Nederlands | English | Deutsch | Türkçe

Project Sports

Vragen en antwoorden over voetbal en sport

Hoe spreek je Adirondack uit?

3 min read

Hoe spreek je Lanoye uit?

Om voor altijd te voorkomen dat hij weer eens wordt aangekondigd als Lanooie, zal op het Boekenweekgeschenk van Tom Lanoye (1958) niet alleen zijn naam vermeld staan, maar ook de juiste uitspraak: lanwa.

Hoe spreek je dossier uit?

Er zijn drie correcte uitspraken van dossier. In België is vooral de vernederlandste uitspraak [dosier] gebruikelijk, waarbij de tweede lettergreep wordt uitgesproken als [ier], zoals in hier, maar ook de Franse uitspraak [dos-jee] komt er voor. In Nederland behoudt men de Franse uitspraak [dos-jee].

Hoe spreek je Leonard Bernstein uit?

De naam van componist Leonard Bernstein wordt in Amerika als [bə:nsti:n] uitgesproken en die uitspraak neemt de hele wereld over, hoewel zijn Duitse naam eigenlijk bernsjtain hoorde te luiden.

Hoe spreek je papegaai uit?

de papegaai

Uitspraak: [pɑpəˈxaj, papəˈxaj]
Afbreekpatroon: pa·pe·gaai
Verbuigingen: papegaaien (meerv.)

Wat is de uitspraak van vanille?

Vanille is een woord dat via het Frans aan het Spaans is ontleend. De uitspraakvariant [va(a)niejə] kwam er onder invloed van het Frans. Een vergelijkbaar voorbeeld is bastille. De variant [va(a)nilə] – of [va(a)nielə] – is de vernederlandste uitspraak.

Hoe schrijf ik een dossier?

Woordherkomst en -opbouw

enkelvoud meervoud
naamwoord dossier dossiers
verkleinwoord dossiertje dossiertjes

Hoe schrijf je een dossier?

Hoe maak je een dossier

  1. 1 Voorblad. Een verslag begint met een voorblad. …
  2. 2 Inhoudsopgave. Hier noteer je de hoofdstukken waaruit je verslag bestaat. …
  3. 3 Inleiding. In de inleiding beschrijf je in het kort waar het verslag over gaat. …
  4. 4 Hoofdstuk(ken) …
  5. 5 Bronvermelding.

Hoe spreek je Robert uit?

Wat dat betreft zou je dus kunnen vermoeden dat juist de [ɔ] al de dominante uitspraak was toen de naam werd afgekort. Sommige mensen wijzen erop dat R[o]bert de correcte vorm is, want R[ɔ]bert spel je met dubbel b.

Is het PAP Rika of pa prika?

Paprika kan op twee manieren worden uitgesproken: ‘pappriekaa’ en paaprikaa’. De ‘paa’-uitstraak is gebruikelijker en is welbeschouwd iets logischer. Als je paprika in lettergrepen verdeelt, krijg je namelijk pa-pri-ka, de eerste a staat dus aan het einde van de lettergreep.

Hoe spreek je Brielle uit?

Hoe spreek je Brielle uit? Brielle = brielle (uitspraak), ook wel Den Briel, is een stad en gemeente in de Nederlandse provincie Zuid-Holland gelegen op het voormalige eiland Voorne.

Wat is het meervoud van papegaai?

Woordherkomst en -opbouw

enkelvoud meervoud
naamwoord papegaai papegaaien
verkleinwoord papegaaitje papegaaitjes

Wat betekent papegaaien?

Papegaai definities

[dierkunde] [vogels] vogel die de menselijke stem kan nabootsen.

Wat is een papegaai hulpmiddel?

Een vrijstaande bedgalg, papegaai of bedheffer is een standaard met een optrekbeugel achter uw bed of stoel. De voet van de standaard heeft een H, V of U vorm. Het handvat (triangel) is met de bevestigingsband in hoogte verstelbaar.

Hoe schrijf je een papegaai?

Spelling en flexie

Vorm Afbreking
Enkelvoud papegaai pa.pe.gaai
Meervoud papegaaien pa.pe.gaai.en
Verkleinvorm papegaaitje pa.pe.gaai.tje

Hoe zorg je voor een papegaai?

Huisvesting & verzorging

Zorg voor een ruim verblijf waar je papegaaien voldoende afleiding hebben. Zorg voor voldoende zitstokken, speeltjes en eet- en drinkbakjes. Het is goed om je vogel regelmatig uit de kooi te laten. Een klimboom in de woonkamer is een aanrader, je vogel kan hier lekker vrij zitten en spelen.

Hoeveel aandacht moet je een papegaai?

In het wild leven papegaaien in zwermen en zijn dus gewend altijd met meerdere vogels bij elkaar te zijn. Het is voor een papegaai dus fijn als het grootste gedeelte van de dag iemand aanwezig is. Aanwezig zijn wil niet zeggen dat je continu aandacht hoeft te geven aan de papegaai.