Nederlands | English | Deutsch | Türkçe

Project Sports

Vragen en antwoorden over voetbal en sport

Hulp bij het identificeren van een probleem met een fietscrankstel

5 min read

Gevraagd door: Terry Rickman

Ja! Rijden op een fiets met een gebroken spaak zal niet veel schade veroorzaken aan de wielen. We raden je echter aan de spaak van de nippel te verwijderen om verdere schade aan de banden te voorkomen.” Dat gezegd hebbende, fietsen met slechts één of twee gebroken spaken is niet gevaarlijk.

Hoe weet ik of de trapas van mijn fiets aan vervanging toe is?

Citaat uit de video: Maar als het alleen maar geluiden maakt. Misschien moet het gewoon uit elkaar gehaald worden, schoongemaakt en onderhouden, opnieuw ingevet en teruggezet. Samen.

Hoe test je een trapas?

Citaat uit de video: Weinig of geen vet daarbinnen of er's veel vuil of gewoon de lagers beginnen slecht te gaan veel van deze hebben een zijde cartridge lager dus lagers moeten worden vervangen toss.

Passen alle crankstellen op alle trapassen?

In het algemeen kunnen de meeste crankstellen op verschillende trapassen worden gemonteerd, hoewel deze compatibiliteit grotendeels afhangt van de beschikbaarheid van geschikte hardware (zie volgende hoofdstuk). Eventuele incompatibiliteiten hebben vaak te maken met de lengte en/of diameter van de trapas.

Waarom zit er speling in mijn trapas?

Als er speling in je trapas zit, betekent dit dat de lagers los zitten of versleten zijn; dit moet snel gerepareerd worden, omdat het de hele aandrijving negatief beïnvloedt, zoals tandwielen en ketting.

Hoe lang moet een trapas op een fiets meegaan?

Wat betreft een trapas, aan de lage kant, misschien 5000 mijl. De basis Shimano die de meeste mensen gebruiken (UN51/55/gelijkwaardig) kan redelijkerwijs 10k+ mijl verwachten. Maar soms heb je pech en krijg je een trapas die misschien 500 mijl meegaat.

Hoe vaak moeten trapassen worden vervangen?

Wat we ontdekten was dat de basis trapas van je fiets uit de fabriek niet langer dan 500 mijl meegaat. Wheels Mfg brackets gingen aanzienlijk langer mee, maar de levensduur varieerde sterk met het klimaat en vervuiling. Ik onderhoud mijn trapassen elke 1000 mijl op mijn eigen fietsen.

Waarom maakt mijn fiets een krakend geluid als ik trap?

Losse cassettetandwielen kunnen ook de oorzaak zijn van een kloppend geluid bij het trappen van de fiets. Om losse cassettetandwielen aan te pakken, moet u een cassetteborgtang gebruiken, samen met een verstelbare sleutel, en de losse onderdelen vastdraaien. Zo kunt u de klikgeluiden verminderen of elimineren.

Waarom klikken mijn cranks?

Mijn ervaring is dat een ritmische klik die je kunt voelen meestal afkomstig is van de pedalen. Het kan ook de pedaalas zelf zijn in plaats van de bout die aan de crankarm zit. Kijk of het pedaal wiebelt. Als dat zo is, is de as de boosdoener.

Waarom maakt mijn fiets een klikkend geluid als ik trap?

Een klikkend geluid komt vaak doordat je ketting een versnelling omhoog of omlaag wil springen op de achterste cassette. Dit kan meestal worden verholpen door de spanning van de kabel die van je shifter naar je achterderailleur loopt aan te passen.

Hoe weet ik welk crankstel op mijn fiets past?

De drie meest voorkomende cranklengtes voor fietsen zijn 170mm, 172,5mm en 175mm. Welke maat je fiets heeft, hangt waarschijnlijk af van de maat van het frame. Kleine fietsen hebben meestal 170 mm cranks, middelgrote 172,5 mm en grote 175 mm.

Hoe weet ik welke crankset ik heb?

Afdrukken. Shimano cranks worden allemaal geïdentificeerd met modelinformatie boven of rondom het gebied aan de achterkant van de pedaaldraad. Bijvoorbeeld; FC-6700/6750 = Shimano Ultegra. De cranklengte bevindt zich vaak in hetzelfde gebied, wat handig is om te weten voordat u een bestelling plaatst.

Is BB92 hetzelfde als PF92?

Trek stapt over van het BB90/95 systeem naar wat zij PF92 noemen, wat hetzelfde is als een BB92 (41mm ID schaal en 92mm breedte). Nogmaals, we raden aan de binnendiameter en breedte van het frame te meten om precies te bepalen welke standaard het frame heeft.

Hoe weet ik of mijn trapaslagers slecht zijn?

Citaat uit de video: En kijk of je kloppen kunt voelen in de lagers moeilijk te zien soms kun je het voelen. Een andere goede indicator is om wat andere zintuigen te gebruiken zoals gevoel en wat gehoor.

Waarom kraakt de trapas?

Meestal is de echte oorzaak een loszittende kettingbladbout – draai die vast en de meeste kraken zullen verdwijnen. Nadat je de kettingringbouten hebt gecontroleerd en als je het geluid nog steeds hoort, kijk dan naar je pedalen, crankbouten, zadelpen en zadel. Door deze eerst te controleren, bespaar je een uur graven in je trapas.

Moet ik de trapas invetten?

Citaat uit de video: Похожие запросы

Slijten trapassen?

trapassen slijten na verloop van tijd. soms als je trapas geluid maakt of niet vrij ronddraait, moet je de trapas eruit halen, opnieuw smeren en weer erin zetten. als je een nieuwe trapas gaat kopen, moet je weten welk type en welke maat je fiets gebruikt.

Waarom kraakt de trapas?

Meestal is de echte oorzaak een loszittende kettingbladbout – draai die vast en de meeste kraken zullen verdwijnen. Nadat je de kettingringbouten hebt gecontroleerd en als je het geluid nog steeds hoort, kijk dan naar je pedalen, crankbouten, zadelpen en zadel. Door deze eerst te controleren, bespaar je een uur graven in je trapas.

Maakt de trapas een verschil?

Het grote voordeel van een bottom bracket met schroefdraad is dat de montage veel veiliger is dan bij een geperst systeem, dat eerder zal kraken. Het is ook gemakkelijker om er als thuismonteur aan te werken, omdat je alleen een speciale sleutel nodig hebt om hem te verwijderen/monteren.

Hoe lang gaan press fit bottom brackets mee?

Ik heb er bijna 2,5 jaar mee gereden en tussen de 10-15.000 mijl. Ik heb eind 2016 veel in de regen gereden, dus ik denk dat dat de levensduur heeft verkort. Enig idee hoe lang een PF trapas zou moeten meegaan? Ik zou zeggen dat de mijne ongeveer 10k mijl meegaat, met het voorbehoud dat elke mijl in de winter voor drie telt.

Moet je de trapas invetten?

Nu de schroefdraden schoon en scherp zijn, is de volgende stap ze voor te bereiden met een laagje vet van goede kwaliteit. Het vet zorgt voor een goede passing tussen de cups en het frame en vermindert de kans op corrosie tussen de materialen in het trapashuis en die in de cups.

Smeer je een press fit trapas?

Maak de binnenkant van de BB schaal schoon met alcohol en een schone doek. Voor een aluminium frame kan een licht laagje vet het kraken voorkomen. De meeste fabrikanten adviseren om geen vet te gebruiken op een carbon frame, maar het is onwaarschijnlijk dat dit problemen veroorzaakt.