport

Warmtebuiging van koolstofwielen

4 min read

Gevraagd door: Saji Manodamrongsat

Kan een carbon wiel buigen?

Duurzaamheid. Carbon is fantastisch sterk materiaal en wielen van carbon kunnen indrukwekkend duurzaam zijn. Ze buigen echter niet, in tegenstelling tot aluminium, wat betekent dat ze gevoelig zijn voor schade door scherpe schokken of valpartijen wanneer ze worden blootgesteld aan belastingen waarvoor ze niet zijn ontworpen.

Moeten carbon wielen getrimd worden?

Omdat ze zo veel sterker zijn, hoeven carbon wielen minder vaak te worden getrimd dan aluminium wielen, en als dat gebeurt, zie je alleen kleine krommingen in de vorm.

Hoe lang gaan carbon velgen mee?

Van ENVE:
Dit is een goede vraag en een die uitleg verdient, aangezien velen van ons zijn opgegroeid met een levensduurverwachting van 3-5 jaar van lichtmetaal. Het korte antwoord is dat van een carbonvelg wordt verwacht dat hij meegaat totdat hij zodanig wordt beschadigd dat de band tussen hars en carbonvezels wordt aangetast.

Zijn carbon velgen veilig?

Carbon velgen zijn alleen voor racen. Carbon velgen zijn niet veilig bij het remmen op lange afdalingen omdat ze smelten. Carbon velgen zijn niet zo sterk als aluminium velgen. Carbon velgen hebben slechte remprestaties in vergelijking met aluminium velgen.

Zijn carbon wielen sterker dan aluminium?

Koolstofvezel heeft een zeer hoge sterkte-gewichtsverhouding. Het heeft bijna de helft van de dichtheid van aluminium; het is meer dan vijf keer minder dicht dan staal, maar het is sterker dan beide metalen. Dit is vooral belangrijk voor fietswielen. Wielen (en banden) vormen het roterende gewicht van je fiets.

Kan een carbon velg gerepareerd worden?

Citaat uit de video: Ja, in sommige gevallen wel.

Blijven carbon wielen langer trouw?

Carbonwielen blijven langer goed- De stijve blijven goed in vorm omdat de toleranties kleiner zijn. Betere algehele rijkwaliteit- Carbonwielen vormen een goed compromis tussen gewicht, stijfheid, prestaties en comfort.

Maken carbon wielen je sneller?

Op elk niveau zou het echt iets moeten zijn dat rijders serieus overwegen. Na een paar vrienden, collega’s en zelfs enkele amateurs uit de universitaire racewereld te hebben geïnterviewd, kan ik u meedelen dat carbon inderdaad sneller, responsiever en in alle opzichten beter is dan lichtmetalen velgen.

Blijven carbon velgen trouw?

Carbon is bijzonder goed in het trouw en rond blijven omdat, in tegenstelling tot aluminium, carbonstructuren geen geheugen hebben; velgen hebben geen moeite om een ronde vorm te behouden omdat ze vanaf het begin als cirkels zijn opgebouwd.

Hoe weet je wanneer carbon velgen versleten zijn?

Na verloop van tijd wordt deze groef ondieper en als hij verdwijnt, is het tijd om de velg te vervangen. De andere veel voorkomende slijtage-indicator is een klein gaatje in de zijwand, zoals op de foto bovenaan het artikel. Als dit gaatje verdwijnt, is het tijd om de velg te vervangen.

Kan ik normale remblokken gebruiken op carbon velgen?

Carbon is een zeer slechte geleider van warmte, dus zijn er carbon-specifieke remblokken nodig om de hoeveelheid opgebouwde warmte te beheersen en weg te trekken van de velg. Dit betekent dat je een paar carbon-specifieke remblokken moet monteren en ze alleen op je carbonvelgen moet gebruiken.

Hoe verhoog ik de remkracht van mijn carbon velgen?

Juiste remtechniek voor koolstofranden

 1. Verdeel de remkracht zo gelijkmatig mogelijk tussen uw voor- en achterremmen.
 2. Vermijd langdurig remmen, zoals het "slepen" van uw remmen, die een gevaarlijke kan veroorzaken hoeveelheid warmteophoping bij koolstofranden.
 3. Gebruik kortere, krachtigere remmen.
 4. Hoeveel sneller zijn 50mm wielen?

  2-3mph
  50mm is iets sneller voor een beginnende rijder die in chaingangs e.d. een groep wil aanrijden. De gemiddelde snelheid kan met 2-3 mph toenemen ten opzichte van box-section wielen. Goed voor peletons en snelle ritten voor alle niveaus. 60 mm is de juiste keuze voor gladde wegen waar snelheid voorop staat.

  Hoeveel gewicht besparen carbon wielen?

  De composietversie van die wielen profiteerde daarentegen onmiddellijk van een gewichtsbesparing van 300 gram. Twintig jaar later hebben carbon wielstellen nu hogere velgen en kunnen ze minder dan 1.500 gram wegen (vooral die met buisvelgen), terwijl de lichtste wielstellen ruim onder de 1.000 gram zitten.

  Buigen carbon wielen?

  Citaat uit de video: Похожие запросы

  Hoe maak je koolstofvezel recht?

  Citaat uit de video: Je kunt soms met een scheermesje langs komen en de ruwe kantjes eraf snijden. Dus deze zijn dicht bij de rand.

  Hoe maak je een carbon fietswiel waar?

  Citaat uit de video: Met andere woorden je'draait het met de klok mee terwijl je kijkt en aanbeveelt. Niet meer dan een halve slag per keer geven. En dan controleren hoe die afstelling werkt.

  Hoeveel kost het om een wiel te slijpen?

  Als het wiel te repareren is – het ziet er meestal goed uit, maar het wiebelt – kun je verwachten dat je plaatselijke fietsenmaker $20 – $30 vraagt om het wiel recht te zetten met professionele apparatuur zoals een spijkerstandaard voor de perfecte lijn en rondheid.

  Hoe weet je of je fietsvelg krom is?

  Dat gezegd hebbende, zou een niet-gebogen velg een min of meer gelijkmatige spaakspanning over alle spaken moeten hebben als hij recht is. Aan de andere kant zal een gebogen velg op sommige plaatsen een hogere spanning nodig hebben en op andere juist een lagere. Een merkbaar ongelijke spaakspanning in een getrouwe velg is dus een teken dat de velg misschien krom is.