mei 24, 2022

Project Sports

Vragen en antwoorden over voetbal en sport

Waarom hebben trappen een overhang?

4 min read

Wat is een Weltrede?

De bovenste trede van een trap noemen we de weltrede, deze ligt met de bovenkant gelijk met de afgewerkte vloer. Vaak is de weltrede smaller dan de overige treden.

Waarom heeft een trap 13 treden?

Het aantal keer dat omhoog wordt gestapt, dus elke trede + het bordes is een optrede. Heeft een spiltrap 12 treden en eindigt deze met het bordes tegen de verdiepingsvloer, dan heeft deze trap 13 optreden: het bordes is de 13e opstap en dus de 13e optrede.

Hoe teken je een verdreven trap?

verdrijven. Verdrijven is het verdelen van de treden van een gekromde trap volgens de looplijn waardoor een regelmatige verdeling van de traptreden ontstaat. Een ander doel is om de overgang van smalle naar brede treden geleidelijk te laten verlopen.

Wat is een Scheluw trap?

Een scheluw trap is een trap waarbij de muurkant langer is dan de binnenzijde. Op deze manier kan je met iets minder ruimte toch een rechte trap realiseren. Een scheluw trap kan beneden scheef beginnen of boven scheef eindigen.

Wat is Welstuk?

welstuk. Ook, soms: weltrede. Het welstuk is de bovenste traptrede die aansluit op de verdiepingvloer, vaak minder diep dan de andere treden.

Wat zijn Tegentreden?

Tegentrede of stootbord:

Vertikale verbinding tussen twee opeenvolgende treden. Door middel van tegentreden sluit men de openingen tussen de treden en bekomt men een gesloten trap. Bij een trap zonder tegentreden spreekt men van een open trap.

Hoe hoog traptredes?

Bij privéwoningen mogen ze maximaal 22 centimeter hoog zijn, terwijl in openbare gebouwen de maxima nog lager liggen. Daar mogen de treden niet hoger zijn dan 18 centimeter. De trap wordt namelijk dagelijks door verschillende mensen tegelijkertijd gebruikt, waardoor je niet altijd steun vindt bij een trapleuning.

Hoeveel treden heeft een trap in een woning?

Een voorbeeld: om een traphoogte van 2,55m te overbruggen met een optrede van 17cm, heb je vijftien treden nodig. Bij een val van 3,50m kom je dan uit op een aantrede van 28,3cm: die benadert dus het ideaal. Let erop dat je de ideale afmeting van optrede en aantrede benadert bij de berekening van jouw treden.

Hoe bereken je een trap?

De berekening voor de lengte van het trapgat bij een rechte trap en kwartslag boven

  1. 280 – 200 = 80. A : de optrede van de trap = B.
  2. 80 : 20 = 4. B x aantrede trap = C.
  3. 4 x 16 = 64. De uitval – C = lengte trapgat.
  4. 230 – 64 = 166 cm lengte trapgat.

Hoe krijg ik een kromme deur weer recht?

Dus spuit met een planten spuit de deur aan de binnen/buiten kant nat en doe dit ongeveer een dag. laat nu nog een dag de wigjes zitten zodat hij weer wat kan drogen. haal na twee dagen de wijes er weer tussen uit en het klosje ook. de deur zal nu in het slot getrokken moeten worden.

Wat is de Klimlijn van een trap?

Klimlijn en loopgebied

De denkbeeldige lijn die de voorkanten van de treden met elkaar verbindt noemen we de klimlijn. Er kunnen meerdere klimlijnen per trap aanwezig zijn. Volgens de NEN-norm is een vereiste dat elk van de klimlijnen minimaal 30 cm uit de aangrenzende muur of afscheiding van de trap liggen.

Wat is de Klimlijn?

De klimlijn is de denkbeeldige route die personen over de trap volgen. Zie verder bij looplijn (een iets duidelijker term dan klimlijn hoewel het Bouwbesluit de term klimlijn blijft hanteren). 2. Onder de klimlijn wordt soms verstaan: de stijgingshoek van een trap (zie ook de afbeelding bij aantrede of bij trap).

Hoe steil is een trap?

Als maximale hellingshoek van de trap (stijgingshoek) wordt 37 graden genoemd (bij een maximale optrede van 188 mm, een minimale aantrede van 220 mm en een ruimtehoogte van 2600 mm). De tekeningen van een trap op papier en schaal 1 op 1 (ware grootte) heten uitslagen. Bij een gesloten trap zijn er altijd stootborden.

Waar ligt de looplijn van een trap?

De looplijn wordt geacht zich in het midden te bevinden van de trede, maar vaak zal dat bij een trap met één trapleuning op ongeveer 1/3 van de trede zijn, ongeveer 30-40 cm aan de zijde van de leuning.

Hoe breed is een Trapboom?

Breedte van de trap

De kleinste maat tussen een afscheiding of de buitenzijde van de trapboom enerzijds en de buitenzijde van de trapboom. De minimumbreedte van de trap moet 80 cm zijn.

Wat zijn verdreven treden?

Een verdreven trede is een trede van een trap waarvan de voorkant niet evenwijdig loopt aan de voorkant van de daarboven gelegen trede. Het doel van verdreven treden is de trap te laten draaien (zie bijvoorbeeld wenteltrap, spiltrap) en beter beloopbaar te maken (zie looplijn).

Copyright © All rights reserved. ProjectSports.nl