Nederlands | English | Deutsch | Türkçe

Project Sports

Vragen en antwoorden over voetbal en sport

Ketting verslapt na verloop van tijd (Fixie)

5 min read

Gevraagd door: James Dean

Waarom komt mijn fietsketting steeds los?

Een motorfietsketting die steeds losraakt wordt meestal veroorzaakt doordat de bouten van de achteras of de kettingspanner niet strak genoeg zitten. Het kan ook worden veroorzaakt door een nieuwe ketting die niet voldoende is ingesleten, versleten tandwieltanden, een te strakke spanning of een verkeerde maat ketting.

Hoe los moet mijn fixie ketting zitten?

Hij moet zo strak mogelijk zitten zonder te binden. Als de ketting te los zit, kan hij eraf vallen, wat heel gevaarlijk is op een vaste versnelling. Stel de achteras zo in dat de ketting strak trekt op het strakste deel van de rotatie van de cranks. Draai één voor één elk van de stapelbouten los, en draai ze net vingervast aan.

Wanneer moet ik mijn fixie ketting vervangen?


Citaat uit de video: Als u een ketting met 11 of 12 versnellingen gebruikt, vervangt u uw ketting zodra deze vijf procent slijtage heeft bereikt en voor fietsen met twee tandwielen of één versnelling vervangt u uw ketting wanneer deze één procent slijtage heeft bereikt.

Waarom gaat mijn ketting los als ik stop met trappen?

Als je ketting bovenaan slap wordt als je stopt met trappen of terugtrapt, dan zit het probleem in je freehub (of freewheel, welke je ook hebt), een vuile freehub veroorzaakt alle problemen die je opsomt, zelfs op een gloednieuwe fiets.
12 november 2014

Waarom blijft mijn fietsketting uitrekken?

Kettingslijtage wordt gewoonlijk “kettingrek” genoemd, omdat de steek van de ketting in lengte toeneemt naarmate hij slijt. Dit is de belangrijkste vorm van kettingslijtage, en de groei ontstaat doordat de bussen met de kettingpennen verslijten. Na verloop van tijd neemt de binnendiameter van deze bussen toe en groeven de pennen uit.
29 augustus 2016

Hoe voorkom ik dat mijn fietsketting uitrekt?

Hoe voorkomt u kettingrek? De belangrijkste factor bij het voorkomen van kettingrek is smering. Als rolkettingen slecht gesmeerd zijn, zal uitrekking zeer snel plaatsvinden. Wanneer een ketting 3% van zijn oorspronkelijke lengte is uitgerekt, moet hij worden vervangen.
29 mei 2019

Hoe weet ik of mijn ketting te los zit?

Om erachter te komen of uw ketting te lang is, bekijkt u hem van opzij met uw ogen ter hoogte van de ketting. Een losse ketting zal dicht bij of onder de achtervork hangen als de ketting tussen de achterste tandwielen en het kettingblad hangt. De ketting kan overslaan bij het trappen, of zelfs van de tandwielen vallen.

Hoe strak moet een fietsketting zitten?

Hij moet zo strak zitten dat u hem maar een centimeter op en neer kunt bewegen. Als hij doorhangt of veel losser zit, moet je de ketting strakker zetten.
23 juni 2014

Hoe strak moet een ketting zijn?

De vuistregel zegt dat de exacte spanning van een ketting je slechts ongeveer een halve centimeter laat bewegen. Nu, als de ketting te los is, dan moet je hem spannen. Als je de ketting niet eens kunt bewegen, dan is hij te strak, en moet hij losser.
12 augustus 2022

Hoe lang gaan Shimano kettingen mee?

2.000 tot 3.000 mijl
Het regelmatig vervangen van uw ketting kan de levensduur van uw aandrijving verlengen. De meeste monteurs zijn het erover eens dat u uw ketting ongeveer elke 2.000 tot 3.000 mijl moet vervangen, afhankelijk van uw rijstijl. Veel Tour De France rijders verslijten twee of zelfs drie kettingen op hun primaire fiets in de loop van de drie weken durende race.

Hoe lang moet een fietscassette meegaan?

Grofweg: fietscassettes kunnen 4000 tot 6000 mijl meegaan, en sommige tot 10.000 mijl, een equivalent van 3 tot 4 kettingen, het hangt af van de kwaliteit van de cassette zelf, het onderhoud en de rijomstandigheden.

Hoe weet ik of ik een nieuwe fietsketting nodig heb?

Indicator voor kettingslijtage
Je haakt het gebogen uiteinde in de ketting en als de meetpunt aan het andere uiteinde volledig in een kettingschakel past, is de ketting zover versleten dat hij aan vervanging toe is (de ene kant meet 0,5% slijtage, de andere kant meet 0,75% slijtage).
16 mei 2020

Hoe weet je of een ketting uitgerekt is?

Citaat uit de video: En sommige kettingcheckers geven aan hoe ver de ketting is uitgerekt. En als je kunt zien dat hij zo ver uitgerekt is, is het tijd voor vervanging.

Rekken nieuwe fietskettingen?

Hier is wat je kunt verwachten van een nieuwe ketting. Een nieuwe motorketting zal tijdens de eerste paar ritten na montage lijken uit te rekken. Een ketting mag echter niet onmiddellijk te veel uitrekken en kan defect zijn als hij blijft uitrekken of voortdurend moet worden bijgesteld.

Rekken nieuwe fietskettingen?

Citaat uit de video: Mensen vragen ook

Waarom komt mijn ketting los als ik hard trap?

Als het crankstel los zit, kan het tijdens het trappen zijwaarts bewegen, waardoor de ketting kan losraken. Zorg er dus voor dat de crankarmen goed vastzitten en dat er geen zijwaartse speling in de crankarm of trapas zit. Sommige trapassen kunnen worden aangedraaid.

Wat gebeurt er als de ketting van de cyclus losraakt?

Een losse motorketting kan veel problemen veroorzaken, maar de meest voorkomende zijn meestal de volgende: Kettingspeling (ketting begint te slippen en wordt lawaaierig) Ketting springt (overslaan van tandwieltanden) De ketting en tandwielen slijten sneller.

Hoe voorkom je dat een ketting valt?

Hoe repareer je een uitgerekte ketting?

Citaat uit de video: Spul dat je kunt gebruiken is afwasmiddel ondanks al die mensen die zeggen oh er zit zout in de meeste fietsreinigers hebben zout.

Hoe lang moet een fietsketting meegaan?

2.000 tot 3.000 mijl
De meeste monteurs zijn het erover eens dat u uw ketting moet vervangen ongeveer elke 2.000 tot 3.000 mijl, afhankelijk van uw rijstijl.

Hoe weet je of je fietsketting uitgerekt is?

Citaat uit de video: En sommige kettingcheckers geven aan hoe ver de ketting is uitgerekt. En als je kunt zien dat hij zo ver uitgerekt is, is het tijd voor vervanging.