mei 18, 2022

Project Sports

Vragen en antwoorden over voetbal en sport

Hoe steun je stokbonen?

4 min read

Wat zijn Stokspekbonen?

De stokboon Neckarkönigin is een heerlijke sperzieboon met 20 cm lange, vlezige peulen die lang mals en knapperig blijven. Omdat ze zo vlezig zijn worden ze ook wel spekbonen genoemd. Bij mooi en warm weer kan je al na een week of 9 de eerste bonen plukken.

Hoe hoog bonenstaken?

Ruud meet de stokken altijd uit en zet ze naast elkaar op 50 tot 60 centimeter. En de overkant van de rij staat ook op ongeveer 60 centimeter. De stokken moeten natuurlijk wel een goed stuk de grond in, indien mogelijk zo’n 30 centimeter (en daarom gebruiken we ook stokken van 270 centimeter lang).

Hoe plaats je Bonenstokken?

bonenstaken zetten

Zet (bamboe)stokken of wilgentakken stevig in de grond en maak op de kruispunten bovenaan een horizontale stok vast. Rondom elke staak plant je 7 bonen die je later uitdunt op 5. Bonen zijn linkswindend en als ze loswaaien moet je ze dus linksom vastzetten.

Hoeveel Bonenplanten per stok?

Zaaien en planten

Je zaait zo’n 4-5 bonen per stok, op een afstand van 75×75 cm. Voorzaaien is ook een optie; zaai dan 4-5 bonen per potje en plant deze vervolgens uit bij een stok of draad. Houd met stokbonen rekening mee dat je de planten in het begin soms een beetje moet helpen door ze om de stok heen te draaien.

Wat is het verschil tussen Stam en Stokbonen?

Er zijn oneindig veel soorten sperziebonen, het belangrijkste verschil is klimmende bonen (stokbonen) en niet klimmende bonen (stambonen).

Wat is gezonder sperziebonen of snijbonen?

Wat is gezonder sperziebonen of snijbonen? GEZOND. Net als andere bonen zijn ook snijbonen super- gezond. Ze zijn rijk aan vezels, ijzer, calcium en fosfor en bevatten veel vitamine A en C.

Hoe ver Bonenstokken uit elkaar?

Stokbonen plant je aan stokken van minimaal 2,5 meter hoog. Zet ze op 50 cm afstand van elkaar. Maak op 70 cm afstand een tweede rij en verbind de stokken van beide rijen met een lange stok bovenaan aan elkaar. Per stok zaai je 4 bonen.

Welke stokken voor Stokbonen?

Stokkenteelt. Bij het telen van bonen aan stok, moet je denken aan de bamboestokken die je over de volkstuintjes ziet staan. Als een soort tipi staan deze in elkaar, waar de plant tegenaan kan groeien. Bij het zaaien krijgt elke ‘stok‘ meerdere zaden.

Hoe groeien Stokbonen?

Zaai boontjes 2 tot 4 cm diep. In zandgrond kun je iets dieper planten, in kleigrond iets minder diep. Zaai of Plant struikbonen 8 cm uit elkaar en de rijen 40 cm tussen de rijen. Voor stokbonen zet je om de 50 cm een stok die je diagonaal plaatst recht tegenover een andere stok.

Hoe hoog wordt een snijboon?

Op goede grond kunnen snijbonen wel 2.5 meter hoog worden en zijn de oogsten groot.

Hoeveel Stokslabonen per stok?

Ook met stokbonen houden wij een wellicht wat afwijkende hoeveelheid bonen per stok aan. In de meeste boeken wordt geadviseerd om 4 tot 6 zaden per stok te zaaien.

Hoe hoog worden sugar snaps?

De oorspronkelijke sugarsnap wordt wel 2 meter hoog, maar onze soort blijft laag: zo’n 60 tot 70 cm. Het verschil met peultjes is dat de peul van de sugarsnap heel dik en vlezig is, en die van peultjes veel dunner. Die laatste eet je voordat de erwten groeien, bij sugarsnaps wacht je tot de erwten al groeien.

Hoe hoog groeien peulen?

Dan zijn ze nog lekker knapperig en heel snel te bereiden. Veel soorten groeien tot zo’n 1 meter hoog, maar die van ons kan zelfs wel 180 cm worden en zetten we daarom bij het klimrek. Zo geven de planten een enorme oogst, terwijl ze noch niet zoveel ruimte nodig hebben.

Hoe maak je sugarsnaps klaar?

Sugar snaps hoor je beetgaar te eten. Een kooktijd van 3-5 minuten volstaat. Breng de sugar snaps aan de kook in net genoeg water om ze onder te zetten en voeg wat zout toe. Indien je ze langer kookt worden ze zachter, maar bestaat ook de kans dat ze draderig worden.

Hoe sugar snaps planten?

Je kunt sugar snaps – net als rijspeulen, rijsdoperwten, kapucijners – al in januari binnen voorzaaien, om ze vervolgens eind februari of begin maart uit te planten. Sugar snaps plant je uit op 2 rijen langs een rek of gaas, het liefst 150 cm en 5 cm in de rij. Houd ongeveer 150 cm aan tussen de rekken of gaaswerken.

Hoe plant je tuinbonen?

Tuinbonen kun je het beste in rijen zaaien of planten. Houd een rijafstand aan van 60-75 cm, en 15-20 cm tussen de planten in de rij. Haal de voorgezaaide planten voorzichtig uit de bak en trek de plantenwortels die door elkaar zijn gegroeid voorzichtig uit elkaar.

Wat kun je nog zaaien in juli?

Zaaien in juli

Je kunt nog steeds een aantal gewassen zaaien in de lege bedden in de moestuin. Denk bijvoorbeeld aan rapen, radijzen, wortelen, andijvie, pluksla, postelein, paksoi, Chinese kool, spinazie, rucola en tuinkers. Tussen eind juli en begin augustus kun je nog een laatste ronde klein duimpjessla zaaien.

Copyright © All rights reserved. ProjectSports.nl