Vragen en antwoorden over voetbal en sport

Wat is een A in volleybal?

3 min read

Wat is een libero bij volleybal?

De libero is de speler in het ‘andere shirt’ in een volleybalteam. De functie van een libero is uitsluitend passen en verdedigen. De liberospeler mag ook alleen in de achterste 3 posities van het volleybalveld staan. Je zult een libero dus nooit zien aanvallen of serveren.

Wat is set ratio bij volleybal?

Wie het eerst 25 punten heeft behaald wint de set. Wie het eerst drie sets heeft gewonnen, wint de wedstrijd. Bij een gelijke stand, 2–2 in sets, wordt een beslissende set tot 15 punten gespeeld, bij deze beslissende set wordt er van kant gewisseld bij de eerste die acht punten heeft.

Hoe lang duurt een time out volleybal?

Een timeout (TO) duurt maximaal 30 seconden. Dit betekent dat wanneer het aanvragende team én de officials binnen deze halve minuut weer klaar zijn om verder te spelen, de wedstrijd wordt vervolgd. Tijdens de TO mag het hele veld gebruikt worden: teams hoeven dus niet meer in het geheel buiten het veld te staan.

Hoe werkt de puntentelling bij volleybal?

Een set wordt gewonnen door het team dat als eerste 25 punten behaalt, met een voorsprong van ten minste twee punten. Bij een gelijke stand van 24-24 gaat het spel door tot er een verschil van twee punten is bereikt. De wedstrijd wordt gewonnen door het team dat als eerste drie sets wint.

Wat is de betekenis van libero?

Een libero is een voetbalspeler die in de verdediging staat opgesteld, maar tegelijkertijd als taak heeft de bal mee naar voren te nemen.

Waarom draagt 1 speler andere kleur volleybal?

De libero is bij volleybal sinds 1999 een speler die gespecialiseerd is in verdediging. Deze speler is verplicht een contrasterend outfit te dragen, omdat er voor hem/haar andere regels gelden.

Hoe vaak overspelen volleybal?

Het aanraken van de bal door een blok telt niet mee als aanraking door het team. Hierna mag je binnen je team dus nog maximaal driemaal overspelen. Je mag de service van je tegenstander niet blokkeren.

Hoeveel bar moet er in een volleybal?

Soms staat de maximale toegestane luchtdruk/bar ook vermeld op de bal. Bij een handbal ligt de luchtdruk meestal rond de 0,4 bar. Een volleybal wordt opgepompt tot ongeveer 0,3-0,325 bar.

Wat is een tiebreak bij volleybal?

Na elke zes gespeelde punten wisselen de spelers van speelhelft. Winnaar van de tiebreak is degene die het eerst zeven punten heeft, met een verschil van twee. Bij de tiebreak kent men geen maximaal aantal punten. Wie de tiebreak wint, wint de set.

Wie begint er na een tiebreak?

Hoe werkt de tiebreak: De speler die aan de beurt is om te serveren, serveert vanaf rechts voor het eerste punt. De tegenpartij serveert daarna vanaf links voor het tweede punt en vervolgens vanaf rechts voor het derde punt. Iedere speler serveert daarna steeds voor twee punten.

Hoe werkt een tie break?

Win je 7 punten, met twee punten verschil, dan heb je de tie-break gewonnen. Verlies je er 7, met twee punten verschil, dan heb je de tie-break verloren. Je wint of verliest de set dan dus met 7-6. Het kan natuurlijk zijn dat het 6-6 wordt in punten.

Hoe hard slaat een volleyballer?

Volleyballer Ivan Zaytsev slaat voor Italië de hardste service ooit gemeten in de wedstrijd tegen Servië.

Hoe hard serveren volleybal?

Wanneer de snelheid lager is dan ongeveer 15 m/s is de luchtstroming gelamineerd. Bij een hogere snelheid wordt de luchtstroming turbulent. Als een opslag net boven deze grens van 15 m/s plaatsvindt, zal de volleybal willekeurige bewegingen gaan maken zodra deze de grenssnelheid bereikt.

Wat is het gewicht van een officiele volleybal?

Volgens de normen zoals die worden gesteld door onder meer de NeVoBo ligt de diameter tussen de 65 en de 67 centimeter, het gewicht varieert van 260 tot 280 gram. De volleybal voor wedstrijden moet verder zijn opgepompt met een spanning tussen de 0,30 en 0,325 kilo per vierkante centimeter.