Nederlands | English | Deutsch | Türkçe

Project Sports

Vragen en antwoorden over voetbal en sport

Racefietser blijft uit speedplay pedalen knallen

5 min read

Gevraagd door: Patricia Johnson

De enige reden waarom je uit een Speedplay pedaal zou moeten knallen is door laterale voetrotatie tijdens je pedaalslag (wat eigenlijk gewoon een uitbreiding is van de knieën-lashhip dynamiek), of je schoenplaatje zit niet goed vast aan je schoen (hoek van het schoenplaatje ten opzichte van het loslaatpunt van het ontwerp van het pedaal), of je schoenplaatjes zijn …

Zijn er profwielrenners die Speedplay pedalen gebruiken?

Speedplays zijn in de loop der jaren door veel profrenners gebruikt en ze zijn populair bij fietsmonteurs omdat er zoveel ruimte is voor aanpassing. Ze zijn ook verdomd licht en bieden een lage stapelhoogte in vergelijking met sommige alternatieven.

Hoe draai je Speedplay pedalen vast?


Citaat uit de video: Schroeven van 5 bij 8,5 millimeter worden gebruikt om de basisplaat te centreren onder de bal van de voet of waar dan ook. Persoonlijke voorkeur dicteert dan het aandraaien van de schroeven.

Zijn Speedplay pedalen makkelijker uit te klikken?

Zodra de pedalen zijn ingesteld, is het voordeel van het SPEEDPLAY pedaal duidelijk: de schoenplaatjes zijn gemakkelijk mee te lopen en hebben een tweezijdige instap. Dat betekent dat het inklikken van de pedalen eenvoudig is, omdat u zich geen zorgen hoeft te maken over de pedaalrichting.

Wat doet Wahoo met Speedplay?

Wahoo heeft de twee jaar tussen de overname van Speedplay en het uitbrengen van de nieuwe serie in maart 2021 gebruikt om het bestaande Speedplay ontwerp te verfijnen in plaats van te reviseren. Het resultaat is een vertrouwd uitziend pedaal met verschillende subtiele updates en één zeer opvallende verandering.

Welke pro teams gebruiken Speedplay pedalen?

Kijk rond in de wedstrijden, en je zult zien dat Speedplay Zero pedalen nu gereden worden door teams als Saxo Bank, Liquigas, BMC, Milram, Cervélo, Trek-Livestrong, Bissel, United Healthcare, Fly V Australia, Jelly Belly, en Peanut Butter and Co/TWENTY12.

Welke pedalen gebruiken Tour de France-renners?

Terwijl je in de Tour de France een enorm aantal verschillende zadels en sturen ziet, zijn er relatief weinig verschillende soorten pedalen. De overgrote meerderheid van de renners in het profpeloton gebruikt Shimano- of Look-pedalen, omdat die twee merken de meeste WorldTour-teams sponsoren.

Wat gebeurt er als de schoenplaten te ver naar achteren staan?

Te ver naar voren leidt tot overbelasting van de onderbeenspieren, vergelijkbaar met langdurig op de tenen staan, terwijl te ver naar achteren de bovenbeenspieren worden belast. Beide scenario’s leiden tot plaatselijke vermoeidheid, vaak met pijn en kramp tot gevolg, en een aanzienlijke vermindering van de overgebrachte kracht tijdens de pedaalslag.

Hoe onderhoud je Speedplay pedalen?

Citaat uit de video: Neem eerst het pedaal. En geef het een goede schoonmaak met de vod mijn smerig zeg je're mooi schoon. Veeg al het overtollige vuil eraf. En modder en rotzooi dat er op zit.

Hoe worden Speedplay schoenplaatjes uitgelijnd?

Citaat uit de video: Zolang de buitenkant van de basisplaat vlak is wanneer deze aan de schoenzool is bevestigd, installeert u. De v-2 bodemplaat aan de schoen met de juiste vulplaatjes bevestigd.

Wanneer moet ik mijn Speedplay pedalen vervangen?

