Nederlands | English | Deutsch | Türkçe

Project Sports

Vragen en antwoorden over voetbal en sport

Trapas moet vaker vervangen worden bij een single speed fiets

4 min read

Gevraagd door: Sam Castro

Hoe lang moet een fiets trapas meegaan?

Ze zijn nog steeds in gebruik en worden op veel fietsen geleverd, vooral in het lagere segment. Deze trapas eenheden kunnen eigenlijk vrij stevig en kan duren voor jaren of decennia en de gebruiker vrij gooit in een nieuwe wanneer het grijpt in een regenbui.
24 aug 2019

Hoe vaak moeten de trapassen worden vervangen?

Om de drie maanden of zo haal ik de cranks eruit en als het een bb met schroefdraad is, verwijder ik de bb en doe ik de volledige service. Rond de drie maanden is normaal gesproken genoeg tijd, zelfs in de beste omstandigheden voor vuil om zich een weg te banen in de kleine openingen en contactpunten rond het crankstel en de trapas.
29 mei 2020

Wat veroorzaakt defecte trapassen?

Ze gaan stuk doordat water en gruis in het lager dringen, waardoor de cartridge-lagers loskomen. Dit is voelbaar door slecht schakelen of schuren van de ketting, en tenslotte kan het lager erg stijf worden als de kogels binnenin vastlopen. Externe lagers kunnen worden schoongemaakt en afgesteld. De meeste hebben een soort afdichting die ook vervangen kan worden.
8 jun 2011

Hoe weet ik of de trapas van mijn fiets aan vervanging toe is?

Citaat uit video: Maar als het alleen maar geluiden maakt. Misschien moet hij gewoon uit elkaar gehaald worden, schoongemaakt en onderhouden, opnieuw ingevet en teruggezet.

Hoe weet ik of mijn trapaslagers slecht zijn?

Citaat uit video: En kijk of je kloppen in de lagers kunt voelen. Moeilijk te zien, soms kun je het voelen. Een andere goede indicator is om wat andere zintuigen te gebruiken zoals een gevoel en wat gehoor.

Moet ik de trapas vervangen als ik mijn crankstel vervang?

Om uw vraag specifiek te beantwoorden, ja cranksets vereisen een specifieke trapas, vooral zo het nieuwe aanbod van SRAM en Shimano en anderen.
6 aug 2019

Waarom klikt mijn fiets als ik hard trap?

De ketting zal slechts in sommige versnellingen tegen de derailleur schuren, omdat de hoek ervan verandert naarmate je van versnelling verandert. Dat is de reden waarom je fiets een klikkend geluid maakt als je hard trapt. Dus, je moet je fiets schakelen in de versnelling waar je het klikken hoort.
19 Nov, 2021

Wat gebeurt er als je met een losse trapas rijdt?

Als het van binnenuit de trapas komt en het is een interne bracket, dan zit je goed. Als het een externe bracket is, is het een beetje riskanter. Het is mogelijk dat het lager vastloopt en in dat geval, als je blijft fietsen, schuift de as tegen de binnenzijde van het lager en kan beschadigd raken.
22 sep, 2010

Waarom kraakt mijn fiets als ik hard trap?

Dat piepende geluid dat je hoort als je op de pedalen trapt “kan betekenen dat [je fiets] een droge ketting of lagers heeft,” zegt Yozell. Reinigen en smeren van uw ketting is meestal een goede plek om te beginnen met een vreemd geluid, maar als het niet het gepiep op te lossen, moet u wellicht te onderhouden of te vervangen sommige lagers (zie hieronder).
19 apr, 2022

Moet ik de trapas invetten?

In het geval van de trapas zult u het vet gebruiken wanneer u deze installeert, ongeacht of het schroefdraad, perspassing of iets dergelijks betreft, en op dezelfde wijze wanneer u de cranks installeert of schoonmaakt. Het contactpunt van de cranks met de trapas moet ook ingevet worden.
28 dec 2020

Moeten bodembeugels vrij draaien?

Als de trapas al gebruikt was, zou hij redelijk goed moeten draaien. Bottom brackets hoeven niet zomaar onnozel te spinnen want het gaat erom hoe ze presteren bij belasting, niet onbelast zoals in jouw spintest.
29 mei 2017

Hoe lang gaan fietswiellagers mee?

Citaat uit video: Mensen vragen ook

Verslijten bodembeugels?

Geregistreerd. bottom brackets slijten na verloop van tijd. soms als je trapas lawaai maakt of niet vrij ronddraait moet je de trapas eruit halen, opnieuw invetten en weer terug plaatsen. als je een nieuwe bracket gaat kopen moet je weten welke soort en maat je fiets gebruikt.
3 sep 2006

Hoe lang gaan trapassen van mountainbikes mee?

Ze zouden 3000 mijl mee moeten gaan!
7 november 2013

Hoe lang gaat een Shimano press fit trapas mee?

Zit er nu bijna 2,5 jaar mee en tussen de 10-15.000 miles.
22 aug 2017

Hoe lang gaan fietslagers mee?

Normaal gesproken, op een fiets die niet 24/7 aan de elementen wordt blootgesteld, gaan fietslagers van goede kwaliteit zo’n 25-50.000 mijl mee.

Waardoor worden fietslagers slecht?

Wat veroorzaakt dat een wiellager steeds slecht wordt. Het opgebruiken van het vet in de naaf is een van de redenen waarom wiellagers slecht gaan. In de meeste gevallen kun je ze gewoon opnieuw invetten. Dit kan na verloop van tijd gebeuren bij regelmatig gebruik.

Hoe vaak moet ik mijn fietslagers smeren?

De meeste mensen beseffen dit niet, maar uw fiets heeft onderhoud nodig. Je aslagers moeten elke 500 mijl (100 op een mountainbike) worden schoongemaakt en van nieuw vet worden voorzien. Deze instructie laat zien hoe je de aslagers opnieuw moet inpakken en een nieuw freewheelhuis moet monteren (als je er een nodig hebt).