Nederlands | English | Deutsch

Project Sports

Vragen en antwoorden over voetbal en sport

Waar geloofden de Hawaïanen in?

3 min read

Waar leeft de Hawaïaanse monniksrob?

De Hawaïaanse monniksrob (Monachus schauinslandi) is een zeehond uit het geslacht Monachus. De soort komt endemisch voor in Hawaï. De soort staat bekend bij de inheemse Hawaïanen als Ilio-holo-i-ka-uaua, of “hond die loopt in ruw water”. De Hawaïaanse monniksrob is een bedreigde diersoort.

Waar staat Hawaï bekend om?

Hawai staat tegenwoordig vooral bekend om de fijne stranden, wuivende palmbomen en bijzondere natuur. Deze populaire toeristenplek is de vijftigste staat van de Verenigde Staten.

Welk soort gesteente vinden we vooral terug op Hawaï?

Geologie. De eilanden zijn van vulkanische oorsprong: ze liggen op een zogenaamde hotspot, waar magma vanuit het binnenste van de aarde als lava naar buiten komt.

Waar ligt Kauai?

Kauai is een eiland uit de Hawaï-archipel. Het is het op drie na grootste eiland uit de groep en staat ook bekend als ‘Garden Isle’.

Wat eet een monniksrob?

Hawaiiaanse Monniksrob

  • Wetenschappelijk: Monachus schauinslandi.
  • Engels: Hawaiian monk seal.
  • Verspreiding: Zandstranden van atollen in het noordwesten van de Hawaï Archipel.
  • Voedsel: Vis, kreeft en rijvissen.
  • Lengte: tot 2,1 m (mannetjes), vrouwtjes tot 2,3 m, bij geboorte 1 m.

Hoe oud kan een monniksrob worden?

De jongen blijven drie jaar bij de moeder. Wanneer het jong ongeveer 210 centimeter lang is, is het geslachtsrijp. Het is dan ongeveer vijf of zes jaar oud. De monniksrob wordt maximaal 24 jaar.

Wat is groter Hawaii of Nederland?

Hawaï is het grootste eiland van de Amerikaanse staat Hawaï. Dit eiland wordt meestal “het Grote Eiland” genoemd (Engels: ’the Big Island’) om verwarring met de naam van de staat te voorkomen. Met een oppervlakte van 10.458 km2 is het eiland net iets groter dan Corsica.

Hoe is de Hawaii rug ontstaan?

Wanneer de eilandketen zich min of meer in een rechte lijn begeeft, is ze meestal ontstaan door het schuiven van een lithosferische plaat over een mantelpluim waarbij van tijd tot tijd nieuwe vulkanen ontstaan, die afdrijven en uitdoven. Een voorbeeld van de laatste zijn de Hawaïaanse eilanden.

Wat is de oppervlakte van Hawaii?

Hawaii bestaat uit 137 vulkanische eilanden in het midden van de Grote of Stille Oceaan ten westen van het vasteland van de VS. De staat telt ruim 1,3 miljoen inwoners en heeft een totale oppervlakte van 28.337 km² waarvan ruim 40 procent bestaat uit water.

Hoe oud is Kauai?

Kauai Island is het oudste en noordelijkste eiland van Hawaii. Men neemt aan dat het eiland vijf miljoen jaar oud is. Door de vulkanische ondergrond heeft Kauai een zeer diverse en tropische begroeiing en draagt het de bijnaam ‘Garden Island’.

Hoeveel vulkanen zijn er op Hawaii?

Op het eiland Hawaii (The Big Island) zijn vijf vulkanen te vinden, waarvan meerdere in dit nationale park. Door de grote hoogteverschillen en verschil in neerslag is de flora en fauna enorm gevarieerd. Van woestijngebieden tot weelderige groene regenwouden.

Hoe lang is het vliegen naar Hawaii?

Honolulu ligt op ruim 11.676 kilometer vliegafstand van Amsterdam (Schiphol). De gemiddelde vliegtijd naar deze stad is tussen de 17 en 25 uur.