Nederlands | English | Deutsch | Türkçe

Project Sports

Vragen en antwoorden over voetbal en sport

Antwoorden waarom de fiets heen en weer wiebelt als je op de pedalen staat en ermee werkt

3 min read

Gevraagd door: Gregory Clampton

De pedalen staan links en rechts van het contactpunt tussen banden en grond, en bij het opstaan moet men de verdraaiingskracht van het trappen compenseren door het stuur de andere kant op te draaien. Dit verspilt kracht, maar de kracht kan worden verminderd door het pedaal dichter bij de contactlijn te plaatsen door de fiets te kantelen.

Wat veroorzaakt het wiebelen van de fiets?

Bij fietsen begint speed wobble wanneer iets het voorwiel naar één kant doet versnellen. Dit kan iets simpels zijn als rillen tijdens een koude afdaling, niezen, een windvlaag, een hobbel in de weg, of misschien zelfs een wiel dat niet helemaal klopt.

Hoe voorkom ik dat mijn fiets gaat wiebelen?

Ten eerste, als je tijd en ruimte genoeg hebt, trap dan lichtjes op de achterrem van je fiets. Als u op de rem trapt, kan dat het wiebelen versterken, maar het zal uw motor ook vertragen. Wanneer u vertraagt, zal het wiebelen stoppen aan een lager tempo dan het begon.

Waarom wiebelt het achterwiel van mijn fiets?

Een van de meest voorkomende oorzaken van een wiebelend achterwiel zijn slecht uitgelijnde spaken. Als je spaken aan beide kanten van je fiets niet gelijkmatig gespannen zijn, kan dit serieuze problemen veroorzaken. Als een van de spaken te los of te strak gespannen is, zul je waarschijnlijk een wiebelend wiel zien als je op de weg rijdt.

Waarom wiebelde het voorwiel van de fiets?

“Shimmy” wordt veroorzaakt door de gyroscopische kracht van het voorwiel, waarvan de kanteling ongeveer haaks staat op de stuuras, waardoor het wiel naar links stuurt wanneer het naar links overhelt. Deze stuurbeweging verdraait de boven- en onderbuis, waardoor energie wordt opgeslagen die zowel het rijden beperkt als een terugzwaai veroorzaakt.

Hoe ga je om met snelheidswobbles?

Ga laag, ontspan je benen en concentreer je op je bovenlichaam boven je board en lichtjes naar voren geplaatst. Val de heuvel aan en als je board begint te wiebelen, blijf dan ontspannen en vol vertrouwen. Oefen afremmen en stoppen!

Wat is een dood wobble?

Dood wobble gebeurt in Jeeps, 4×4’s en vrachtwagens wanneer snel draaiende stuurwielonderdelen ervoor zorgen dat uw stuurwiel snel van links naar rechts beweegt. Hierdoor voelt uw voertuig aan alsof het op het punt staat uit elkaar te vallen en wilt u het stuurwiel voor het leven vasthouden.

Hoe ga je om met wiebelen op een motor?


Citaat uit video: Terwijl je zachtjes van de gashendel rolt. Als het een hevige schok is. Je'bent niet in staat om het te overwinnen met je kracht. Dus grijp je niet vast aan het stuur.

Waarom wiebelt mijn motor bij lage snelheden?

De meest waarschijnlijke oorzaken zijn de voorband, het merk of de slijtage ervan, en de balhoofdlagers. Een lagerprobleem is meestal gewoon een beetje losjes afgesteld. Tourance- en weg- of trailbanden wiebelen bijvoorbeeld graag, zelfs als ze nieuw zijn. Zorg er ook voor dat de vorkpoten parallel staan.

Hoe repareer je een los fietsachterwiel?

Citaat uit video: Wat je nu moet doen is eerst uitzoeken of je fietswiel wiebelig is. En waar het wiebelt, dus om dat te doen moet je je oog ongeveer op één lijn brengen met het remblok waar je een goed zicht op wilt hebben.

Hoe balanceer je een achterwiel?

Citaat uit video: Voor zijwaartse en op-en-neergaande beweging om de spanning in deze doos te regelen heeft u een spaaksleutel zoals deze nodig. Er zijn verschillende maten.

Hoe strak moeten de wielen op de fiets zitten?

Hoe strak moeten de voorwielen van een fiets zijn? Zo strak dat het wiel niet los aanvoelt wanneer je het ronddraait. U kunt dit testen door de fiets op zijn kop te zetten en te draaien. Als het wiel wiebelt of zijwaarts beweegt, zit het te los.

Hoe strak moeten fietsspaken zijn?

Leg je duim om een spaak en je vingers om de spaak ernaast en knijp. De spaken moeten strak en stevig aanvoelen. Ze moeten een beetje meegeven als je er hard in knijpt.