Nederlands | English | Deutsch | Türkçe

Project Sports

Vragen en antwoorden over voetbal en sport

Is SRAM 11-speed 11-42 cassette compatibel met Shimano MTB 11-speed?

1 min read

Gevraagd door: Heather Quitevis

Zijn SRAM en Shimano MTB cassettes uitwisselbaar?

In sommige gevallen is het mogelijk een cassette van een ander merk te gebruiken dan de rest van je aandrijving. SRAM en Shimano cassettes, zowel voor racefietsen als mountainbikes, zijn onderling uitwisselbaar omdat de afstand tussen de tandwielen hetzelfde is.

Werkt SRAM 11 speed cassette met Shimano?

De cassettes en kettingen van SRAM zijn compatibel met alle groepen van Shimano, en omgekeerd.

Werkt SRAM cassette met Shimano naaf?

1) SRAM cassette past op Shimano naaf
Zoals we al besproken hebben, passen SRAM cassettes op Shimano naven. Dus, als je liever SRAM gebruikt voor je cassette maar een Shimano naaf hebt, dan zijn dit de onderdelen die daadwerkelijk samen kunnen werken omdat ze compatibel zijn.

Kan ik SRAM derailleur gebruiken met Shimano cassette?

Aangezien deze onderdelen nooit zijn ontworpen om goed samen te werken, werken de Sram GX AXS shifter en derailleur perfect op de Shimano XTR cassette.

Kan ik een MTB cassette gebruiken op een racefiets?

Het is mogelijk om een mountainbike cassette met een nog lager bereik te gebruiken op een racefiets, maar dan moet je overschakelen op een mountainbike achterderailer. De meeste mountainbike achterderailers hebben een lange kooi, die een 34-tands tandwiel aankan, of zelfs sommige nieuwere cassettes met 36-tands tandwielen.

Welke cassette past op mijn mountainbike?

De meeste MTB-fietsen gebruiken 9- 10- 11- of 12-speed cassettes, hoewel budgetmodellen soms 8- of, minder gebruikelijk, 7-speed gebruiken. Een typische versnelling voor een MTB-cassette (het aantal tanden op de kleinste en grootste tandwielen) is 11-34t.

Zijn SRAM en Shimano crankstellen uitwisselbaar?

SRAM cranks zijn compatibel met Shimano kettingbladen wanneer beide onderdelen ontworpen zijn voor hetzelfde montagesysteem (BCD).

Heb ik een spacer nodig voor een 11 speed cassette?

Geen enkele Sram cassette vereist het gebruik van extra spacers. Als je Shimano of Sram 11 speed gebruikt, wordt de cassette gewoon direct op de freehub gemonteerd, zonder afstandsringen. Als je upgrade van 10 speed naar 11 speed, kun je alle spacers verwijderen en de cassette gewoon op de fretnaaf schuiven.

Passen alle cassettes op alle naven?

De meeste cassette-naven zijn compatibel met Shimano cassette tandwielen. SRAM cassettes en de meeste Miche, IRD en SunRace cassettes gebruiken dezelfde tandwielafstand als Shimano, maar tenminste sommige SRAM 10-speed cassettes passen niet in aluminium Dura-Ace naven.

Kun je een SRAM 12 speed cassette op een 11 speed naaf zetten?

De 12-speed cassette is ontworpen om achterwaarts compatibel te zijn met de bestaande 11-speed naaf, terwijl de 12-speed specifieke naaf (momenteel verkrijgbaar op Dura Ace naven) niet kan worden gebruikt met de 11-speed onderdelen. Sram HG-stijl cassettes hebben grotendeels dezelfde spacing als Shimano, met uitzondering van de 10-speed.

Kun je een Shimano 12 speed ketting gebruiken op een SRAM 12 speed cassette?

FAQ: Kan ik een Shimano 12-speed ketting gebruiken met een SRAM cassette? Technisch gezien kan een SRAM cassette werken met een Shimano ketting met 12 versnellingen. De combinatie biedt echter niet de voordelen van Shimano’s 12-speed aandrijvingen.

Welke cassettes passen op Shimano micro spline?

Momenteel gebruikt Shimano alleen Micro Spline voor hun mountainbike cassettes; namelijk de XTR M9100, Deore XT M8100 en de SLX M7100, met het 10-tands top tandwiel.

Kun je een Shimano MTB cassette op de weg gebruiken?

Samenvatting. Shimano’s 6,7,8 en 9-speed MTB cassettes kunnen worden gebruikt op racefietsen waarop dergelijke cassettes passen. SRAM’s 10-speed MTB cassettes kunnen gebruikt worden op racefietsen met SRAM 10-speed shifters die ontworpen zijn voor exact werkende derailleurs.

Hoe weet ik welke cassette compatibel is met mijn fiets?

U kunt weten welke cassette u voor uw fiets moet aanschaffen door het aantal tanden te bepalen op het grootste tandwiel en het kleinste tandwiel van uw huidige cassette. Bijvoorbeeld, een maat 12-25t cassette, die standaard is voor racefietsen, heeft 12 tanden op het kleinste tandwiel en 25 tanden op het grootste tandwiel.

Welke cassette is het beste voor het beklimmen van heuvels?

Als alle andere dingen gelijk blijven, zal het 34T tandwiel op de 11-34T cassette je de gemakkelijkste versnelling geven. Als je fiets momenteel is uitgerust met een 11-28T cassette, zal overschakelen naar een 11-34T cassette het klimmen minder moeilijk maken.

Zijn SRAM en Shimano 12 speed cassettes uitwisselbaar?

Technisch gezien kan een SRAM cassette werken met een 12-speed Shimano ketting. De combinatie biedt echter niet de voordelen van Shimano’s 12-speed aandrijving. Wat is dit? 12-speed Shimano kettingen en cassettes zijn ontworpen om samen te werken om het schakelen onder belasting te optimaliseren.

Zijn alle 12-speed cassettes compatibel?

De 12-speed cassette is ontworpen om achterwaarts compatibel te zijn met de bestaande 11-speed naaf, terwijl de 12-speed specifieke naaf (momenteel verkrijgbaar op Dura Ace naven) niet kan worden gebruikt met de 11-speed onderdelen. Sram HG-stijl cassettes hebben grotendeels dezelfde spacing als Shimano, met uitzondering van de 10-speed.

Zijn Shimano 11 en 12 versnellingen compatibel?

Een 12-speed ketting kan werken met een 11-speed cassette. Het is echter aan te raden een Shimano 12-speed ketting te vermijden, omdat die niet goed werkt met 11-speed kettingbladen.

Is SRAM 10 speed compatibel met Shimano?

Alle Shimano en SRAM cassettes tot 10 speed zijn in grote lijnen compatibel. Ze maken allemaal gebruik van Shimano’s Hyperglide II freehub body spline patroon. Cassettes met hetzelfde aantal tandwielen hebben dezelfde tandwielafstand, tandwielbreedte en totale breedte.

Werkt elke 11-speed ketting met Shimano?

Shimano en SRAM 11-speed kettingen zijn onderling compatibel. Als je een Shimano 11-speed aandrijving hebt, werkt een SRAM-ketting prima en omgekeerd, maar de fabrikanten raden aan je componenten te koppelen voor optimale prestaties.

Zijn SRAM en Shimano crankstellen uitwisselbaar?

SRAM cranks zijn compatibel met Shimano kettingbladen wanneer beide onderdelen ontworpen zijn voor hetzelfde montagesysteem (BCD).