Nederlands | English | Deutsch | Türkçe

Project Sports

Vragen en antwoorden over voetbal en sport

Sram crankstellen, zijn er andere verschillen dan het gewicht tussen de modellen?

5 min read

Gevraagd door: Christy Bailey

Zijn alle crankstellen compatibel?

Crankset compatibiliteit. U kunt de kettingbladen van uw crankstel vervangen, maar niet alle kettingbladen passen op alle cranks. Ten eerste kunnen verschillende crankstellen een verschillend aantal armen of direct-mount interfaces (die de cranks met de kettingbladen verbinden) hebben, en ze kunnen anders gepositioneerd zijn.

Hoe weet ik welk crankstel op mijn fiets past?

Hoe meet je de cranklengte? De cranklengte wordt gemeten vanaf het midden van de trapas tot het midden van de pedaalas. Als u niet zeker weet welke lengte de cranks op uw fiets hebben, is de snelste manier om daar achter te komen meestal door gewoon naar de achterkant van uw cranks te kijken, net onder de pedaalas.

Zijn crankarmen universeel?

Nee, cranks zijn over het algemeen niet altijd uitwisselbaar, maar je kunt waarschijnlijk de crank van de kapotte fiets overzetten. Ten eerste, hebben beide fietsen 6, 7 of 8 tandwielen in het achterste cluster? Zo ja, dan gebruiken ze dezelfde kettingbreedte en zal de afstand tussen de kettingbladen hetzelfde zijn.

Werkt SRAM crankstel met Shimano?

Ja, je kunt een SRAM crankstel gebruiken met Shimano. De twee bedrijven gebruiken verschillende ontwerpen voor hun crankstellen, maar ze zijn compatibel. Je moet een SRAM trapas gebruiken met een SRAM crankstel, en je moet een Shimano trapas gebruiken met een Shimano crankstel.

Kan ik een groter crankstel op mijn fiets zetten?

Ja, dat kan. Dat maakt hem geschikt voor verschillende terreinen en maakt het trappen gemakkelijker. Een kleiner kettingblad op je racefiets zetten is geen probleem, maar misschien moet je je crankstel veranderen.

Hoe weet ik of mijn trapas compatibel is?

Citaat uit de video: Inspecteer de binnenkant van het frame. Als het frame aan de binnenkant glad is, is het een perspassing. De trapas is een “thread together” stijl trapas die zijn eigen video hier heeft.

Zullen kortere cranks mijn knieën helpen?

De pijn wordt verlicht. Alleen al door kortere crankarmen te monteren, zonder enige andere aanpassing, wordt de knie bij maximale flexie 7,5 mm lager. Dat verschil levert ongeveer 3 tot 4° verlichting op.

Maakt het crankstel verschil?

Absoluut! Het belangrijkste doel van het upgraden van je crankstel is het verbeteren van de prestaties en dat betekent het aanpassen of vervangen van het crankstel om een betere ervaring te krijgen. Dus ja, het crankstel is altijd het upgraden waard.

Passen alle cranks op alle trapassen?

In het algemeen kunnen de meeste crankstellen op verschillende trapassen worden gemonteerd, hoewel deze compatibiliteit grotendeels afhangt van de beschikbaarheid van geschikte hardware (zie volgende hoofdstuk). Eventuele incompatibiliteiten hebben vaak te maken met de lengte en/of diameter van de trapas.

Kun je crankarmen mengen?

in het algemeen, ja. In de begindagen van Stages mengden mensen verschillende crankarmen met elkaar, verschillende kleuren soms, verschillende Q-factoren ook. Dit ligt misschien voor de hand, maar om het hier te zeggen – de crankarmen moeten bij elkaar passen, je kunt niet zomaar twee verschillende bij elkaar zetten.

Wat is een 50 34 crankstel?

