juli 1, 2022

Project Sports

Vragen en antwoorden over voetbal en sport

Bij welke sporten worden gebitsbeschermers gebruikt?

4 min read

Gebitsbeschermers zijn een belangrijk hulpmiddel voor iedereen die een sport beoefent waarbij veel wordt gevallen, veel lichaamscontact wordt gemaakt of waarbij dingen door de lucht vliegen. Dit is onder andere football, basketbal, honkbal, voetbal, hockey, skateboarden, gymnastiek, mountainbiken.

Hoe werkt gebitsbeschermer?

Een gebitsbeschermer wordt in de volksmond ‘bitje‘ genoemd. Het is een rubber hoesje over de bovenkaak en als u uw tanden op elkaar zet, passen de ondertanden en -kiezen precies in de speciale kuiltjes aan de onderzijde van het bitje. Zo vormen uw tanden en kiezen een geheel.

Hoe bitje dragen?

Allereerst plaats je het bitje enkele seconden in kokend heet water. Dit aantal seconden kan variëren van 30 tot 60 seconden, afhankelijk van het bitje. Houd je dus precies aan de voorgeschreven tijd. Plaats hem vervolgens in je mond en bijt, zo vormt het een schild rond je tanden.

Wat is een goed bitje?

De ideale (sport) gebitsbeschermer:

  • Heeft een CE keurmerk en is vrij van BPA, PVC en Latex.
  • Is dun en zit comfortabel, zodat je niet wordt afgeleid bij het beoefenen van je sport.
  • Kun je eenvoudig en snel passend maken.
  • Belemmert de natuurlijke adem- en speekselstroom niet.


Wat zijn goede Hockeybitjes?

Hockey bitjes van goede kwaliteit hebben een CE-keurmerk, zijn vrij dun en zijn vrij van schadelijke materialen als PV, BPA en Latex. Het bitje moet makkelijk passend te maken zijn en goed in je mond zitten, je moet kunnen spreken en goed kunnen ademen.

Welk bitje kickboksen?

Een bitje dat goed is voor boksen is een gel bitje dat een rubberen shock frame heeft. Deze gebitsbeschermer zorgt ervoor dat je kaken extra beschermd worden.

Hoe lang bitje in kokend water?

Een hockeybitje kun je nog niet direct gebruiken, je moet namelijk eerst nog het bitje naar jouw mond vormen. Door het bitje thuis ongeveer 12 tot 20 seconden in kokend water te stoppen wordt het bitje zachter.

Hoe moet een boks bitje zitten?

Duw de beschermer met je duimen omhoog en tegen je kiezen aan. Zet je tanden stevig op elkaar om de indruk van je tanden in de onderkant van je gebitsbeschermer te krijgen, en zuig hem tegen je boventanden aan. Zet je tong tegen je gehemelte om druk te zetten en een goede pasvorm om je tanden heen te krijgen.

Wat kost een Knarsbitje bij de tandarts?

Een bitje laten aanmeten bij de tandarts kost 300€ en daar moet je vaak lang op wachten. Sova is vele malen goedkoper en pasklaar in 1 minuut. Je kunt Sova ook perfect gebruiken als je last hebt van kaakklemmen overdag. Omdat het zo dun is kun je ermee praten en zelfs drinken.

Welke maat bitje boksen?

Qua maat bij je bitje boksen moet je rekening houden met je lengte. Bij een lengte van 110 tot 140 cm raden we maat S aan, bij 140 tot 170 cm maat M en vanaf een lengte van 170 cm maat L.

Welk Hockeybitje kind?

De thermoplastische gebitsbeschermer heeft de voorkeur! Controleer voor welke leeftijd het bitje geschikt is. Meestal is er een senior en junior maat. Over het algemeen geldt hierbij dat de junior bitjes geschikt zijn voor kinderen tot 11 jaar, daarna kunnen ze over op een senior bitje.

Welk Hockeybitje beugel?

Het OPRO Ortho hockeybitje is speciaal ontwikkeld voor kinderen tot volwassenen met een vaste beugel (orthodontie). Het dragen van een gebitsbeschermer bij risicovolle sporten zoals hockey, rugby en vechtsporten beschermt het gebit.

Hoe maak je een Hockeybitje passend?Hoe maak je een bitje op maat?

In veel gevallen moet een bitje geprepareerd worden voor gebruik, door het 10 tot 15 seconden in kokend water te dompelen, af te schudden en het vervolgens in de mond te doen. Door de tanden hard op elkaar te bijten wordt het bitje in de juiste vorm gemaakt.

Hoe hoort een hockey bitje te zitten?

Druk alle delen van de beschermer tegen je tanden aan en zuig hem tegen je boventanden aan. Zet je tong tegen je gehemelte om druk te zetten en een goede pasvorm om je tanden heen te krijgen. Dit zou niet langer dan 15-20 seconden moeten duren.

Hoe strak moet een bitje zitten?

Het bitje hoort strak om de (voor)tanden te zitten. Hierdoor blijft het bitje hangen als je het in hebt, maar belangrijker, het zorgt ervoor dat de druk over alle tanden wordt verdeeld wanneer je een klap tegen het gezicht krijgt. De kans op tandletsel is daardoor vele malen kleiner.

Hoe werkt een hockey bitje?

Hoe werkt een bitje? Een gebitsbeschermer werkt als een schokdemper. Bij een klap op de kaak of tanden wordt de kracht over een groter gebied verspreid. Hiermee verklein je de kans op gebroken tanden of een gebroken kaak.

Copyright © All rights reserved. ProjectSports.nl