mei 24, 2022

Project Sports

Vragen en antwoorden over voetbal en sport

Wat betekent LTA op het werk?

3 min read

Landelijke Transmurale Afspraak = (lta) Document waarin globale richtlijnen voor de samenwerking tussen huisartsen en specialisten worden gegeven. Deze richtlijnen dienen als landelijk vastgesteld uitgangspunt voor regionale transmurale werkafspraken tussen h…

Wat is een LTA waarde?

De lichttoetredingsfactor (LTA), ook wel de LT-factor genoemd, is de verhouding tussen de binnenkomende en de opvallende zichtbare zoninstraling. Hoe hoger deze factor, hoe meer licht er via het raam binnenkomt.

Waar staat LTA voor?

De afkorting LTA staat voor lichttoetredingsfactor absoluut. Over het algemeen wordt dit begrip gebruikt om de lichttoetredingsfactor van een raam of en beglazingssysteem mee aan te duiden.

Wat is LTA en Zta?

De beschrijving hierboven geeft de verhouding tussen het binnenkomende licht (LTA-waarde) en de zontoetredingsfactor (ZTA-waarde) aan. Dit noemen de we selectiviteit van glas. Deze wordt uitgedrukt met een getal tussen 0 en 2,33, waarbij we een selectiviteit van 2,33 als optimaal beschouwen.

Wat doet zonwerend glas?

Met zonwerend glas wordt warmte buiten gehouden en schitteringen worden beperkt. Glas wordt zonwerend gemaakt door metaaloxiden toe te voegen in de oven tijdens de productie. Hierdoor wordt het glas minder doorzichtig en laat het minder zonlicht door.

Is zonwerend glas effectief?

Zonwerend glas: vrijwel onzichtbaar

Zonwerend glas is echter niet geheel zonder nadelen, omdat het in de winter eveneens zonnewarmte buitenhoudt. Het zal ook verblinding door de zon niet volledig voorkomen. Bovendien is zonwerende beglazing op hete dagen aanzienlijk minder effectief dan buitenzonwering.

Hoe effectief is zonwerend glas?

Deze coating zorgt ervoor dat het zonlicht geabsorbeerd of weerkaatst wordt. Hierdoor filtert zonwerend glas tot wel 60 procent van de warmte in vergelijking met standaard dubbel glas. Het licht wordt echter niet tegengehouden, waardoor u nog wel kunt genieten van binnenvallend zonlicht.

Hoe zie je dat het zonwerend glas is?

Bij warmtewerend glas zijn de LTA en ZTA waardes van belang: LTA (lichttoetredingsfactor): hoe hoger het getal, hoe meer zonlicht het doorlaat. Blank enkelglas heeft een LTA-waarde van 0,9. Modern HR++ glas houdt meer zichtbare zonnestraling tegen en heeft een LTA-waarde tussen 0,7 en 0,8.

Welke kleur heeft zonwerend glas?

Tegenwoordig is zonwerend glas ook in een neutrale kleur of volledig helder verkrijgbaar. Dit glas weert warmte, maar niet het licht. Zonwerend glas heeft bijna altijd een isolerende functie, zogenaamd zonwerend isolatieglas.

Hoeveel scheelt zonwerend glas?

Zonwerend glas laat tot 60% minder warmte door dan standaard dubbel glas. Zo heb je wel het licht, maar niet de warmte van de zon.

Is HR ++ zonwerend?

Wat is zonwerend dubbel glas HR++

De spouw is voorzien van een speciale gasvulling en een HR coating. Dankzij de gasvulling, heeft ZHR++ dubbel glas een hoge warmte-isolerende werking. Daarnaast is er een zonwerende coating aangebracht in de spouw, waardoor het een zonwerend en warmtewerend effect heeft.

Is HR ++ glas warmtewerend?

Warmtewerend dubbel glas HR++

Dit type glas bestaat uit twee glasplaten waar een spouw tussen zit. De spouw is gevuld met gas en voorzien van een HR coating. Dankzij het gas zorgt ZHR++ dubbel glas voor een goede warmte-isolerende werking. De coating in de spouw is zonwerend, waardoor het zon en warmte weert.

Is zonwerend glas duur?

Wie zonwerend glas plaatst mag beginnen rekenen aan een prijs die start vanaf 75 euro per vierkante meter. Het is dus duurder in aanschaf, maar kan tijdens de levensduur wel een kleine besparing opleveren in energiekosten omwille van het isolerende effect van het zonwerend glas.

Copyright © All rights reserved. ProjectSports.nl