Nederlands | English | Deutsch | Türkçe

Project Sports

Vragen en antwoorden over voetbal en sport

Onderdelen vervangen door een nieuw frame

3 min read

Gevraagd door: Kevin Blake

Wat is de trapas op een fiets?

De trapas is een fietsonderdeel dat wordt gebruikt om het crankstel van een fiets met het frame te verbinden, zodat het onafhankelijk van het frame zelf kan draaien.

Hoe weet ik of mijn trapas aan vervanging toe is?


Citaat uit de video: Veranderingen zullen waarschijnlijk in het gedrang komen. Ook. Maar als het alleen maar geluiden maakt. Misschien moet het gewoon uit elkaar gehaald worden, schoongemaakt en onderhouden, opnieuw ingevet en teruggeplaatst.

Zijn alle fiets bottom brackets dezelfde maat?

Er zijn 4 breedtes beschikbaar bij BSA trapassen; 68mm, 73mm, 83mm of 100mm. Op deze trapas kun je aan de buitenkant duidelijk zien welke lagers op de fiets gemonteerd zijn. Voor racefietsen is een BSA trapas altijd 68 mm breed. Andere maten, en met name de 73 mm breedte, is gebruikelijk bij mountainbikes.

Kan ik elke trapas op mijn fiets zetten?

Welke trapas je uiteindelijk koopt, hangt tot op zekere hoogte af van het soort frame dat je hebt. Bepaalde framematerialen en aandrijvingen ondersteunen slechts één type trapas. Er zijn tegenwoordig twee hoofdtypen trapassen op de markt, namelijk trapassen met schroefdraad en trapassen met perspassing.

Hoe weet ik wat voor trapas ik heb?

Citaat uit de video: Gevonden op elk punt hier door te klikken op het informatie icoontje in de hoek. De trapas is het lagersysteem tussen je fiets cranks.

Hoe lang gaat een trapas mee?

Ze worden nog steeds gebruikt en zitten op veel fietsen, vooral in het lagere segment. Deze trapassen kunnen behoorlijk stevig zijn en jaren of decennia meegaan, en de gebruiker gooit een nieuwe in als hij het begeeft in een regenbui.

Moet ik de trapas invetten?

In het geval van de trapas gebruikt u het vet bij de montage ervan, of het nu gaat om schroefdraad, perspassing of iets dergelijks, en op dezelfde manier bij het monteren of schoonmaken van de cranks. Het contactpunt van de cranks met de trapas moet ook worden ingevet.

Waarom kraakt de trapas?

Meestal is de echte oorzaak een loszittende kettingbladbout – draai die vast en de meeste kraken zullen verdwijnen. Nadat je de kettingringbouten hebt gecontroleerd en als je het geluid nog steeds hoort, kijk dan naar je pedalen, crankbouten, zadelpen en zadel. Door deze eerst te controleren, bespaar je een uur graven in je trapas.

De binnendiameter van het trapashuis van het frame is 37mm. Een lager met een OD van 37mm wordt direct in het frame geperst. Trek stapt over van het BB90/95 systeem naar wat zij PF92 noemen, wat hetzelfde is als een BB92 (41mm ID shell en 92mm breedte).

Wat is de standaard trapasmaat?

De gebruikelijke trapas met schroefdraad gebruikt cups of adapters met een schroefdraad van 1,37″ x 24 draden per inch (ongeveer 34,8 mm diameter). De meest gebruikte term voor deze standaard is “Engelse” schroefdraad, soms afgekort als ENG.

Hoe meet je een trapas op een fiets?

Citaat uit de video: Daarin zo frame tot frame. En je wilt gewoon meten dat je voor het metrische gaat. Dus je ziet dat dit 73 is. Dat is 73 millimeter. Dus meestal heb je een 68.

Zijn alle BMX bottom brackets dezelfde maat?

BMX-frames worden gemaakt in verschillende maten en vormen, en de buizen waarin de trapas past zijn niet anders. Trapasjes voor BMX-fietsen zijn er in 19mm, 19mm midden, 22mm, 22mm midden en 24mm. In principe verwijst deze maat naar de grootte van de as die door het lager gaat en de cranks laat draaien.

Zijn alle vierkante trapassen hetzelfde?

Moet ik de trapas invetten?

In het geval van de trapas gebruikt u het vet bij de montage ervan, of het nu gaat om schroefdraad, perspassing of iets dergelijks, en op dezelfde manier bij het monteren of schoonmaken van de cranks. Het contactpunt van de cranks met de trapas moet ook worden ingevet.

Wat is beter vierkant of hollowtech?

Hollowtech is wat stijver en gemakkelijker uit elkaar te halen, maar square taper gaat veel langer mee.