Nederlands | English | Deutsch | Türkçe

Project Sports

Vragen en antwoorden over voetbal en sport

Hoe diep zwemmen pinguïns?

4 min read

Een keizerspinguin kan wel tot 500 meter diep duiken terwijl een dwergpinguin slechts 10 tot 30 meter kan duiken. Er wordt dan ook gedacht dat de lichaamsgrootte van de pinguin een belangrijke rol speelt bij het duiken.

Hoeveel km per uur kan een pinguïn zwemmen?

Bij het zwemmen kunnen ze wel zo’n 20 minuten onder water blijven. Dan moeten ze weer naar boven om adem te halen. Ze halen een snelheid van ruim 14 km per uur. Sommige soorten gaan nog sneller.

Kan een pinguïn ademen onder water?

Dat de pinguïns zulke goede zwemmers zijn, heeft echter nog meer redenen. Zo beschikken ze over hemoglobine met een uitzonderlijke structuur dat ook bij beperkte hoeveelheden zuurstof blijft functioneren. Bovendien zijn de botten zo gebouwd dat ze geen schade oplopen door verschillen in druk.

Hoe duiken pinguïns?

Pinguïns die op jacht zijn zwemmen meestal enige kilometer dicht onder het wateroppervlak en beginnen dan V-vormig steil naar beneden en terug te duiken. Zo gaan ze telkens dieper. Komen ze daarbij op de bodem of willen ze een bepaalde diepte preciezer onderzoeken verandert de V-vorm in een U-vorm.

Waar wonen de pinguïns?

Een veelvoorkomend misverstand is dat pinguïns alleen op Antarctica zouden voorkomen. Ze komen niet voor op de Noordpool, maar wel in Zuid-Afrika, Zuid-Amerika, Australië en Nieuw-Zeeland. Op de Galapagoseilanden worden ze zelfs tot aan de evenaar aangetroffen.

Waar leven pinguïns Noordpool of Zuidpool?

Pinguïns worden gezien als hét symbool van Antarctica, maar alleen de keizer-en Adéliepinguïns zijn vaste bewoners van het continent. Andere soorten, zoals de keelband-, de ezels- en de macaronipinguïn, broeden op het Antarctisch Schiereiland of op de subantarctische eilanden.

Wat is de ademhaling van een pinguin?

Een pingun ademt door middel van de buik. De buik zet uit en lucht wordt aangezogen. De aangezogen lucht stroomt door de longen direct in de eerste luchtzak. Bij de uitademing stroomt die lucht naar de bronchi (waar transfer van zuurstof vanuit lucht naar bloed en vice versa gebeurt).

Is er een pinguin die kan vliegen?

Pinguïns zijn dan wel vogels, ze kunnen niet vliegen.

Hoe drinkt een pinguïn?

De klare vloeistof die door de klieren wordt geproduceerd verlaat het lichaam via de neusholten en drupt af van de spits van de snavel. De zoutklieren zijn zo in staat om uit 1 liter zeewater nog 0,3 liter zoet water te winnen. Behalve wanneer ze hijgen om warmte af te voeren, zijn pinguïns heel spaarzaam met water.

Kan je op de Noordpool wonen?

In totaal leven er zo’n twee miljoen mensen in het Noordpoolgebied. Ze leveren tot nu toe nog geen echt gevaar op voor de pooldieren. De jagers die van buitenaf op de vissen, robben, poolvissen, ijsberen en walvissen komen jagen, vormen wel een enorme bedreiging voor de dieren van de Noordpool.

Waarom waggelt een pinguïn?

De knieën van pinguïns zitten verstopt onder de dikke donslaag van hun buik. Een pinguïn heeft bovendien heel korte pootjes in verhouding met zijn lange lijf. Dat verklaart waarom een pinguïn zo waggelt. Hij gebruikt zijn schommelende lichaam om het zwaartepunt tijdens het lopen te verplaatsen.

Wat is het verschil tussen de Noordpool en de Zuidpool?

De Noordpool (we hebben het hier over de geografische pool, niet de magnetische) is een oceaan omringd door land. Het merendeel van het ijsoppervlak in het Noordpoolgebied is zeeijs. Dit ijs is bevroren oceaanwater. De Zuidpool is een eiland omringd door oceaan.

Wat zijn de belangrijkste verschillen tussen Arctica en Antarctica?

Het verschil tussen het Arctische gebied en Antarctica is gewoon dat in het Arctische gebied, de Noordpool zich in het midden van de oceaan bevindt, terwijl Anatarctica, de Zuidpool zich op een continent bevindt, dat volledig bedekt is met miljoenen kubieke meters ijs.

Waar wordt de Zuidpool voor gebruikt?

In de Zuidpool kun je veel mineralen vinden zoals platina, goud, uranium en ijzer. Het is verboden om deze mineralen weg te halen, het poolmilieu zou anders verstoord kunnen worden.

Welk land ligt het dichtst bij de Zuidpool?

Antarctica is deels geclaimd door de volgende landen: Argentinië, Australië, Chili, Frankrijk, Nieuw-Zeeland, Noorwegen en het Verenigd Koninkrijk. Deze landen bezitten allemaal delen van Antarctica. Antarctica kent 1 stuk wat niet geclaimd is (het stuk tussen 90° WL en 150° WL).

Kun je over de Zuidpool vliegen?

Bent u niet zo sportief dat u per ski’s de halve ijskap oversteekt of wilt u niet dagenlang op zee zitten en toch Antarctica zien? Dan biedt de Australische luchtvaartmaatschappij Qantas de oplossing: drie tot vier keer per jaar bieden zij een vlucht over Antarctica aan voor een beperkt aantal passagiers.

Wat zijn de 7 continenten van de wereld?

6 Continenten / Werelddelen

  • Afrika.
  • Amerika.
  • Antarctica.
  • Azië
  • Australië / Oceanië
  • Europa.