Nederlands | English | Deutsch | Türkçe

Project Sports

Vragen en antwoorden over voetbal en sport

Waarom vernielt een los pedaal de schroefdraad van de crank?

5 min read

Gevraagd door: Christian Ella

Eenmaal los, zal de pedaalas een kegel beschrijven als de crank draait. Dit concentreert de kracht op bepaalde punten in de schroefdraad van de crank, wat leidt tot schade.Apr 20, 2018

Hoe repareer je een losse pedaalslinger?


Citaat uit video: Zorg er echt voor dat je het pedaal vasthoudt. En als je het aandraait wil je. Dit. Zo vast als je kunt om het crankgewricht gelijk te houden met de fiets.

Waarom blijft mijn pedaal loskomen?

Door het langzaam loskomen van het pedaal wordt de schroefdraad van de krukarm uitgehold, vooral de buitenste schroefdraad. Dit maakt het meer vatbaar om opnieuw te gebeuren. Als je hem er weer op zet en hij valt er weer uit, dan is het bijna zeker dat de krukas kapot is en dat je hem moet vervangen.
18 sep 2013

Hoe repareer je een pedaal met kruiskoppeling?

Citaat uit video: Over de conditie van de crankarm of je de schroefdraad moet vervangen of dat je gewoon een tap door de schroefdraad kunt draaien. Ze maken wel een schroefdraadvervanger die je kunt kopen, je hebt wel een boormachine nodig.

Waarom wiebelen fietscrankjes?

Het kan gewoon zijn dat het een “cartridge” uit één stuk is en in het frame rammelt, of het kan zijn dat de eenheid “losse lagers” heeft en dat de lagerkappen moeten worden afgesteld. Of er kan een of andere storing aan de lagers zijn geweest.
27 apr, 2016

Hoe strak moeten mijn cranks staan?

Citaat uit video: We stoppen het gereedschap in de dop. Met een paar vingers doen we ongeveer vier inch pounds. Soms niet zo veel als je de crankarm naar de lagers brengt.

Waarom kraakt mijn fietskruk?

De meest voorkomende oorzaak van een piepende krukas is dat de bout los zit. Controleer of er speling in de krukas zit door aan één kant te trekken en te proberen hem heen en weer te bewegen. Als er speling is, controleer dan of de krukasbouten goed vastzitten met een inbussleutel – de bouten moeten handvastzitten.

Hoe draai je een krukas vast?

Citaat uit video: Nu met behulp van de schroevendraaier draai de kegels ze neemt de speling in de krukken en zet de lagers van de juiste. Plaats niet te strak aandraaien.

Moet je Loctite gebruiken op fietspedalen?

Gebruik helemaal geen loctite! Pedalen zijn zo ontworpen dat ze altijd draaien in de richting waarin je ze vastdraait, daarom is één kant omgekeerd schroefdraad…. Dus doe een beetje vet op de schroefdraad en draai ze vast. Ik zou ze met een pedaalsleutel redelijk strak aandraaien, niet superstrak.
16 jun 2011

Hoe strak moeten fietspedalen staan?

Controleer altijd of de pedalen goed vastzitten. Ze moeten stevig vastzitten, maar het hoeft geen herculesspanning te zijn. Een pedaal verliezen is een recept voor een valpartij en een los pedaal kan de schroefdraad van uw crankarm onherstelbaar beschadigen. Pedalen monteren is eenvoudig als je weet wat je moet doen.
6 jan, 2016

Hoe repareer je een gestripte krukasdraad?

Citaat uit video: En je kunt met zo’n controleerapparaat het schroefdraadpatroon controleren. Je kunt die 21,5 zien. En ik heb een nieuwe bout. Dat is een 1.5 die je daar kunt zien.

Kun je een krukarm opnieuw inpassen?

Indien u een aluminium crank heeft, is het mogelijk de crank te repareren door een nieuwe schroefdraad te maken met een rethreading kit zoals hierboven beschreven.
20 okt 2020

Hoe repareer je een kruiskopdraad?

Citaat uit video: Het gereedschap zo dat het de draden snijdt. Recht. Ik doe er een klein beetje olie in om te smeren.

Kun je de krukasbouten te vast aandraaien?

als je een bout te vast aandraait, beschadig je de schroefdraad. alle bouten hebben een maximale sterkte – die voornamelijk afhangt van de schroefdraaddiameter. te vast aandraaien is een veelgemaakte fout van amateursleutelsleutelaars (de meesten van ons dus). de schroefdraad van de crankarmbevestiging is behoorlijk stevig, je kunt er wat kracht achter zetten, maar er is een grens.
26 feb, 2010

Hoe vrij moeten je cranks draaien?

De lagers moeten ook vrij kunnen draaien als de krukas is geïnstalleerd. De cranks zouden niet veel extra kracht moeten ondervinden wanneer je de spindel naar het verste lager brengt. Mijn 2017 Roubaix had een uit het vierkant bb en ik moest een 1 stuk bb van bbinfinate gebruiken.
24 feb 2020

Hoeveel torsie moet een krukasbout hebben?

Crankset, trapas en pedaalgedeelte

Component Type/Merk Newtonmeters
Crankbout (inclusief cranks met spline-as en cranks met vierkante as) Shimano® Octalink® XTR® (M15-schroefdraad) 40. 3-49
Campagnolo® 32-38
Campagnolo® Ultra-Torque® 42
FSA® M8-bout 34-39

Hoe draai je een krukas vast?

Citaat uit video: Nu met behulp van de schroevendraaier draai de kegels ze neemt de speling in de krukken en zet de lagers van de juiste. Plaats niet te strak aandraaien.

Hoe draai je pedaallagers vast?

Citaat uit video: Dit gaat het makkelijkst met een borgringsleutel die in de inkepingen op de ring past. Precies, je kunt ook een universeel gereedschap met één tand gebruiken of hem rond tikken met een hamer en een oude schroevendraaier.

Hoe vervang je fietspedalen?

Citaat uit video: Nu zal ik een grote moersleutel gebruiken om op dit zeskantstuk te komen en we zullen dit deel voorzichtig losschroeven van de trapas.

Hoe weet ik of mijn krukaslagers van mijn fiets slecht zijn?

Versleten of droge lagers voelen ruw, metaalachtig en droog aan. Soms zijn ze zo droog dat als je je vinger snel over de as haalt, de as blijft draaien omdat er geen vet in de lagers zit om de as af te remmen.

Hoe vaak moet je fietspedalen vervangen?

Wat duurzamere pedalen betreft, is Time het neusje van de zalm in de wereld van de cliploze pedalen. Als je ze om de paar jaar vervangt, zul je waarschijnlijk elk ander pedaal binnen een jaar om zeep helpen. Beste weddenschap zou zijn om te jagen op een set van ATACs van ongeveer 10-12 jaar geleden of een set van Shimano M747 pedalen.
31 aug 2013