Nederlands | English | Deutsch | Türkçe

Project Sports

Vragen en antwoorden over voetbal en sport

Zijn Shimano Hollowtech II trapasafstandhouders uniek?

5 min read

Gevraagd door: Courtney Scott

Zijn trapas afstandhouders nodig?

Net als bij de GXP hoef je geen spacers toe te voegen aan de trapas als je een 73mm shell hebt, maar je moet wel een 4,5mm spacer toevoegen aan de rechterkant van de crankas, tenzij je een kettinggeleider gebruikt, in welk geval een 2mm spacer nodig is, samen met een 2,5mm spacer aan de rechterkant van de

Hebben Shimano cranks spacers nodig?

Mountainbike crankspindels zijn voor 73mm frames, dus hebben ze ruimte nodig voor 68mm frames. Shimano crank spindels zijn voor 68mm frames. Een BSA (normaal Brits schroefdraad) trapas, heeft geen spacers nodig, je schroeft gewoon de cups erop en zet dan de cranks erin.

Welke maat heeft een Shimano Hollowtech II trapas?

24mm Diameter As en Lagers
De diameter van de trapas en de lagers was van primordiaal belang voor de ontwikkeling omdat het asoppervlak van de trapas bepalend is voor sleutelelementen zoals stijfheid, sterkte, gewicht en rotatievermogen.

Hoe monteer je een hollowtech 2 trapas?

Citaat uit video: Plaats de benodigde o-ringen op de spindel. Breng vervolgens smeermiddel aan op de schroefdraad in het frame van de bank. Schuif de trapas in het frame en draai hem tegen de klok in vast.

Hoeveel spacers moet een crankset hebben?

Als je BB shell 68mm breed is, dan heb je drie 2.5mm spacers nodig om je BB/crank goed uit te lijnen en een goede kettinglijn te krijgen (twee aan de linkerkant en een aan de rechterkant). Als je BB shell 73mm breed is, heb je één 2,5mm spacer nodig (aan de rechterkant) om je BB/crank goed uit te lijnen.

Hoe gebruik je trapas afstandhouders?

Citaat uit video: Alles wat je doet is een spacer plaatsen. Aan de kant van de kamer op de aandrijving.

Wat is een 68 73 trapas?

De 68mm en 73mm afmetingen meten de breedte van de trapas op het frame van de fiets zonder gemonteerde trapas, simpelweg de breedte van de kuip. De meeste racefietsen die een trapas met schroefdraad gebruiken meten 68mm breed en de meeste cross country/trail mountainbikes meten 73mm breed.

Hoeveel spacers heeft een GXP trapas?

twee afstandsstukken
Elke GXP trapas wordt geleverd met twee afstandsstukken. Voor SRAM geldt de volgende regel: 68mm bottom brackets hebben links en rechts één spacer nodig, 73mm bottom brackets hebben geen spacers nodig.

Hoe monteer je een Shimano trapas?

Citaat uit video: De ketting om de trapas duwt dan de aandrijfzijde as door de trapas duw. De niet-aandrijfzijde crank op de as loodrecht op de aandrijfzijde crank duw.

Wat is beter? Vierkant conisch of hollowtech?

Hollowtech is wat stijver en gemakkelijker uit elkaar te halen, maar vierkante conus gaat veel langer mee.

Wanneer is Hollowtech 2 uitgekomen?

Shimano’s Hollowtech II cranks, die in 2003 werden onthuld, luidden in wezen het huidige tijdperk van crankontwerp in door de as in het ontwerp van de crank te integreren. Vanaf dat moment verbeterden het gewicht, de stijfheid en de betrouwbaarheid van de cranks en werden ze bovendien eenvoudiger te monteren en te onderhouden.

Hoeveel kilometer moet een trapas meegaan?

Wat een trapas betreft, op de lage kant, misschien 5000 mijl. De basis Shimano trapassen die de meeste mensen gebruiken (UN51/55/gelijksoortig) kunnen redelijkerwijs 10k+ mijl verwachten. Maar soms heb je pech en krijg je een trapas die misschien 500 mijl meegaat.

Wat is een dub crankstel?

In 2018 introduceerde SRAM mountainbike cranksets die gebruikmaken van een nieuwe technologie met de naam DUB™ (Durable Unified Bottom Bracket). Bedoeld om frame BB en crankset compatibiliteit te vereenvoudigen over hun productlijnen, bracht het nog een andere standaard om te begrijpen.

Hoe draai je een dub trapas vast?

Citaat uit video: Gebruik een zeskantsleutel van twee millimeter om de bout vast te draaien tot de stelranden elkaar raken.

Hoe meet je kettinglijnen?

Citaat uit video: Ik meet vanaf de buitenkant en neem het nummer. Ik neem het nummer van de buitenkant van de kleine ring en tel die twee bij elkaar op en deel. Het in twee dat geeft me het midden.

Is de trapas hoes nodig?

Het hangt echt af van het ontwerp van je frame. Als er een gat in het brackethuis zit waar de zitbuis in zit, kan er water/vocht in het brackethuis komen en problemen veroorzaken met je lagers. De meeste carbon frames hebben geen gaten in het brackethuis, dus is het niet nodig.

Hoeveel spacers heeft een GXP trapas?

twee afstandsstukken
Elke GXP trapas wordt geleverd met twee afstandsstukken. Voor SRAM geldt de volgende regel: 68mm bottom brackets hebben links en rechts één spacer nodig, 73mm bottom brackets hebben geen spacers nodig.

Wat is een 68 73 trapas?

De 68mm en 73mm afmetingen meten de breedte van de trapas op het frame van de fiets zonder gemonteerde trapas, simpelweg de breedte van de kuip. De meeste racefietsen die een trapas met schroefdraad gebruiken meten 68mm breed en de meeste cross country/trail mountainbikes meten 73mm breed.

Waarom is de trapas belangrijk?

De trapas is een essentieel onderdeel van elke aandrijflijn. Hij verbindt de linker- en rechtercrank en is één van die belangrijke elementen op de fiets die rechtstreeks van invloed is op de krachtoverbrenging tussen de benen van de fietser en de aandrijflijn van de fiets.

Maakt het verschil om van trapas te veranderen?

(Klik hier om BikeRadar’s complete gids over trapassen te lezen.) Volgens het laatste rapport van Friction Facts: “Er bestaat geen statistisch significant verschil dat een algemeen voordeel of nadeel aantoont van een standaardtype onder vergelijkbare belastingsomstandigheden.

Hoe lang gaat een trapas mee?

Ze zijn nog steeds in gebruik en zitten op veel fietsen, vooral in het lagere segment. Deze trapassen kunnen behoorlijk robuust zijn en jaren of tientallen jaren meegaan, en de gebruiker kan er een nieuwe ingooien als die in een regenbui kapot gaat.