Nederlands | English | Deutsch | Türkçe

Project Sports

Vragen en antwoorden over voetbal en sport

Waarom laten boeren hooibalen op het veld liggen?

4 min read

Waarom ronde balen?

Omdat het stro in een ronde baal minder is vastgeperst, blijft het langer ademen. Daardoor is de kans op koek- vorming als gevolg van broei kleiner. Voor een ron- de baal hoeft het materiaal dus minder droog te zijn.

Hoe lang moet hooi afsterven?

Na het persen van de baaltjes hooi dient ca. 6 tot 8 weken gewacht te worden, alvorens het hooi gevoerd kan worden. Het hooi moet afsterven, waarbij het laatste vocht uit het hooi gehaald wordt.

Waarom worden hooibalen ingepakt?

Als men hooit, en het hooi is niet goed droog gaat het schimmelen of rotten. Als men de balen in plastic wikkelt kan het goed bewaard worden ook al is het niet droog. Als men de balen opent, zijn ze binnen een paar weken verschimmeld.

Hoe vaak hooi keren?

Ofwel laat je het gemaaide gras persen en tot voordroog wikkelen op het moment dat het toch een beetje droog is. Ofwel wacht je toch op goed weer zodat je dan later toch hooi kunt maken. Ook al is het slecht weer, toch is het aan te raden het hooi minstens één keer per dag om te keren.

Wat kost ronde balen persen?

Grasmaaien

Claas disco 8550 C plus (incl. kneuzer) *Deze maaier bevat een breedte van 8,5 meter
Hectareprijs is mogelijk vanaf 15 ha €27,50 p/ha
Per uur €225,-
Per uur zonder kneuzer *alleen front en achtermaaier €155,-

Hoe zwaar is een ronde hooibaal?

Grote ronde balen

Door het gewicht tussen de 400 – 600 kg zijn de grote rond balen moeilijker te hanteren. Ronde balen hebben een verhoogd risico op bederf, door de schimmel die kan ontstaan als de baal niet goed geoogst wordt.

Hoelang duurt het voordat hooi broeit?

Micro-organismen “eten” van het hooi, ze vormen grote levensgemeenschappen die tezamen de temperatuur van het hooi doen stijgen tot soms boven de 100°C, het hooi broeit dan. De warmte die wordt gegenereerd kan in het natte hooi nergens naartoe en verhit dus het hooi zelf.

Kan hooi slecht worden?

Hooi is gedroogd gras en hierdoor is het lang houdbaar. Hooi kunt u onder droge omstandigheden met gemak een jaar bewaren.

Hoe kan ik hooi het beste nat maken?

Dompel het hooi onder in een bak met water en laat het even uitlekken zodat niet de hele stal nat wordt. Voer het hooi vervolgens direct aan je paard. Om de hoeveelheid stof te verminderen is het voldoende om het hooi onder te dompelen en hoeft niet lang te worden geweekt in een bak met water.

Hoeveel hooi per dag?

Een normaal paard heeft voor zijn onderhoud dagelijks zo’n 1 – 1,5% van zijn lichaamsgewicht nodig aan ruwvoer (droge stof). Een paard van 600 kg heeft dus 6 tot 9 kg ruwvoer (droge stof) per dag nodig. Dat is 30 – 45 kg vers gras (ervan uitgaand dat dit uit 80% water bestaat) of 7,5 – 12 kg hooi (20% water).

Hoe vaak en veel hooi paard?

Dus geef minimaal 3 maal per dag ruwvoer. Sinds 2011 zijn er richtlijnen voor het houden van paarden. In het Paardenbesluit opgesteld door de Dierenbescherming is opgenomen dat een paard minimaal driemaal daags zou moeten beschikken over voldoende ruwvoer, tenzij er sprake is van weidegang.

Hoeveel hooi voor de nacht?

Daarom is het niet eenvoudig om precies aan te geven hoeveel kg er in de avond en nacht beschikbaar moet zijn. Je kunt er voor het gemak vanuit gaan dat het paard minimaal de helft van zijn behoefte gedurende de dag eet. Daarom zou je ’s avonds nog een paar kg hooi hoeven geven.

Hoeveel kg hooi kan er in een Hooinet?

In de medium slowfeeder (90 cm x 80 cm) gaat ongeveer 6,5 kg hooi wat ongeveer 3 dikke plakken zijn. In de large slowfeeder (120 cm x 80 cm) gaat ongeveer 8,5 kg hooi wat ongeveer 4 dikke plakken zijn.

Hoeveel hooi per koe?

Het rantsoen van een koe bestaat voornamelijk uit ruwvoer: gras, hooi of luzerne. Per dag eet een koe zo ongeveer 50 tot 60 kilo ruwvoer, dat is op jaar basis al snel 20.000 kilo. Ruwvoer is daarmee het belangrijkste onderdeel van het dagelijkse rantsoen.

Hoe duur is een baal hooi?

Indien een baal hooi ingekocht wordt voor € 5,- i.p.v. € 3,50 per baal stijgen de kosten van het voer per maand vanaf € 54,04 naar ca. € 70,-. De kosten van voer voor een pony waar recreatie mee wordt gereden zal variëren tussen de € 50,- en € 75,- per maand.

Hoeveel kilo is een baal hooi?

De meest gangbare balen zijn circa 240 cm lang, 120 cm breed en 70 cm hoog. Het gewicht van deze balen ligt rond de 300 kg.

Wat kost een baal hooi in plastic?

Wij hadden van de winter 16 grote balen hooi(80x80x120 cm geloof ik) in zwart plastic verpakt. Dit kwam van eigen land af. De rekening van de boer kwam op ongeveer 700 euro. Dit is dus 43,75 per baal.