Nederlands | English | Deutsch | Türkçe

Project Sports

Vragen en antwoorden over voetbal en sport

Zijn vleermuizen bang voor het licht?

4 min read

Vleermuizen mijden daglicht en jagen daarom ’s nachts op insecten. Ze hebben daarbij weinig concurrentie van andere diersoorten, en de duisternis zorgt ervoor dat roofdieren hen niet zien. Tenminste, als kunstlicht het donker niet verstoort.

Kan een vleermuis tegen licht?

Vleermuizen zijn gevoelig voor lichtverstoring. Bij hun verblijfplaatsen, op vliegroutes en in hun jachtgebied. Vooral straatverlichting kan leiden tot pijnlijke verblinding bij deze beschermde nachtdieren. Om dit probleem op te lossen, heeft de Batlamp ledlichtjes die amberkleurig licht geven.

Welke vleermuis vliegt overdag?

Alleen dieren die bijzonder hongerig zijn (wanhopig), of te zwak (of jong) om een schuilplaats te bereiken, worden overdag waargenomen. De uitzondering is de Rosse vleermuis, een bijzonder krachtige vlieger die het soms aandurft overdag op wat grotere hoogte te vliegen.

Waar reageren vleermuizen op?

Vleermuizen hebben verschillende soorten geluiden waar ze op reageren. Dit zijn: geluiden waarmee je ze aantrekt, geluiden waarmee je ze afstoot en geluiden die paniek veroorzaken.

Hoe vangen vleermuizen insecten?

Sommige vleermuissoorten hebben aangepaste lange oren om prooien die over de grond kruipen goed te horen, andere hebben extra grote voeten om prooien (zoals muggen poppen, vissen, kikkers) uit het water te kunnen pakken.

Hebben vleermuizen goede ogen?

Hun ogen hebben t.o.v. mensen, relatief veel staafjes (zwart-wit gevoelig en hogere lichtgevoeligheid) en weinig kegeltjes (kleurgevoelig en relatief lagere gevoeligheid). Een hoge lichtgevoeligheid is voor vleermuizen belangrijker dan kleuren zien. Net als bij mensenogen moeten vleermuisogen wennen aan het donker.

Wat voor kleur heeft een vleermuis?

De vacht is op de rug donker- tot zwartbruin, met zilverkleurige haarpunten. De buik is licht beigewit tot wit en heeft een donkere ondervacht. Rond de schouders heeft de Tweekleurige vleermuis vaak een donkere band.

Kan een vleermuis overdag vliegen?

Een bijzondere gewaarwording. Overdag kom je zelden vleermuizen tegen, ze vliegen en jagen vooral ’s nachts. Hun vermogen tot echolocatie en het bezit van vleugels biedt hun de mogelijkheid om ’s nachts op insecten te jagen en een unieke ecologische niche te bezetten.

Kunnen vleermuizen tegen de zon?

Vleermuizen zijn echte liefhebbers van de zon. Niet om zelf lekker in te zonnen, maar door de warmte die ze geeft.

Hoe hoog kan een vleermuis vliegen?

In de regel vliegen vleermuizen op 0-30 meter hoogte en in besloten landschappen, maar sommige soorten jagen juist hoog in de lucht op insecten. Twee soorten, de rosse vleermuis en de ruige dwergvleermuis trekken tussen Nederland en de Baltische staten en vliegen daarbij ook op grotere hoogten.

Wat is echolocatie vleermuis?

Echolocatie is het gebruik van geluidsgolven en echo’s om te bepalen waar dingen zich bevinden. Vleermuizen gebruiken echolocatie om hun weg te vinden en eten te zoeken in het donker. Tijdens echolocatie zenden vleermuizen geluidsgolven uit met hun mond of neus. Wanneer die golven een object raken maken ze een echo.

Hoe werkt echolocatie bij dolfijnen?

Vanuit hun kop kunnen dolfijnen hoge pieptonen uitzenden die weerkaatsen tegen bijvoorbeeld een vis. De weerkaatsing wordt weer opgevangen in de onderkaak van de dolfijn. Dit heet echolocatie en hiermee kan een dolfijn bepalen hoe groot de vis is, welke kant hij op zwemt en hoe snel de vis zwemt.

Wat te doen met een gewonde vleermuis?

Durft u de vleermuis niet op te pakken? Bel dan de dierenambulance (telefoonnummer 0900-0245). Als een vleermuis u heeft gebeten, gekrabd of gelikt en hij vliegt daarna niet weg, bel dan de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit ( NVWA Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit – telefoonnummer 0900-0388).

Wat moet je doen als er een vleermuis in je haar zit?

Het kan gebeuren dat ze zo soms rakelings langs je heen scheren. Hun sonar heeft hen echter al lang laten weten dat jij geen smakelijk insect bent maar een groot, te mijden voorwerp. In je haren vliegen – en erin verstrikt raken – doen ze dus niet.

Hoe krijg je een vleermuis weg?

Helaas mag je een vleermuis niet bestrijden of verjagen. In de Nederlandse wet staat namelijk dat dit verboden is. Indien het beestje in jouw huis zit, mag je hem wel vangen.

Wat moet je doen als je gebeten bent door een vleermuis?

Als na de beet, krab of lik van een vleermuis het dier nog aanwezig is, bel dan de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA telefoonnummer 0900-0388).

Kun je gebeten worden door een vleermuis?

Als je gekrabd of gebeten wordt door een vleermuis, moet je de wond langdurig wassen onder stromend water. Daarna moet je zo snel mogelijk medische hulp zoeken. Je krijgt dan, afhankelijk van de wond, vaccinaties en/of antistoffen toegediend. De antistoffen zijn niet verkrijgbaar bij de apotheek.

Kan een vleermuis mensen aanvallen?

Vleermuizen zijn echter mensenschuw, zelfs als ze besmet zijn. Er is dan ook helemaal geen risico zolang je vleermuizen niet met blote handen vastneemt. Dat advies geldt trouwens voor alle wilde dieren. Vleermuizen zijn erg nuttige dieren: zo vangt een Gewone dwergvleermuis wel 300 muggen per nacht.