Nederlands | English | Deutsch | Türkçe

Project Sports

Vragen en antwoorden over voetbal en sport

11-speed cassette, freehub en wiel compatibiliteit

5 min read

Gevraagd door: Ken Mills

Is freehub 11 speed compatibel?

Je kunt een Campagnolo freehub op je wiel monteren en een Campagnolo 11-speed tandwieloverbrenging nemen. Het zal prima schakelen met een Shimano of SRAM 11-speed systeem. En voor het geval je je afvraagt: als je een Shimano of SRAM 10-speed systeem hebt en nu een wielset koopt, kun je nog steeds 10-speed tandwielen op dat wiel gebruiken.

Zijn alle 11-speed cassettes compatibel?

Toen SRAM in 2006 de markt van de weggroepen betrad, besloot het de specificaties van Shimano voor zijn kettingen en cassettes over te nemen. Als gevolg daarvan zijn de kettingen en cassettes van de twee merken altijd volledig uitwisselbaar geweest voor een bepaald type overbrenging (bijv. 11-speed).

Kan ik een 11-speed freehub op een 10-speed wiel zetten?


Citaat uit de video: Dus de elf versnellingen schuiven verder naar achteren over de naaf. En het zal compatibel zijn.

Zijn alle Freehubs compatibel?

Alle huidige (sinds het jaar 1990) freewheel naven zijn compatibel met alle 6 en 7 speed freewheel tandwielen. Freewheel achternaaf met schroefdraad, en freewheel tandwielen die erop geschroefd worden.

Heb ik een spacer nodig voor een 11 speed cassette?

Geen enkele Sram cassette vereist het gebruik van extra spacers. Als je Shimano of Sram 11 speed gebruikt, wordt de cassette gewoon direct op de freehub gemonteerd, zonder afstandsringen. Als je upgrade van 10 speed naar 11 speed, kun je alle spacers verwijderen en de cassette gewoon op de fretnaaf schuiven.

Past een 11 speed Shimano cassette op een 10 speed naaf?

Nee, 11-speed bergcassettes zijn iets breder dan die van 10/9/8-speed, dus nieuwere Shimano vrije naven hebben een kleine spacer (slechts 1 of 2 mm) zodat ze nog steeds compatibel zijn met oudere aandrijvingen.

Hoe weet ik welke cassette compatibel is met mijn fiets?

Voor een vlotte rit moet je de juiste combinatie hebben. Als je fiets bijvoorbeeld een standaard dubbel 53/39 crankstel heeft, kun je een iets lagere versnelling hebben (12-27t), zelfs als je in een heuvelachtige omgeving rijdt. Maar als je een compacter crankstel hebt, zeg 50/34, zit je goed met een 11-23 cassette.

Zijn Shimano 10 en 11 speed cassettes even breed?

De voordelen van een 11-speed ketting op een 10-speed cassette. Een 11-speed ketting is 0,36-0,38 mm smaller dan een originele 10-speed ketting. Hij heeft echter dezelfde interne breedte (1,6 mm).

Zijn SRAM en Shimano 11 speed cassettes uitwisselbaar?

In sommige gevallen is het mogelijk een cassette van een ander merk te gebruiken dan de rest van je aandrijving. SRAM en Shimano cassettes, zowel voor racefietsen als mountainbikes, zijn onderling uitwisselbaar omdat de afstand tussen de tandwielen hetzelfde is.

Kan ik een 11-speed cassette op een 10-speed naaf racefiets zetten?

Je kunt het 11-speed wiel gebruiken met de 10-speed fiets, zolang je een 10-speed cassette en de juiste spacers gebruikt. Het is meestal onbetaalbaar om te upgraden van 10 naar 11 versnellingen. Je hebt nieuwe shifters nodig, nieuwe derailleur, nieuwe cassette, nieuwe ketting.

Past een 11-speed cassette op een 8-speed naaf?

Een 11-speed wegcassette kan niet worden gemonteerd op een 8-speed naaf. De naaf is te smal en veroorzaakt wrijving tussen de ketting en de spaken bij het rijden in de kleinste versnelling.

Past een 11-speed cassette op een 9-speed naaf?

Een 11-speed cassette past alleen op een 9-speed naaf als de naaf breed genoeg is. Gelukkig hebben mountainbike-naven met 8, 9, 10 en 11 versnellingen dezelfde afstand, en kan een 11-speed cassette dus op alle naven worden gebruikt.

Heeft mijn freehub een spacer nodig?

Je hebt de spacer niet nodig. Je hebt gelijk, het is bedoeld voor als je een smallere cassette gebruikt.

Passen alle cassettes op alle naven?

De meeste cassette-naven zijn compatibel met Shimano cassette tandwielen. SRAM cassettes en de meeste Miche, IRD en SunRace cassettes gebruiken dezelfde tandwielafstand als Shimano, maar tenminste sommige SRAM 10-speed cassettes passen niet in aluminium Dura-Ace naven.

Zijn Shimano 11 speed weg en MTB cassette compatibel?

Het enige verschil is dat de road freehub iets breder is, dus een MTB cassette kan op een 11sp road naaf gemonteerd worden zolang je een (1.85mm?) spacer gebruikt. Een 11sp road cassette past niet op een MTB freehub.

Kan ik een 11-speed cassette op een 8-speed naaf zetten?

Een 11-speed wegcassette kan niet worden gemonteerd op een 8-speed naaf. De naaf is te smal en veroorzaakt wrijving tussen de ketting en de spaken bij het rijden in de kleinste versnelling. 3. 11-speed MTB cassettes kunnen worden gemonteerd op een 11-speed road naaf met een 1,85mm spacer.

Kan ik een 11-speed cassette op een 9-speed naaf zetten?

Een 11-speed cassette past alleen op een 9-speed naaf als de naaf breed genoeg is. Gelukkig hebben 8, 9, 10 en 11-speed mountainbike-naven dezelfde afstand, en kan men dus op alle naven een 11-speed cassette gebruiken.

Zijn 11-speed en 12-speed naven compatibel?

De 12-speed cassette is ontworpen om achterwaarts compatibel te zijn met de bestaande 11-speed naaf, terwijl de 12-speed specifieke naaf (momenteel verkrijgbaar op Dura Ace naven) niet kan worden gebruikt met de 11-speed onderdelen. Sram HG-stijl cassettes hebben grotendeels dezelfde spacing als Shimano, met uitzondering van de 10-speed.

Kun je een 11-speed cassette op een 12-speed naaf zetten?

Citaat uit de video: Het is absoluut geweldig. Goed werk, Shimano. Dus de nieuwe cassette is beschikbaar in twee verschillende verhoudingen we hebben deze hier die is de 11 tot 30. En het komt ook in 11.

Zijn Shimano 11 en 12 versnellingen compatibel?

12-speed tandwielen voor op de weg zijn compatibel met 11-speed wielen. Het 12-versnellingstandwiel voor op de weg is zo gevormd dat het compatibel is met conventionele 11-versnellingswielen, terwijl het aantal spleten in de freebody is vergroot. Met andere woorden, het is compatibel met zowel 12- als 11-versnellingswielen.

Hoe breed is een 11-speed freehub?

Zonder spacers is de freehub net geen 37mm (geen nauwkeurige schuifmaat bij de hand).