Nederlands | English | Deutsch | Türkçe

Project Sports

Vragen en antwoorden over voetbal en sport

Minimum kettingsteun

4 min read

Gevraagd door: Fernando Marea

Hoeveel speling heb je nodig tussen kettingblad en achtervork?

3mm speling
Wij houden niet van minder dan 3 mm ruimte tussen achtervork en kettingblad, en u kunt contact opnemen met de fabrikant van het fietsframe om te zien wat hun frames toestaan voor kettingbladspeling en kettinglijn.

Hoe wordt de speling van de achtervork gemeten?

Wat is achtervorklengte? De afstand van het midden van de trapas tot het midden van de achterwielas. Deze meting wordt gedaan vanuit het zijaanzicht van de fiets, zonder rekening te houden met de z-as, zodat de breedte van de as of de trapas geen rol speelt.

Is meer tanden op het kettingblad beter?

Het aantal tanden op uw kettingblad(en) is een bepalende factor voor de overbrengingsverhouding van uw fiets, waarbij een groter aantal tanden een hogere (moeilijker te duwen) versnelling betekent, en minder tanden een lagere (gemakkelijker te duwen) versnelling.

Wat is de lengte van de achtervork?

De lengte van de achtervork wordt gedefinieerd als de lengte van het midden van de trapas tot het midden van de achtervork. Net als bij de balhoofdhoek staat het soepele rijgedrag van de fiets (lange achtervork) tegenover zijn wendbaarheid (korte achtervork).

Hoeveel ruimte is er bij de kettingbladen?

2 mm ruimte tussen de achtervork en de achterband.

Hoe beïnvloedt de lengte van de achtervork het rijgedrag?

Snellere besturing: Hoe korter de wielbasis van de fiets, hoe wendbaarder hij aanvoelt. Op het parcours helpt een kortere achterkant de rijder gemakkelijker door krappe singletracks, en de motor reageert beter op “body English”, wat bijdraagt aan dat gevoel van wendbaarheid.

Welke maat kettingblad is het beste voor klimmen?

Mountainbike kettingbladen zijn verkrijgbaar in kleinere maten tot 26t, hoewel ik de meeste rijders zou aanraden eerst een 30t of 28t te proberen om te ervaren hoeveel gemakkelijker het is om te klimmen. Voor gravelfietsen zou ik niet kleiner dan 38t aanraden om de topsnelheid op afdalingen te behouden.

Welke maat kettingblad gebruiken de profs?

Profs gebruiken vaak een 55×11-tands hoge versnelling voor tijdritten. Op vlakke of glooiende etappes hebben ze misschien 53/39T kettingbladen met een 11-21T cassette. In gematigde bergen schakelen ze over op een groot tandwiel van 23T of 25T.

Hoeveel verschil maken 2 tanden op het kettingblad?

In deze maat is twee tanden vooraan ongeveer hetzelfde als één tand achteraan. Het is een heel klein verschil, maar soms is het net dat kleine verschil dat de weegschaal in je voordeel doet doorslaan.

Wat doen langere achtervorken?

Langere achtervorken zorgen voor een stabielere rit op ruw terrein en vergroten de bodemvrijheid rond fietstassen. Ze zijn echter moeilijker te manoeuvreren in extreem krappe, technische situaties. Kortere achtervorken zijn niet sneller, omdat ze de mechanische efficiëntie van de aandrijving niet noemenswaardig beïnvloeden.

Hoeveel bandenspeling heb je nodig?

Wij adviseren een minimumspeling van 3 mm tussen uw banden en het dichtstbijzijnde deel van uw fiets. Bij minder loopt u het risico dat uw band schuurt bij hard accelereren of als het wiel een beetje wiebelt.

Hoeveel speling heeft een gravelband nodig?

Deze fietsen hebben dezelfde bandenspeling als een mountainbike. Als je aan de mountainbike kant van het gravel spectrum zit, zorg dan dat je gravel fiets ruimte heeft voor minstens een 45 mm band, of dat nu op een 650b velg of een 700c velg is. Ben je meer een roadie, dan is 40 mm voldoende.

Is 32 mm breed genoeg voor grind?

28 tot 32 mm: Deze smallere gravelbanden zijn geweldig voor “groad”-ritten, waarbij je je voornamelijk op het asfalt begeeft of op anderszins volgepakte, gladde, redelijk goed onderhouden gravel- of zandwegen. Deze bandenmaat biedt extra stabiliteit op onverharde segmenten zonder u af te remmen op het asfalt.

Is 35mm breed genoeg voor grind?

Met een breedte van 32 tot 35 mm (de UCI-limiet is 33 mm voor wedstrijden) zijn ze doorgaans smaller dan gravelbanden. Dit kan de grip ten goede komen, omdat de band – althans in theorie – in de modder en op hardere ondergrond kan snijden, waar een bredere gravelband eroverheen zou kunnen drijven of verstoppen.

Zijn 38mm banden goed voor gravel?

38 mm breed
38 mm banden zijn zeer geschikt voor het rijden op de weg en af en toe op grind. Voor 38 mm banden kun je kiezen uit verschillende wielmaten: Als je superlichte carbonvelgen hebt, kies je 700C voor 38 mm banden. Met aluminium velgen, als je houdt van de wendbaarheid van een racefiets, kies dan 650B wielen voor 38 mm banden.

Is 40mm goed voor grind?

Breedte van gravelbanden
Banden met een breedte van ongeveer 40 mm zijn het populairst omdat zij het beste compromis bieden tussen comfort, tractie en gewicht.