juli 5, 2022

Project Sports

Vragen en antwoorden over voetbal en sport

Wie heeft softbal echt uitgevonden?

4 min read

Pas in 1926 bedacht ene Walter Hakanson de term “Softball“. Gaandeweg ontwikkelde softbal zich van een indoor sport tot een volwassen buitensport met op veel punten een sterke gelijkenis met honkbal. In 1934 werden voor het eerst de officiĆ«le spelregels vastgelegd. Softbal is een sport voor zowel mannen als vrouwen.

Wie heeft softbal uitgevonden?

De variant die wij nu kennen als honkbal is bedacht door de toen 20 jarige Amerikaan Abner Doubleday, in 1839. In zijn woonplaats Cooperstown (New York) bevindt zich het grootste honkbalmuseum ter wereld. In het begin van de 20e eeuw kwam er een variant op dit spel; softbal.

Wie heeft honkbal uitgevonden?

Hoewel de Amerikanen blijven volhouden dat hun nationale sport honkbal, in 1839 werd bedacht door Abner Doubleday, staat het vast dat deze sport zijn oorsprong heeft in een oud Engels spel (Rounders). De sport zoals wij die beoefenen werd inderdaad door Doubleday op 20-jarige leeftijd “uitgevonden“.

Waar is softbal ontstaan?

Softbal is een sport, verwant aan het honkbal. Op het eind van de 19e eeuw sprak men voor het eerst over softball, ergens in de Verenigde Staten. Er werd toen in sporthallen gegooid en geslagen op een soort bal die bestond uit een samengepropt geheel van stof.

Hoe hard slaat een honkballer?

Sommige werpers in het honkbal zijn in staat hun fastball een snelheid van 160 km/u mee te geven. Een ultieme werpprestatie is de zogenaamde perfect game waarbij er geen enkele slagman het honk weet te bereiken waardoor de werper in negen innings met drie slagmannen elk deze naar huis stuurt.

Wat is de slagzone bij softbal?

Iedere veldspeler moet ook slaan. Als slagman sta je met twee voeten in het slagperk. Pas als je met twee voeten in het slagperk staat en klaar bent om te slaan, mag de pitcher de bal werpen. De slagzone is een denkbeeldig vierkant boven de thuisplaat.

Hoe en wanneer is softbal ontstaan?

Softbal komt, net als honkbal, van oorsprong uit Amerika. Het spel werd in november 1887 in Chicago uitgevonden toen een paar studenten honkbal in een sporthal wilden gaan spelen. Ze tekenden met wat krijt een thuisplaat en de honken op de vloer.

Waar komt honkbal oorspronkelijk vandaan?

Op 19 juni 1846 werd de eerste honkbalwedstrijd gespeeld in Hoboken, New Jersey. De New York Knickerbockers en de New York Base Ball Club brachten de regels in de praktijk. In 1868 werd door Harry en George Wright de eerste profhonkbalclub (Cincinnati Red Stockings) opgericht. De eerste competitie dateert van 1876.

Hoe is honkbal begonnen?

In 1330 werd aan het rijk van koning Edward III al een soort voorloper gespeeld van honkbal. Volgens sommige is rond 1800 een spel met een slaghout en honken in Engeland ontstaan, anderen zeggen dat honkbal in NewYork is ontstaan.De speltregels van het spel honkbal zijn voor het eerst opgeschreven 1839.

Waar staat MLB voor?

De Major League Baseball (vaak afgekort tot MLB) is het hoogste professionele honkbalniveau in Noord-Amerika. Major League Baseball is de organisatie die sinds 1903 twee losse competities met elkaar verbindt, de American League en de National League.

Hoe hard kan je een tennisbal gooien?

Recent liet hij nog zijn worpen analyseren door onderzoekers van de Vrije Universiteit en de TU Delft. De onderzoeksvraag: hoe kun je zo hard mogelijk gooien zonder blessures op te lopen? Met bijna 160 km/h vlogen de ballen in januari bij de Vrije Universiteit in Amsterdam tegen een net.

Hoe hard gaat een softbal?

Een softbal heeft een diameter van ongeveer 9 centimeter, weegt tussen de gram en is daarmee beduidend groter, maar ook zwaarder dan de honkbal (omtrek van ongeveer 7 centimeter en een gewicht van 145 gram). Desondanks kan de snelheid waarmee de bal wordt gegooid, oplopen tot zo’n 110 kilometer per uur.

Hoe snel gaat een honkbal?

Een honkbal weegt circa 150 gram en heeft een harde buitenkant. Een volop de knuppel genomen bal kan een snelheid van 200 kilometer per uur bereiken. De binnenvelders staan op betrekkelijk korte afstand.

Wat is een Foutslag?

Het toucheren van de bal waarbij deze niet het speelveld in geraakt geldt als slag, maar de slagman mag in dat geval niet naar het honk lopen. Behalve in geval van een vangbal (dan is de slagman uit) heet zo’n slag een foutslag.

Wie staat op de heuvel bij honkbal?

Bij honkbal staat de pitcher op een verhoging (de heuvel). Bij softbal en jeugdhonkbal staat de pitcher op dezelfde hoogte als de rest van de spelers. Het buitenveld wordt aan de achterzijde begrensd door een hek, dit homerunhek staat op 90 tot 120 meter gemeten vanaf de thuisplaat.

Hoeveel innings heeft een honkbalwedstrijd?

Een honkbalwedstrijd bestaat uit negen innings, en elke inning bestaat uit twee helften. In de eerste helft staat het ene team in het veld en is de ander aan slag. In de tweede helft wisselen de teams van plaats. De eerste helft is voorbij als het aanvallende drie keer een uit haalt.

Hoe lang duurt 1 inning?

In een inning zijn beide teams een keer slagpartij en veldpartij. Theoretisch kan een honkbalwedstrijd lang duren. Vaak duurt deze ongeveer 3 uur.

Hoelang duurt een inning bij honkbal?

De wedstrijd

Een honkbalwedstrijd duurt gemiddeld zo’n 2,5 tot 3 uur, dat zijn dan 9 innings (9 keer slaan en 9 keer het veld in). Soms kan het wel eens uitlopen, want in Amerika gaan ze net zo lang door tot er een winnaar is.

Copyright © All rights reserved. ProjectSports.nl