Nederlands | English | Deutsch | Türkçe

Project Sports

Vragen en antwoorden over voetbal en sport

Zijn zelftappende en zelfborende schroeven hetzelfde?

3 min read

Hoe werkt een zelf tappende schroef?

De bijzondere functie van RVS zelftappers of zelftappende schroeven is vrij gemakkelijk af te leiden uit de naam: de schroef is zo ontworpen dat deze door de draaibeweging zelf een schroefgat tapt in het metaal of de kunststof waar u mee werkt. U dient wel voor te boren.

Wat is een zelfborende schroef?

Een boorschroef is niets anders dan een zelftappende schroef. Een boorschroef heeft een boorkop die zonder voorboren in metaal zoals aluminium of verzinkt staal geschroefd kan worden. Een boorschroef wordt ook wel een zelftapper genoemd.

Hoe herken je een zelftappende schroef?

Pozidriv is te herkennen aan het extra kruisje en wordt meestal gebruikt voor zelftappende schroeven.

Hoe schroeven in metaal?

Als je inwendige schroefdraad in metaal wilt snijden, bijvoorbeeld om een bout te gebruiken, doe je dit met draadtappen. Voordat je deze gaat gebruiken, moet je voorboren. Het gat dat je gaat boren, moet een iets grotere diameter hebben dan de kern van de tap, maar kleiner dan de buitenschroefdraad van de draadtap.

Wat is een Dakschroef?

Deze schroef is speciaal gemaakt voor het bevestigen van damwandplaten en golfplaten. De EPDM ring zorgt voor een waterdichte constructie voor je dak of damwand.

Wat zijn Metaalschroeven?

Plaatschroeven en parkerschroeven hebben een schroefdraad van metaal met een boorpunt. Daarmee snijden of vormen ze hun schroefdraad eigenlijk zelf. We raden je wel aan om, zeker als de ondergrond hard is, een gaatje voor te boren als beginpunt. Met een drevel kun je dat gat dan eventueel wat vergroten.

Hoe boor je in metaal?

Boren in metaal doe je het best langzaam. Hoe harder het materiaal en hoe groter het gat, hoe lager de boorsnelheid moet zijn. Een voorbeeld: boor je met een 5 mm boortje in aluminium, dan kun je het toerental instellen op 1.500. Gebruik je hetzelfde boortje in RVS, dan is 600 toeren per minuut wel het maximum.

Welke schroeven in staal?

Voor het schroeven in metaal gebruikt u bij voorkeur roestvaste zelftappende metaalschroeven. Door hun scherpe boorpunt kunnen deze schroeven boren door dunne lagen metaal.

Hoe hout aan metaal bevestigen?

Deze zelftappers worden voornamelijk gebruikt om houten planken aan ijzeren of metaal te bevestigen. De verzinkte boorpuntschroef heeft een platte kop en verzinkt mooi in het hout. Ook is de schroef voorzien van schroefdraad onder de kop, waardoor deze de houtverbinding aantrekt.

Welke lijm voor metaal op hout?

Een secondelijm voor metaal is een industriële secondelijm die perfect is voor bijna alle huishoudelijke reparaties. De meeste van deze lijmen hechten goed op metaal, maar ook op stof, hout en kunststof.

Hoe hout op hout bevestigen?

Als je kleine stukken hout met elkaar wilt verbinden. Stukken waarop geen grote druk zal worden uitgeoefend, dan zijn vaak houtdeuvels of lijm voldoende. Bij daken, carports of andere grotere constructies moet je houtverbinders en beslag gebruiken. Deze zorgen voor de benodigde stabiliteit en duurzaamheid.

Hoe planken schroeven?

Iedere plank dient op iedere kruisende dwarsligger te worden vastgezet. Doordat de ‘bovenkant’ van de plank sneller kan drogen dan de ‘onderkant’ van de plank, heeft het hout de neiging tot schotelvorming. Daarom is het belangrijk dat je de schroeven richting de zijkant van de plank positioneert.

Hoe houten planken aan elkaar bevestigen?

Deze verbinding maak je als volgt.

  1. Lijm de koppen van de planken of balken aan elkaar.
  2. Klem de planken goed zodat de lijm goed kan drogen.
  3. Pak twee plankjes die even lang zijn en lijm deze vast aan beiden kanten, bovenop de verbinding.
  4. Klem ook deze constructie weer goed en laat de lijm weer goed drogen.

Hoeveel schroeven per plank?

Bij hardhout altijd het schroefgat in de paal voorboren. Voorkom dat uw boortjes te heet worden, haal de boor steeds even weer in en uit het gat. Daarna met 3 schroeven per plank de schuttingplanken vastschroeven. Niet te dicht bij de randen, anders kan het hout gaan splijten.