mei 17, 2022

Project Sports

Vragen en antwoorden over voetbal en sport

Hoe wordt een Afrikaanse antilope genoemd?

3 min read

In Afrika leven een groot aantal antilopensoorten, ook wel bokken genoemd; (in Kenia 30, in geheel Afrika 72 soorten). De grootste is de elandantilope (950 kg), de kleinste de blauwe duiker (4 kg). In het Afrikaans wordt een antilope meestal bok genoemd, hoewel geiten een andere groep binnen de Bovidae vormen.

Hoe komt een antilope aan zijn naam?

Dit komt uit het Afrikaans, waar “bok” een ander woord is voor antilope. Antilope kan dus gezien worden als de verzamelnaam voor alle holhoornigen die geen rund, schaap of geit worden genoemd.

Wat betekent antiloop?

antilope – zelfstandig naamwoord uitspraak: an-ti-lo-pe 1. lichtgebouwd, elegant dier, dat lijkt op een hert ♢ de gems en de gazelle horen tot de familie van de antilopen Zelfstandig naamwoord: an-ti-lo-pe de antilop…

Hoe beweegt een antilope?

Hun achterpoten kunnen apart van elkaar bewegen. Dit is om het klimmen makkelijk te maken. Op de grond komen ze wat lomp over, maar tussen de takken zijn ze verbazend snel.

Hoe heet een Zuid Afrikaanse antilope?

Tot deze onderfamilie behoort de springbok. De springbok wordt ook weleens (onterecht) een bok genoemd. De verwarring die soms ontstaat is logisch te verklaren omdat ‘bok’ in het Afrikaans een ander woord is voor antilope.

Wat doet de rode duiker als er gevaar is?

Bij gevaar duiken de antilopen tussen de dichte begroeiing (vandaar de naam). Ze leven alleen of in paartjes. Waarschijnlijk zijn ze monogaam en territoriaal. Het mannetje laat de zorg van de jongen over aan het vrouwtje.

Hoe hoog springt een antilope?

Ook de impala, een Afrikaanse antilope met lange, slanke benen en gespierde dijen, gooit hoge ogen als het gaat om zijn springkunst. Wanneer het dier bang is, springt hij tot wel 10 meter ver en een verbazingwekkende 3 meter hoog. Toch is deze vaardigheid meer dan slechts een verdedigingsmechanisme.

Wat eet een antilope?

Het zijn herbivoren. Ze leven voornamelijk van groene plantendelen als grassen, kruiden en houtige planten, jonge scheuten, knoppen en bessen. De meeste echte antilopen krijgen per worp één jong, de saïga echter gewoonlijk twee.

Kan een antilope zwemmen?

Een moerasantilope kan uitstekend zwemmen en besteedt vaak de dag gedeeltelijk onder water, waarbij enkel een gedeelte van de kop boven water blijft. Hij laat zich zeer langzaam en geluidsloos het water inzakken. Bij gevaar verbergt hij zich bijna geheel onder water, met enkel de neusgaten boven het water.

Hoe ziet een gnoe eruit?

Hoe ziet een gnoe eruit? De blauwe gnoe heeft natuurlijk niet echt blauw van kleur zoals zijn naam doet zeggen. Het dier heeft een zilvergrijze tot grijsbruine vacht met zwarte manen en kenmerkende verticale zwarte strepen op de schouders.

Hoeveel gnoes zijn er?

Het geslacht kent twee soorten, die leven op de grasvlakten van zuidelijk en oostelijk Afrika: Witstaartgnoe (Connochaetes gnou) – Karoo, Zuid-Afrika. Blauwe gnoe (Connochaetes taurinus) – van Oost- tot Zuid-Afrika.

Hoe groot is een kudde gnoes?

De gnoe leeft normaal in kuddes van ongeveer 30 dieren, maar in periode dat ze grote afstanden afleggen komen de kuddes samen tot groepen van tienduizend dieren. Behalve de relatie tussen moeder en jong, heeft een gnoe geen familiebanden.

Waarom trekken gnoes?

Miljoenen wildebeesten, zebra’s, gnoes en gazellen die over savanne en rivieren trekken op zoek naar water en voedsel, met in hun kielzog roofdieren als leeuwen, luipaarden en hyena’s en in de rivieren hongerige krokodillen.

Copyright © All rights reserved. ProjectSports.nl