juli 2, 2022

Project Sports

Vragen en antwoorden over voetbal en sport

Kun je twee voorschakelapparaten per lamp gebruiken?

4 min read

Wat is zuiniger LED lampen of TL buizen?

Besparing door Led

Led TL buizen verbruiken ruim 50% minder energie dan conventionele TL buizen. De meest gebruikte TL buis, 150 cm, heeft een vermogen van 58 Watt terwijl de Led TL buis van 150 cm nog slechts een vermogen van 23 Watt nodig heeft om hetzelfde licht te genereren.

Wat doet een voorschakelapparaat?

Een voorschakelapparaat (VSA) is een apparaat om TL-, PL-lampen en overige lampen met een gasontlading te bedienen. Een VSA zorgt voor een piekspanning om de lamp op te starten. Tevens zorgt het voorschakelapparaat ervoor dat stroom binnen de norm blijft om de lamp te laten branden.

Wat is fase afsnijding?

Met fase afsnijding, vaak ook wel in het Duits aangeduid met fase abschnitt, wordt een manier van schakelen voor wisselspanning bedoeld. Met de schakelmethode kan het belastende vermogen van bijvoorbeeld een LED lamp of gloeilamp worden verminderd met een dimmer.

Kun je TL buizen vervangen door LED buizen?

Het is mogelijk om ouderwetse TLbuizen te vervangen door ledTLbuizen, maar er zijn wel enkele punten waar u rekening mee dient te houden. Bij oude TLbuizen wordt in de armatuur gebruikgemaakt van een ballast (de stroomopwekker) en een starter (deze zorgt dat de lamp aan gaat).

Wat is goedkoper TL of LED?

Een LED TL buis is qua aanschafprijs duurder dan een standaard TL buis. Een eenmalige investering is echter wel nodig om op de lange termijn niet alleen op energiekosten, maar ook kosten voor onderhoud en vervanging te besparen.

Hoeveel bespaar je met een LED lamp?

Je bespaart verder 90 procent op de elektriciteitskosten, omdat de ledlamp veel minder stroom gebruikt dan de gloeilamp. Een halogeenlamp is iets minder onzuinig en gaat minder snel stuk dan een gloeilamp. Led bespaart 85 procent energie ten opzichte van halogeen en gaat 7,5 keer zo lang mee.

Wat is een dummy starter?

Een LED TL dummy starter wordt gebruikt om conventionele TL buizen te vervangen door duurzame LED TL buizen. De dummy starter is nodig om de starter uit het TL armatuur te vervangen. Ga je LED TL buizen plaatsen in LED TL armaturen? Dan heb je geen dummy starter nodig.

Wat is een ballast elektriciteit?

De voorschakelapparatuur (ballast) voor gasontladingslampen

Fluorescentielampen of compacte fluorescentielampen hebben een zogenaamde ballast nodig als voorschakelapparaat. Dit systeem dient om de lampen te ontsteken en de stroom die door de lampen vloeit te stabiliseren.

Wat zit er in een voorschakelapparaat?

Het conventionele voorschakelapparaat bestaat uit een spoel. Deze spoel zorgt ervoor dat de TL buis een voeding krijgt van 50 tot 100V. Conventionele voorschakelapparaten voor TL buizen hebben bovendien een starter nodig; deze zorgt ervoor dat de buis voorverwarmt (beide uiteinde gloeien dan oranje).

Hoe TL lamp vervangen door LED TL?

Het enige dat je hoeft te doen, is:

 1. Schakel de elektriciteit uit.
 2. Haal jouw oude TL buis eruit.
 3. Haal jouw oude starter eruit.
 4. Plaats de meegeleverde led starter.
 5. Plaats de led TL.
 6. Schakel de elektriciteit weer aan.

Hoe TL vervangen door LED TL?

2. Hoogfrequente TL vervangen door led (of conventionele 60cm met meerdere buizen per armatuur)

 1. Schakel de elektriciteit uit.
 2. Haal jouw oude HF TL buis eruit.
 3. Ontkoppel de VSA. …
 4. Verplaats het Fase en het Nul draad naar één voetje.
 5. Plaats de led TL. …
 6. Schakel de elektriciteit weer aan.

Kan je oude TL lampen vervangen door LED?

Ja, het is mogelijk om een TLlamp te vervangen door LED. De manier waarop dit kan, is afhankelijk van het soort TLlamp dat je gebruikt. We maken een onderscheid tussen conventionele TLlampen en hoogfrequente TL-verlichting. Conventionele TL-buizen hebben een starter nodig.

Hoe kun je zien of een TL buis kapot is?

Als er een zoemend geluid van TL verlichting af komt, wil dat vaak zeggen dat het voorschakelapparaat vervangen moet worden. Zodra TL lampen beginnen te flikkeren, zijn ze aan vervanging toe. Als het al een lange tijd geleden is dat je TL verlichting is vervangen, dan is het raadzaam om ook de starter ook te vervangen.

Hoeveel LED TL op 1 schakelaar?

Vervang je echter TL één op één door LED, dan ontstaat in de nieuwe situatie een piek die wel tien keer hoger kan zijn. Bij 2 of 3 LED-armaturen is dit meestal geen probleem, maar als meerdere armaturen tegelijk worden ingeschakeld dan geeft dat wel problemen.

Welke starter voor welke TL lamp?

Wanneer welke TL starters te gebruiken? TL starter S2 wordt gebruikt bij TLlampen van 18W. De S10 starters gebruikt u voor alle overige wattages (4-65W). Beide type starters zijn te gebruiken bij TL-D lampen (T8), TLlampen (T12), TL-Mini en PL-L lampen.

Welke starter voor TL lamp 36W?

Als de TL-D lamp aan 1 kant de lamp gloeit en niet zwart is, is vaak de starter kapot. Gebruik de S2 starters wanneer er 2 lampen op 1 voorschakelapparaat zitten zoals de 2x 18W of 4 x 18W armaturen. De S10 starter is de meest gebruikte starter. Deze wordt met name gebruikt voor de 36W en 58W armaturen.

Wat doet een starter in een TL lamp?

De starter is gevuld met neongas wat al bij een lage spanning ontsteekt. Er gaat een kleine stroom lopen, waardoor de elektroden in het neonbuisje worden opgewarmd. Doordat deze elektroden zijn vervaardigd uit een bimetaal, trekken de elektroden trekken hierdoor krom, zover todat ze op een gegeven moment elkaar raken.

Copyright © All rights reserved. ProjectSports.nl