Speedplay (nu eigendom van Wahoo) zegt: “Vervang de schoenplaatjes minstens elke 5000-5000 mijl of eerder als de onderdelen van de schoenplaatjes vergevorderde slijtage vertonen.”

Hoe lang gaan Speedplay schoenplaatjes mee?

3.000 tot 5.000 mijl
Speedplay raadt aan je schoenplaatjes elke 3.000 tot 5.000 mijl te vervangen, maar zoals gezegd hangt dat af van je rijstijl, de omstandigheden en hoeveel je erin rondloopt.

Slijten Speedplay pedalen?

Om eerlijk te zijn gaan ze lang mee. Ik heb ze in zes jaar ongeveer drie keer moeten vervangen. Ik probeer te voorkomen dat ik op schoenplaatjes loop, maar het is de metalen veer in de schoenplaat die het eerst slijt. Speedplay is uniek omdat het bevestigingsmechanisme in de schoenplaat zelf zit en niet in het pedaal.

Werken nieuwe Speedplay pedalen met oude schoenplaatjes?

DE TECH. Een eigenschap die Speedplay pedalen zo populair maakte was dat ze dubbelzijdig waren, en gelukkig blijft die eigenschap bestaan (behalve op de Aero). Het nieuwe ontwerp is ook achterwaarts compatibel met eerdere Zero pedalen, dus je oude schoenplaatjes werken op het nieuwe ontwerp en vice versa.

Werken Wahoo schoenplaatjes met oude Speedplay pedalen?

De nieuwe schoenplaten zijn achterwaarts compatibel met bestaande Speedplay Zero pedalen, maar Wahoo biedt geen ondersteuning voor oudere Speedplay modellen, waaronder de Frog en Syzr. De Speedplay Zero Pavé is ook niet meer verkrijgbaar.

Is Wahoo eigenaar van Speedplay?

Speedplay (gestileerd als SPEEDPLAY) is een merk van clipless racefiets pedalen dat eigendom is van Wahoo Fitness. Wahoo Fitness heeft de lollipop pedalen opnieuw ontworpen voor meer duurzaamheid en gemakkelijker afstellen en onderhoud.

Gebruiken Tour de France renners clipless pedalen?

Tour de France-winnaars Bernard Hinault en Greg Le-Mond waren de eerste profs die ze gebruikten, en de rest van het peloton volgde al snel. Nieuwe renners hoeven er niet bang voor te zijn. Ja, je zit vast in de pedalen, maar het is veel gemakkelijker om je voet los te maken dan met de oude teenclips, waarvoor je alleen je enkel hoeft te draaien.

Klippen profwielrenners in?

Hoewel de meeste professionals kiezen voor clipless pedalen, hangt het type pedaal meestal af van het favoriete fietstype van de renner. Wegrenners en mountainbikers gebruiken vaak verschillende soorten clipless pedalen, afhankelijk van de sport, terwijl indoor sprinters clipless varianten kunnen vervangen door toe clips of straps.

Wanneer is speedplay uitgevonden?

Geschiedenis. Het eerste Speedplay-pedaal, de X, werd in juli 1989 gepatenteerd door Richard Byrne. Het bedrijf werd in juli 1991 opgericht in San Diego, Californië. In september 2019 kondigde Wahoo Fitness de overname van Speedplay aan.

Hoe lang gaan Speedplay Zero schoenplaatjes mee?

3.000-5.000 mijl
Speedplay (nu eigendom van Wahoo) zegt: “Vervang de schoenplaatjes ten minste elke 5.000-5.000 mijl of eerder als de schoenplaatonderdelen vergevorderde slijtage vertonen.”

Werken nieuwe Speedplay pedalen met oude schoenplaatjes?

DE TECH. Een eigenschap die Speedplay pedalen zo populair maakte was dat ze dubbelzijdig waren, en gelukkig blijft die eigenschap bestaan (behalve op de Aero). Het nieuwe ontwerp is ook achterwaarts compatibel met eerdere Zero pedalen, dus je oude schoenplaatjes werken op het nieuwe ontwerp en vice versa.