Nederlands | English | Deutsch | Türkçe

Project Sports

Vragen en antwoorden over voetbal en sport

MTB maatvoering. Zadel helemaal onderaan om perfect bij de pedalen te kunnen. Een maat kleiner nemen?

5 min read

Gevraagd door: Jim Bourgault

Hoe ver moet het zadel van de trapas staan?

Hier volgen enkele indicatieve gegevens: de punt van het zadel moet minstens 4 cm achter de trapas, de cranks, vallen. Dit is niet alleen een biomechanisch gegeven, maar maakt ook deel uit van het UCI-reglement.

Hoe verminder je de reikwijdte op een mountainbike?

Een kortere stuurpen en/of stuur met meer setback (horizontale afstand van de stuurklem tot de handgrepen) zal inderdaad de reikwijdte van je fiets verkorten en mogelijk je RAD (Rider Area Distance – afstand van trapas tot handgrepen) verbeteren. Velen van ons moeten dit doen op deze moderne, langere fietsen.

Wat gebeurt er als je zadelhoogte te hoog is?

Een te hoog zadel zorgt ervoor dat de heupen heen en weer schommelen. Dit gaat niet alleen ten koste van de trapefficiëntie, maar kan ook zeer oncomfortabel zijn. Ongemak kan zich uiten in je onderrug of als kniepijn (vooral achter in de knie).

Wat gebeurt er als je zadelhoogte te laag is?

Veel voorkomende problemen als gevolg van een onjuiste zadelhoogte zijn kniepijn, ongemak van het zadel (druk, gevoelloosheid, pijnlijke plekken), heuppijn/belemmering, hamstrings tendiopathie, rugpijn, achillesproblemen, nekpijn, en hand- en polspijn/-verlamming.

Wat gebeurt er als het zadel te ver naar voren staat?

Als je zadel te ver naar voren staat, gebruik je je bovenlichaam te veel, wat spanning in de schouders en armen veroorzaakt en pijnlijke handen. U kunt een snellere cadans hebben, maar u zult de neiging hebben achterover te leunen op het zadel bij beklimmingen.

Hoe weet je of het zadel te ver naar achteren staat?


Citaat uit de video: Als het's niet werkt dus zelfs iets simpels als 10 squats voordat je op de fiets gaat zal die bilspier activeren, maar we's kijken naar zadel vier en een half dus tekenen dat het zadel's te ver

Vermindert een kortere steel het bereik?

Een kortere stuurpen verkleint de reikwijdte en zorgt voor een meer rechtopstaande positie, wat kan helpen als u zich te gespannen voelt. Anderzijds, als u zich krap voelt op de fiets, zal een iets langere stuurpen de reikwijdte vergroten.

Is het beter om een te grote of een te kleine fiets te hebben?

Noch een kleiner noch een groter frame is beter voor iedereen en generalisaties in framematen zijn bijna altijd riskant. Als u eerst uw rijpositie bepaalt, wordt de beste beslissing voor u waarschijnlijk veel duidelijker. Beschouw de pasvorm van een fiets als de heilige drie-eenheid van comfort, kracht en efficiëntie.

Hoe verminder ik de reikwijdte van mijn fiets?

Verwissel uw stuurpen
Als je het gevoel hebt dat je stuur te ver weg staat, kun je een kortere stuurpen gebruiken om je bereik te verkleinen. Anderzijds, als je het gevoel hebt dat je stuur te laag staat, kun je een spacer onder de stuurpen plaatsen, mits er ruimte is op de vorksteel.

Is het beter om het fietszadel hoger of lager te hebben?

Als uw zitvlak hoger is, rijdt u comfortabeler omdat uw lichaam goed gepositioneerd is. Je knieën zijn licht gebogen om pijn te voorkomen en je heup zit goed, maar niet te ontspannen om het sturen te bemoeilijken. Het is ook gemakkelijker fietsen in deze zitpositie omdat het trappen soepeler en sneller gaat.

Hoe vind ik de perfecte zadelhoogte?

Citaat uit de video: En hiervoor moet je je binnenbeenlengte meten. Je hebt een meetlint nodig een vrij groot boek of iets met een rechte rand. En idealiter een helper, maar je kunt deze ook alleen doen.

Hoe hoog moet mijn MTB-zadel zijn?

Het zadel staat op de juiste hoogte wanneer uw hiel met gestrekt been net de bovenkant van de onderste pedaal raakt; uw crank moet precies op de bodem van zijn slag staan.

Moet het fietszadel waterpas of schuin staan?

De juiste zadelhoek is veel belangrijker dan de meeste fietsers beseffen. Pijn in de onderrug is bijvoorbeeld een veel voorkomend probleem bij fietsers, en een verkeerde zadelhoek is vaak (een deel van) het probleem. De richtlijn voor de hoek van je zadel is tussen 0 graden (horizontaal) en 4 graden neus naar beneden.

Hoe weet je of je fietszadel te laag is?

Er zijn 4 hoofdteken of symptomen dat uw fietszitje te laag is:

 1. Je voet is plat op de grond.
 2. knie knie of klikt.
 3. Kniekijnpijn .
 4. Gebrek aan pedaalkracht.


 5. Hoe ver moet het zadel van het stuur staan?

  Citaat uit de video: Похожие запросы

  Hoe ver moet mijn zadel naar achteren?

  Zadelpositie: Regels voor profs
  ‘De UCI heeft haar “vijf achter” regel [de neus van het zadel moet minimaal 5 cm verder naar achteren staan dan het midden van de trapas], en als je krachtiger wilt zijn wil je waar mogelijk tot aan die lijn lopen. En niet alleen naar voren, maar ook hoger, om de heuphoek te vergroten.

  Wat moet mijn zadelsteun zijn?

  De meer traditionele methode, bekend als “Knee Over Pedal Spindle” (KOPS), stelt dat de optimale zadelterugslag optreedt wanneer de tuberositeit van het scheenbeen zich direct boven de pedaalas bevindt wanneer de krukarm een hoek van 90 graden maakt bij de neerwaartse slag.

  Hoe ver moet je zadel zijn?

  In het algemeen is bij volledige extensie (dus niet op 6 uur – eerder op 5 uur) 30 tot 40 graden kniebuiging het algemeen aanvaarde bereik. Als u spanning voelt aan de voorkant van de knie of een grote hoeveelheid werk alleen van uw quads, is de zithoogte een beetje laag.

  Hoe ver moet het stuur van het zadel staan?

  Voor een prestatiegerichte wegligging moet de bovenkant van het stuur ongeveer 5-6 cm onder het midden van het zadel liggen. 4. Voor een recreatieve wegligging moet de bovenkant van het stuur gelijk liggen met het midden van het zadel, of misschien een paar centimeter daaronder.

  Moet het zadel hoger staan dan het stuur MTB?

  Alles hangt af van uw comfort, maar een goede strekking van uw benen tijdens het trappen maakt u efficiënter. Uw knieën moeten net een beetje gebogen zijn als ze volledig gestrekt zijn.

  Moet mijn fietszadel hoger zijn dan mijn stuur?

  Een algemene vuistregel is dat u de bovenkant van het stuur ongeveer even hoog (of hoger) wilt hebben als het zadel, tenzij u een sportieve rijder bent die snel wil rijden. Probeer uw elleboog tegen de neus van het zadel te houden en reik met uw hand naar voren naar het stuur.