Compact kettingblad
Een compact kettingblad heeft een 50-tands buitenste kettingblad en een 34-tands binnenste kettingblad. Dit betekent dat de tandwielen lager zijn (gemakkelijker te draaien, maar ze brengen je een kortere afstand per pedaalomwenteling) dan bij een 53/39 kettingblad (hierboven) met dezelfde cassette.

Kun je een mountainbike crankstel gebruiken op een racefiets?

Beknopt antwoord: Het is mogelijk om een MTB crankstel op een wegframe te monteren. Voor de ombouw is een MTB trapas nodig omdat MTB cranks een langere as hebben.

Welke maat kettingblad is het beste voor klimmen?

Mountainbike kettingbladen zijn verkrijgbaar in kleinere maten tot 26t, hoewel ik de meeste rijders zou aanraden eerst een 30t of 28t te proberen om te ervaren hoeveel gemakkelijker het is om te klimmen. Voor gravelfietsen zou ik niet kleiner dan 38t aanraden om de topsnelheid op afdalingen te behouden.

Hoeveel verschil maken 2 tanden op het kettingblad?

In deze maat is twee tanden vooraan ongeveer hetzelfde als één tand achteraan. Het is een heel klein verschil, maar soms is het net dat kleine verschil dat de weegschaal in je voordeel doet doorslaan.

Welke maat cassette is het beste voor heuvelklimmen?

Je beste gok, vooral als je een wat zwaardere fietser bent en moeite hebt om heuvels bij te houden, is om een achtercassette met een grote tandwielmaat van 34 of 36 te monteren. Met die optie beschikbaar voor het klimmen, zullen die beklimmingen veel gemakkelijker te hanteren zijn.

Kun je elk crankstel op een fixie gebruiken?

Je kunt bijna elk crankstel gebruiken voor singlespeed. Je frame moet horizontale uitvaleinden hebben, zodat je de ketting kunt spannen. Of je kunt een kettingspanner gebruiken, dat is eigenlijk het veergedeelte van een achterderailleur. Het lijkt erop dat de San Jose horizontale uitvaleinden heeft, dus je zit goed.

Kun je crankarmen mengen?

in het algemeen, ja. In de begindagen van Stages mengden mensen verschillende crankarmen met elkaar, verschillende kleuren soms, verschillende Q-factoren ook. Dit ligt misschien voor de hand, maar om het hier te zeggen – de crankarmen moeten bij elkaar passen, je kunt niet zomaar twee verschillende bij elkaar zetten.

Kan ik mijn crankstel vervangen?

Een crankstel vervangen op je racefiets is een klus die je gemakkelijk zelf kunt doen. Het lijkt misschien ingewikkeld, maar dat is het niet. Voor deze gelegenheid hebben we de gloednieuwe Shimano Ultegra Stages dubbelzijdige vermogensmeter gemonteerd. De stappen zijn precies dezelfde als voor het vervangen van een normaal Shimano crankstel.

Kan ik een 9 speed crankstel gebruiken met een 10 speed cassette?

Een 9-speed crankstel werkt met een 10-speed aandrijving. Maar het is niet allemaal rozengeur en maneschijn. Je kunt problemen hebben met een 10 speed FD met een 9 speed crankstel. Hij schakelt niet zo ver uit als de 9 speed, zodat je in sommige versnellingen last kunt krijgen van slordige schakelingen van de buitenste ring en kettingwrijving tegen de FD.

Kan ik een 10-speed ketting op een 9-speed kettingblad laten lopen?

Ik gebruik al een paar jaar 10 speed shimano kettingen met 9 speed shimano ringen, geen problemen te melden, schakelt niet anders dan de originele 10 speed ringen. Twee fietsen met 10 speed kettingen op 9 speed TA ringen, beide absoluut prima. 9 en 10 speed ringen hebben precies dezelfde breedte tanden AFAIK.

Zal een 9 speed crankstel werken met 8 speed?

Ja, er zijn geen problemen met een 9-speed crankstel op een 8-speed aandrijving.