Nederlands | English | Deutsch | Türkçe

Project Sports

Vragen en antwoorden over voetbal en sport

Hoe vind ik de juiste maat trapas?

5 min read

Gevraagd door: Kerri Hevron

Om de maat van de benodigde trapas te weten te komen, meet de binnenkant van de trapas in je frame, deze zal 73mm, 70mm of 68mm zijn. Sommige oudere frames kunnen Italiaanse trapassen met schroefdraad hebben, in plaats van de modernere Engelse.

Wat is de meest voorkomende trapasmaat?

De gebruikelijke trapas met schroefdraad gebruikt cups of adapters met een schroefdraad van 1,37″ x 24 draden per inch (ongeveer 34,8 mm diameter). De meest gebruikte term voor deze standaard is “Engelse” schroefdraad, soms afgekort als ENG.

Zijn trapassen een standaard maat?

BSA, of Engelse trapas met schroefdraad, is de meest gebruikte standaard met schroefdraad. Voor racefietsen wordt een 68 mm brede schaal gebruikt, voor mountainbikes 73 mm, met een 34,8 mm diameter. Enkele fietsmerken gebruiken een Italiaanse trapas met schroefdraad, maar die zijn zeldzaam.

Zal elke trapas passen?

Welke trapas je uiteindelijk koopt, hangt tot op zekere hoogte af van het soort frame dat je hebt. Bepaalde framematerialen en aandrijvingen ondersteunen slechts één type trapas. Er zijn tegenwoordig twee hoofdtypen trapassen op de markt, namelijk trapassen met schroefdraad en trapassen met perspassing.

Is BB92 hetzelfde als PF92?

De binnendiameter van het trapashuis van het frame is 37mm. Een lager met een OD van 37mm wordt direct in het frame geperst. Trek stapt over van het BB90/95 systeem naar wat zij PF92 noemen, wat hetzelfde is als een BB92 (41mm ID shell en 92mm breedte).

Wat is 68mm trapas?

De breedte van een BB30 trapas is 68mm of 73mm. Bij racefietsen is dat altijd 68mm. Bij mountainbikes is 68mm ook het meest gangbaar, maar soms komt de bredere versie met 73mm breedte voor. De diameter van de trapas is 41,96mm, en de trapaslagers worden altijd apart in het frame geperst.

Maakt het veranderen van trapas een verschil?

(Klik hier om BikeRadar’s complete gids over trapassen te lezen.) Volgens het laatste rapport van Friction Facts: “Er bestaat geen statistisch significant verschil waaruit een algemeen voordeel of nadeel van een standaardtype onder vergelijkbare belastingsomstandigheden blijkt.

Moet ik de trapas invetten?

Nu de schroefdraden schoon en scherp zijn, is de volgende stap ze voor te bereiden met een laagje vet van goede kwaliteit. Het vet zorgt voor een goede passing tussen de cups en het frame en vermindert de kans op corrosie tussen de materialen in het trapashuis en die in de cups.

Waarom kraakt mijn trapas?

Meestal is de echte oorzaak een loszittende kettingbladbout – draai ze vast en de meeste kraken zullen verdwijnen. Nadat je de kettingringbouten hebt gecontroleerd en als je het geluid nog steeds hoort, kijk dan naar je pedalen, crankbouten, zadelpen en zadel. Door deze eerst te controleren, bespaar je een uur graven in je trapas.

Wat is het verschil tussen BB30 en BSA?

BSA is Engels standaard en heeft schroefdraad in het gat, meestal gebruikt in shimano, terwijl BB30 Italiaanse standaard is en geen schroefdraad heeft, meestal gebruikt in CP.

Welke cranks passen op mijn fiets?

De drie meest voorkomende cranklengtes voor fietsen zijn 170mm, 172,5mm en 175mm. Welke maat je fiets heeft, hangt waarschijnlijk af van de maat van het frame. Kleine fietsen hebben meestal 170 mm cranks, middelgrote 172,5 mm en grote 175 mm.

Maakt de lengte van de trapas uit?

Het belangrijkste is je aslengte: zolang je de juiste kettinglijn kunt instellen, zit je goed. Maar, nogmaals, het beste is om nooit normen te mengen als je het kunt vermijden. Als je een kottercrankafstelling wilt vervangen door een vierkantcrankafstelling, zoek dan niet verder dan een cartridge trapas.

Wat betekent 24tpi?

Hoe meet je een fiets trapas

Hoe meet je een trapas op een fiets?


Citaat uit de video: Daarin zo frame tot frame. En je wilt gewoon meten dat je voor het metrische gaat. Dus je ziet dat dit 73 is. Dat is 73 millimeter. Dus meestal heb je een 68.

Zijn alle vierkante trapassen hetzelfde?

Hoewel beide versies van de square taper Bottom Bracket er hetzelfde uitzien, zijn de ISO square taper spindels van Europese makelij iets langer, taps toelopend naar een klein uiteinde dan de Japanse Industry Standard (JIS) Bottom Bracket spindels.

Maakt de lengte van de trapas uit?

Het belangrijkste is je aslengte: zolang je de juiste kettinglijn kunt instellen, zit je goed. Maar, nogmaals, het beste is om nooit normen te mengen als je het kunt vermijden. Als je een kottercrank wilt vervangen door een vierkantcrankafstelling, zoek dan niet verder dan een cartridge trapas.

Zijn alle BMX bottom brackets dezelfde maat?

BMX-frames worden gemaakt in verschillende maten en vormen, en de buizen waarin de trapas past zijn niet anders. Trapasjes voor BMX-fietsen zijn er in 19mm, 19mm midden, 22mm, 22mm midden en 24mm. In principe verwijst deze maat naar de grootte van de as die door het lager gaat en de cranks laat draaien.

Hoe weet je of een crank op mijn fiets past?

Cranklengte wordt gemeten van het midden van de trapas tot het midden van de pedaalas. Als u niet zeker weet welke lengte de cranks op uw fiets hebben, is de snelste manier om daar achter te komen meestal door gewoon naar de achterkant van uw cranks te kijken, net onder de pedaalas.

Hoe monteer je een BMX trapas?

Citaat uit de video: En één ding dat je kunt doen om er zeker van te zijn dat je de juiste trapas krijgt is dat je de middelste spacer in het midden van de barians kunt plaatsen als een sandwich. En je houdt het tegen de onderkant van het frame.