Nederlands | English | Deutsch | Türkçe

Project Sports

Vragen en antwoorden over voetbal en sport

8 tandwielen op een 18-speed fiets zetten

5 min read

Gevraagd door: Diane Cessna

Kan ik de grootte van de cassette veranderen?

Ja, dat kan. Als een kleinere cassette meer bij je behoeften en terrein past, is er geen reden waarom je die niet op je fiets kunt zetten. Het heeft geen enkele invloed op de werking van je fiets of aandrijving en het schakelen zal niet anders zijn.

Zijn fietscassettes uitwisselbaar?

In sommige gevallen is het mogelijk een cassette van een ander merk te gebruiken dan de rest van je aandrijving. SRAM en Shimano cassettes, zowel voor racefietsen als mountainbikes, zijn onderling uitwisselbaar omdat de afstand tussen de tandwielen hetzelfde is.

Kan ik een 9-speed cassette op een 8-speed naaf zetten?

Ja. 8 en 9 speed cassettes zijn uitwisselbaar.

Kan ik een 11-speed cassette op een 8-speed naaf zetten?

Een 11-speed wegcassette kan niet worden gemonteerd op een 8-speed naaf. De naaf is te smal en veroorzaakt wrijving tussen de ketting en de spaken bij het rijden in de kleinste versnelling.

Welke cassette is het beste voor klimmen?

Als alle andere dingen gelijk blijven, zal het 34T tandwiel op de 11-34T cassette je de gemakkelijkste versnelling geven. Als je fiets momenteel is uitgerust met een 11-28T cassette, zal overschakelen naar een 11-34T cassette het klimmen minder moeilijk maken.

Welke versnelling is het beste voor klimmen?

De beste mountainbike tandwielverhouding voor klimmen is 46 tot 49 op een kettingblad en 16 tot 18 op een cassette. Voor meer gevarieerde ritten werken mountainbikeversnellingen met verhoudingen 46/17 tot 42/17 voor vlakker terrein of incidentele heuvels. De perfecte verhouding hangt echter meestal af van het terrein waarop je rijdt.

Maakt het aantal tanden op een cassette uit?

Het aantal tanden maakt niet uit, maar de cassette op de trainer kan in een iets andere positie ten opzichte van de derailleur staan dan de cassette op je wiel. Dit geldt zelfs als het exact dezelfde cassette zou zijn.

Heb ik een langere ketting nodig voor een grotere cassette?

Je hebt een iets langere ketting nodig voor een grotere cassette. Als je ketting daarvoor de juiste lengte had, vergroot het toevoegen van het 34t tandwiel de diameter van het lage tandwiel. Dat verhoogt de totale lengte van het tandwiel, dus je zou meer ketting moeten hebben om de afstelling correct te houden.

Moet ik de ketting vervangen als ik van cassette wissel?

Je moet je ketting op hetzelfde moment vervangen als de cassette en/of kettingset. “Een versleten ketting op een nieuwe cassette of kettingbladen zal de slijtage alleen maar versnellen,” zegt Chris McKenney.

Kun je 8 speed cassette 9 speed vervangen?

Aangezien het 8-speed tandwiel en het 9-speed tandwiel exact dezelfde afmetingen hebben, is het mogelijk om naar 9-speed om te schakelen zonder het wiel te veranderen. Verwijder gewoon het huidige 8-speed cassettetandwiel en vervang het door een 9-speed cassettetandwiel om naar 9-speed om te bouwen.

Zijn 8 en 9 speed kettingen hetzelfde?

7, 8 en 9 speed kettingen hebben dezelfde binnenbreedte, maar 9 speed kettingen hebben dunnere buitenplaten voor een dunnere totale ketting. Dus terwijl een 9 speed ketting prima werkt op een 7 of 8 speed aandrijving, zal het een zwakkere ketting zijn die de neiging heeft om sneller te “rekken”.

Zijn Shimano 8 en 9 versnellingen compatibel?

Shimano derailleur compatibiliteit
De meeste 8- en 9-speed Shimano mountainbike- en wegsets zijn onderling compatibel omdat ze beide dezelfde kabeltrekverhouding gebruiken. Dit betekent dat je een 8- of 9-speed mountainbike derailleur kunt gebruiken met road shifters of omgekeerd.

Welke cassette gebruiken profwielrenners?

De meest gebruikte cassettemaat in het peloton is 11-28t. Dat is echt gigantisch vergeleken met de 11-21t cassette die een paar decennia geleden gebruikelijk was, toen je geluk had als je een 11-23t kreeg voor de bergen. Maar sinds Shimano overging op 11-speed is de 11-28t cassette populair geworden.

Welke versnelling is het beste om bergop te fietsen?

Lage versnelling = gemakkelijk = goed om te klimmen: De “lage” versnelling op je fiets is het kleinste kettingblad vooraan en het grootste tandwiel op je cassette (achterversnelling). In deze stand is het trappen het gemakkelijkst en kun je met de kleinste weerstand omhoog trappen.

Hoe maak ik mijn fietsheuvel makkelijker?

Hoe u op de handelophilling kunt fietsen,

 1. Vermijd te vroeg op de klim in de ‘rode’ te gaan. …
 2. Houd een redelijke cadans van 65-80 tpm. …
 3. Anticipeer van tevoren op steile secties door eerder in lagere versnelling te komen.
 4. Verkeer toelaat, vermijd de steilste top en ga breed rond de hoeken om het beste ritme en constante snelheid te behouden.
 5. Kan ik de cassetteverhouding veranderen?

  Cassette verhouding
  Het enige onderdeel dat veranderd moet worden bij het verhogen van de ratio is de achterderailleur. Je kunt de derailleur instellen op het grote tandwiel van de cassette door een derailleurverlenger als deze te gebruiken, zodat de derailleur de grote tandwielen kan bereiken en schakelen.

  Kan 9-speed cassette veranderen in 10?

  9 speed en 10 speed cassettes zijn even groot. Ze passen op dezelfde wielen en naven. Het enige verschil is de afstand tussen de ringen en de dikte van de ketting. Je hebt een nieuwe versnelling, derailleur en ketting nodig om een 10 speed op een 9 speed te laten werken.

  Heeft een grotere cassette een langere ketting nodig?

  Je hebt een iets langere ketting nodig voor een grotere cassette. Als je ketting daarvoor de juiste lengte had, vergroot het toevoegen van het 34t tandwiel de diameter van het lage tandwiel. Dat verhoogt de totale lengte van het tandwiel, dus je zou meer ketting moeten hebben om de afstelling correct te houden.

  Kun je fietscassette upgraden?

  Cassettes (en freewheels) worden geleverd als een complete set; in de meeste gevallen is het niet mogelijk om individuele tandwielen te verwisselen; je moet de hele cassette vervangen. Om uit te leggen hoe je gemakkelijker kunt schakelen door cassettes op je racefiets te verwisselen, moeten we ons verdiepen in enkele technische aspecten van de werking van achterderailers.

  Moet ik de ketting vervangen als ik van cassette wissel?

  Je moet je ketting op hetzelfde moment vervangen als de cassette en/of kettingset. “Een versleten ketting op een nieuwe cassette of kettingbladen zal de slijtage alleen maar versnellen,” zegt Chris McKenney.

  Hoe maak ik mijn fiets harder?

  Schakelen naar de grotere versnellingen met je LINKER hand maakt het HARDER. Kleine hendel*: De kleinste van de twee versnellingshendels brengt de ketting in kleinere ringen. Dus, klein = klein. Schakelen naar kleinere ringen met je RECHTER hand maakt het trappen HARDER.