Nederlands | English | Deutsch | Türkçe

Project Sports

Vragen en antwoorden over voetbal en sport

Hollowtech BB en kettingkast

4 min read

Gevraagd door: Frank Riche

Wat is het voordeel van een hollowtech crankstel?

Zijn buitenboord trapaslagersysteem zorgt voor een betere gewichtsverdeling en meer trapstabiliteit, waardoor een efficiëntere krachtoverbrenging mogelijk is. Het HOLLOWTECH II crankstel is ontwikkeld door te streven naar de optimale balans van stijfheid & draaiprestaties in een lichtgewicht en mooi crankstelontwerp.

Zijn alle hollowtech BB hetzelfde?

Omdat de spindel onderdeel is van de rechter crank, is er geen sprake van compatibiliteit. Alle Hollowtech II cranks werken met alle Hollowtech II lagers. Elke crank die op één type as past, past op alle assen van dat type, maar als de lengte niet klopt, zal de kettinglijn/speling variëren.

Welke cranks zijn compatibel met hollowtech?

2. Compatibiliteit van crankstellen en verschillende BB’s

Crankset standaard BB compatibiliteit
Square taper Threaded (british, italian)
Octalink Geregen (british, italian)
ISIS Geregen (british, italian)
Hollowtech II Geregen (brits, italiaans), BB30, BB30A, PF30, OSBB, BB86, BB90, BB92, BB95, BBright, BB386EVO,

.

Is hollowtech lichter dan square taper?

Lichter. Hollowtech bottom brackets zijn veel lichter dan vierkante taps.

Is hollowtech gladder dan vierkante conus?

Hollowtech is wat stijver en gemakkelijker uit elkaar te halen, maar square taper gaat veel langer mee.

Hoe weet ik welke trapas ik nodig heb?

Om de maat van de benodigde trapas te weten te komen, meet je de binnenkant van het trapashuis in je frame, dat zal 73mm, 70mm of 68mm zijn. Sommige oudere frames kunnen Italiaanse trapassen met schroefdraad hebben, in plaats van de modernere Engelse.

Hoe lang gaan bottom brackets mee?

Wat betreft een trapas, aan de lage kant, misschien 5000 mijl. De basis Shimano die de meeste mensen gebruiken (UN51/55/gelijkwaardig) kan redelijkerwijs 10k+ mijl verwachten. Maar soms heb je pech en krijg je een trapas die misschien 500 mijl meegaat.

Is BB30 compatibel met hollowtech?

Onze Shimano BB30/PF30 68mm ROAD BB. Deze is compatibel met Shimano™ Hollowtech II cranks. De hoogwaardige Enduro 2437 stalen lagers zijn volledig afgedicht en zijn een fantastische vervangende BB voor je Shimano™ aandrijving. Zie foto’s en handleiding!

Wanneer kwam hollowtech 2 uit?

Shimano’s Hollowtech II cranks, onthuld in 2003, luidden het huidige tijdperk van crankontwerp in door de as te integreren in het ontwerp van de crank. Vanaf dat moment zijn het gewicht, de stijfheid en de betrouwbaarheid van de cranks verbeterd en zijn ze gemakkelijker te installeren en te onderhouden.

Is een trapas huls nodig?

Het hangt echt af van het ontwerp van je frame. Als er een gat in het BB-huis zit waar de zadelbuis zit, kan er water/vocht in het trapashuis komen en problemen veroorzaken met je lagers. De meeste carbon frames hebben geen gaten in het brackethuis, dus is het niet nodig.

Hoe weet je of een crank op mijn fiets past?

De twee belangrijkste factoren zijn de asdiameter en de cranklengte.

  1. Asdiameter: de twee gebruikelijke asdiameters zijn 19 mm en 22 mm, dus controleer voordat u koopt of uw trapas compatibel is. …
  2. Cranklengte: dit wordt gemeten vanaf het midden van de trapas tot het midden van de pedaalas.

Passen alle trapassen op alle fietsen?

Welke trapas je uiteindelijk koopt, hangt tot op zekere hoogte af van het soort frame dat je hebt. Bepaalde framematerialen en aandrijvingen ondersteunen slechts één type trapas. Er zijn tegenwoordig twee hoofdtypen trapassen op de markt, namelijk trapassen met schroefdraad en trapassen met perspassing.

Wat betekent Square Taper?

Traditionele cotterloze crankstellen gebruiken een taps toelopend vierkant asuiteinde. De zijden van het uiteinde lopen taps toe onder een hoek van 2 graden ten opzichte van de middellijn, 4 graden ten opzichte van elkaar. Vierkant, taps toelopend uiteinde van cotterloze crankas met bevestigingsbout en ring.

Wat is een vierkante conische krukas?

Citaat uit de video: 03:31 Een crankstel met vierkante conus monteren Een crank met vierkante conus is de meest voorkomende, deze zal meestal van aluminium zijn, met vierkante gaten die passen op een conische as met vierkante doorsnede. Een moer of een bout trekt de crank op de conus om hem vast te zetten.

Hoe wordt de lengte van de BB-as gemeten?

Citaat uit de video: Dus het is op zijn maximale breedte en dan kom je hier en meet het gewoon en je gaat meten vanaf de basis. Helemaal tot het uiteinde van de splines. Oké, makkelijk genoeg.

Waarom komen mijn krukken steeds los?

Als je herhaaldelijk met een losse crankarm hebt gereden, kan het zijn dat hij nu beschadigd is. U zou kunnen proberen de arm vast te draaien met veel koppel, vet op de vierkante conus en schroefdraadborgmiddel (bijvoorbeeld blauwe Loctite, maar in geval van nood werkt elke soort lijm) op de schroefdraad.

Hoe verwijder ik een hollowtech 2 krukas?

Citaat uit de video: Makkelijkste manier om gewoon volledig te verwijderen. Hen. Trek dat eruit. De zijkrukas komt er zo af, je hebt geen slingertrekker of zoiets nodig. We hebben de linkerkant verwijderd.

Hoe verwijder je een hollowtech trapas?

Citaat uit de video: Beweeg de ringsleutel naar de rechterkant. En begin het met de klok mee te bewegen. Ga door tot de unit komt.

Hoe monteer je een hollowtech trapas?

Citaat uit de video: Plaats de benodigde o-ringen op de as. Breng vervolgens smeermiddel aan op de schroefdraad in het frame van de bank. Schuif de trapas in het frame en draai hem linksom vast.